Wethouder Peter van Bergen
Wethouder Peter van Bergen ©maartenheijenk.nl

Wethouder gaat diep door het stof na blunders eigen bijdrage

Gemeente

DRONTEN - Niet alleen bij de eigen bijdrage voor scootmobielen heeft de gemeente nogal wat blunders begaan, ook bij de eigen bijdrage voor hulp in de huishouding en individuele begeleiding is veel mis gegaan.

95 personen hebben deze week een excuusbrief ontvangen voor de fouten bij de scootmobielen (en aangepaste fietsen). Bij 350 tot 400 mensen trok de gemeente het boetekleed aan als het gaat om maatwerkbegeleiding, vooral hulp in de huishouding.

Nieuwe factuur

Al die mensen mogen de rekeningen van het Centraal Adminstratiekantoor (CAK) verscheuren en krijgen in december een nieuwe factuur over héél 2015.

De verantwoordelijkheid voor de hulp in de huishouding is dit jaar overgeheveld van het rijk naar de gemeenten. De gemeente Dronten had hiervoor mooie plannetjes bedacht. Geen vast aantal uren per cliënt, maar flexibele inzet van de hulp, daar kwam het op neer. Het CAK int de eigen bijdragen en zij konden hiermee niet overweg.

Warboel

Het heeft volgens wethouder Peter van Bergen tot “een behoorlijke chaos” geleid: ,,Sommige mensen kregen geen rekening, anderen een te hoge of juist te lage rekening.’’ Vanwege die warboel is de gemeente in augustus gestopt met het innen van de eigen bijdrage. ,,En nu hebben we besloten dat àlle facturen vervallen.’’

,,Voor het CAK is het te snel gegaan en onder te hoge tijdsdruk’’, legt gemeentelijk projectleider WMO Johan van der Zee uit, ,,Andere gemeenten zagen die problemen aankomen. Die hebben het niet aangedurfd om een eigen bijdrage te vragen, omdat ze zich afvroegen of het wel goed zou komen.’’ De gemeente Dronten is wat dat betreft te goed van vertrouwen geweest.

Fout bij gemeente zelf

Voor wat betreft de scootmobielen ligt de fout bij de gemeente zelf. ,,Daar kunnen we het systeem niet de schuld van geven, daar is een menselijke fout gemaakt’’, aldus wethouder Peter van Bergen.

Bij de scootmobielen is het volgens de wethouder alleen mis gegaan bij de klanten van vóór september 2012. Plusminus 125 cliënten uit de jaren daarna hebben wel de goede factuur ontvangen. De overige 95 gebruikers hebben deze week een excuusbrief van de gemeente ontvangen.

Dat mag niet en dat kan niet

Peter van Bergen: ,,Het heeft geleid tot verwarring en hier en daar boosheid. Dat is niet goed, dat mag niet en dat kan niet. Daarvoor hebben wij in alle oprechtheid onze verontschuldigingen aangeboden.’’

Ondanks het excuus van de gemeente verstuurde het CAK deze week toch nog betalingsherinneringen. Dat had volgens de wethouder niet mogen gebeuren: ,,Maar wij hebben het CAK niet aan een touwtje. Wel hebben wij ze inmiddels gemeld dat deze brieven nu echt achterwege moeten blijven.’’

Vlak voor de feestdagen

Wat voor de gemeente rest zijn de herstelwerkzaamheden. In december worden nieuwe facturen over het hele jaar 2015 verstuurd. Daarnaast worden er in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant inloopspreekuren gehouden.

Een aantal cliënten zal vlak voor de feestdagen een forse bijdrage moeten ophoesten. Van Bergen kondigt daarom aan dat er volop mogelijkheden zijn om betalingsregelingen te treffen.

Hulpmiddelenzorg