Denise Caljé.
Denise Caljé. ©maartenheijenk.nl

Update | Minima krijgen dankzij de gemeente een goedkope zorgverzekering

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft een contract afgesloten met De Friesland voor een collectieve zorgverzekering. Deze verzekering is bedoeld voor de minima en gaat in op 2016. De gemeente start binnenkort een campagne om inwoners met een laag inkomen op de hoogte te brengen.

In het kader van die campagne worden er in alle dorpen informatiebijeenkomsten gehouden. Denise Caljé, die zich bij de gemeente bezighoudt met het armoedebeleid, gaf gisteravond de aftrap voor die campagine tijdens de najaarsvergadering van Dorpsbelangen Biddinghuizen.

Goede dekking voor weinig geld

,,Een goede dekking voor relatief weinig geld’’, zo prees Caljé de verzekering aan, ,,Uit m’n hoofd gezegd 110 euro per maand voor de meest uitgebreide dekking die er is.''

De gemeente keert de minima daarnaast ook nog een bijdrage van 25 euro op de aanvullende verzekering uit.

Minima die willen overstappen naar de verzekering van De Friesland moeten dat vóór 1 januari 2016 doen. Denise Caljé hoopt dat veel Drontenaren hier gebruik van maken. Ze zette tijdens de vergadering de voordelen op een rijtje:

  • Korting op premie basis- en aanvullende verzekering.
  • Gemeentelijke bijdrage in de premie van € 25.
  • Eigen bijdrage WMO is meeverzekerd.
  • Mogelijkheid om het eigen risico mee te verzekeren.
  • Invulling aan compensatie voor chronisch zieken en gehandicapten met een laag inkomen.

Naar aanleiding van bovenstaand artikel heeft de gemeente Dronten onderstaand persbericht verstuurd:

,,Dronten krijgt collectieve zorgverzekering voor minima

Inwoners met een laag inkomen kunnen vanaf 1 januari 2016 in de gemeente Dronten gebruik maken van een Collectieve Zorgverzekering Minima (CZM) van zorgverzekeraar De Friesland. Dit is één van de onderdelen van het Armoedebeleidsplan. Dit plan is in mei 2015 door de raad vastgesteld. Eind november wordt de premie bekend gemaakt; via folders en meerdere informatiebijeenkomsten worden inwoners geholpen indien zij willen overstappen.

Armoedebeleidsplan

Het doel van het armoedebeleid is om inwoners die (tijdelijk) niet financieel zelfredzaam zijn (financieel) te ondersteunen, zodat zij weer grip krijgen op hun situatie, volwaardig kunnen meedoen aan de samenleving en uiteindelijk weer zelfredzaam worden. Wethouder van Bergen: “met het nieuwe minimabeleid wil de gemeente de rol van de samenleving in de ondersteuning van kwetsbare inwoners vergroten, waardoor ook de participatie van inwoners aan de samenleving groter wordt. Hierdoor worden kwetsbare inwoners minder afhankelijk van gemeentelijke regelingen en voorzieningen. Zo zorgen we ervoor dat mensen maximaal in hun eigen kracht komen te staan”.

Specifieke zorgverzekering voor minima

Er zijn meerdere bouwstenen die onderdeel uitmaken van het armoedebeleidsplan. Volgens wethouder Van Bergen is de bouwsteen van een collectieve zorgverzekering voor minima inmiddels een feit. “De gemeente Dronten vindt het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot betaalbare zorg zodat ziekte of medische beperkingen geen of in mindere mate belemmeringen vormen om mee te doen aan de maatschappij. Er zijn meerdere voordelen van het afsluiten van een collectieve zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen.”

Uitgebreide dekking

De CZM is een zorgverzekering die bestaat uit een basispakket en één of meerdere aanvullende pakketten met een uitgebreide dekking van zorgkosten. In het gemeentelijk pakket is een groot aantal vergoedingen opgenomen, specifiek voor de doelgroep, waaronder mensen die voorheen aanspraak maakten op de Wtcg en CER vergoeding ((Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten | Compensatie Eigen Risico).

Voor wie en per wanneer?

De CZM is enerzijds toegankelijk voor mensen met een inkomensgrens tot 110% van de bijstandsnorm. Deze mensen ontvangen naast een goed dekkend pakket aan maatregelen, kortingen en een bijdrage in de premie. Anderzijds kunnen inwoners met een inkomen tussen de 110 – 130% van de bijstandsnorm ook gebruik maken van de collectieve zorgverzekering. Zij ontvangen geen gemeentelijke bijdrage in de premie, maar kunnen wel mee profiteren van de uitgebreide dekking.''

Collectieve zorgverzekering De Friesland