Foeke Bongers (D66)
Foeke Bongers (D66) ©maartenheijenk.nl

D66 vindt voorkomen belastingblunder vooral mensenwerk

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft uitgebreide procedures beschreven, die moeten voorkomen dat er opnieuw een fout met de financiën worden gemaakt, zoals de belastingblunder van begin dit jaar. Voor D66 is dat niet voldoende.

Begin dit jaar werd duidelijk dat de gemeente door een verkeerd geplaatst vinkje jarenlang geen WAO- en WIA-premies had afgedragen aan de belastingdienst. Naar aanleiding daarvan kreeg de raadscommissie donderdag een verbeterplan voor de interne controle voorgeschoteld.

Tussen de oren

Foeke Bongers (D66) was een van de weinige raadsleden die zijn vraagtekens plaatste bij het verbeterplan. ,,Want processen zonder mensen zijn waardeloos'', meende Bongers, ,,Hoe krijgen we het tussen de oren van het ambtelijk apparaat?''

Wethouder Van Amerongen antwoordde dat de gemeente wel degelijk bezig is om zich te richten op houding en gedrag van de medewerkers. In het kader daarvan worden er in het gemeentehuis trainingen gehouden voor de zogenaamde 'budgethouders'.

Halve arbeidskracht

Voor de interne controle wordt een halve arbeidskracht ingehuurd. Marianne Witteveen (ChristenUnie) plaatste daar haar vraagtekens bij, maar liet zich overtuigen door wethouder Van Amerongen dat dit bittere noodzaak is.

Abonneer gratis

op de digitale krant