Afbeelding
Foto: Pexels

Het blijft nog een aantal jaren een rommeltje bij archieven gemeente Dronten

Gemeente

DRONTEN - Gedeputeerde Staten verwachten dat de gemeente Dronten nog een aantal jaren nodig heeft om haar archief op orde te krijgen. Dat schrijven GS in antwoord op vragen van de Statenfractie van 50Plus.

DeDrontenaar.nl meldde in januari dat de archieven van de gemeente Dronten een rommeltje zijn. Zo ligt er sinds de verbouwing van het gemeentehuis voor 125 meter aan archieven die nog geordend moeten worden. De provincie sommeerde de gemeente om vóór 1 maart met een nieuw plan van aanpak te komen. 50Plus stelde hier vragen over.

Gemeenteraad controleert

GS benadrukken in hun antwoord dat de provincie slechts toezichthouder is en niet kan garanderen dat de gemeenten hun archieven op orde hebben: “De gemeenten zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de Archiefwet.” De provincie komt pas in actie als de controle door de gemeenteraad tekort schiet.

Volgens het provinciebestuur heeft een gemeente voldoende mankracht en geld nodig om haar archieven goed te kunnen beheren: “Wanneer een organisatie niet in deze randvoorwaarde kan voorzien, is achteruitgang in het informatie- en archiefbeheer vaak het gevolg.”

50Plus wilde weten of de provincie sancties kan opleggen als de gemeente Dronten blijft falen. GS antwoorden dat de provincie in het uiterste geval het werk kan overnemen van Dronten op kosten van de gemeente.

Archieven gemeente Dronten

Asv Dronten
Asv Dronten maakt zich op voor kraker, vanmiddag in Apeldoorn 21 uur geleden
Wethouder Duvekot
Peter Duvekot: Jongerenwerk Biddinghuizen kan vanaf mei aan de slag aan De Dreef 21 uur geleden
De officiële opening van de tulpenroute in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er zaterdag te doen? Beleeftuin, tulpenroute, concerten, campers 22 uur geleden