Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten doet stiekem over ‘openbare’ vergaderingen

Gemeente

DRONTEN - De zittingen van de commissie Bezwaarschriften van de gemeente Dronten dienen volgens het reglement (artikel 16) openbaar te zijn. De gemeente heeft de zittingen echter al sinds juli niet meer openbaar aangekondigd en kan niet melden welke zaken er in de tussenliggende periode zijn behandeld. 

,,We hebben de afgelopen tijd geen input gekregen’’, meldt Team Communicatie van de gemeente over het feit dat de zittingen niet vooraf op de website zijn gepubliceerd.

Geheimzinnig

Op het gemeentehuis wordt geheimzinnig gedaan over de hoorzittingen van de afgelopen maanden. DeDrontenaar.nl heeft negen dagen geleden opgevraagd welke zaken er zijn behandeld en hoe de uitspraken luiden. Vooralsnog geeft de gemeente daarop geen antwoord.

Alhoewel de hoorzittingen sinds deze zomer niet openbaar zijn aangekondigd, waren ze volgens een woordvoerster wel degelijk openbaar. Zij meldt dat er niets is gebeurd dat niet door de beugel kan: ,,De belanghebbenden zijn persoonlijk uitgenodigd. Publicatie is een service en geen wettelijke verplichting.’’

,,Het niet-publiceren heeft geen invloed gehad op de behandelde zaken en uitspraken’’, verzekert de gemeente. 

Formeel juist

Rens Snel van Trip Advocaten uit Groningen is specialist op het gebied van bestuursrecht. Hij bevestigt dat de gemeente Dronten formeel in haar recht staat.

In de verordening staat weliswaar dat de hoorzittingen openbaar zijn, maar er is volgens Snel geen verplichting opgenomen dat ze openbaar moeten worden aangekondigd: ,,En het lijkt mij onaannemelijk dat inhoudelijk een ander advies tot stand was gekomen als de zitting wel openbaar was aangekondigd.’’

Toch weer aankondigingen

Inmiddels is de commissie Bezwaarschriften deze week opeens toch weer overgegaan tot het aankondigen van de zittingen. Op de website van de gemeente Dronten zijn voor de komende weken twee zittingen aangekondigd: op 5 en 12 november.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 8 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 8 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 9 uur geleden