RTV8 in betere tijden
RTV8 in betere tijden ©maartenheijenk.nl

Faillissement RTV8: Gemeente op alle fronten teruggefloten

Gemeente

DRONTEN - De commissie Bezwaarschriften vindt dat de gemeente de subsidie over het tweede deel van 2015 gewoon had moeten uitbetalen aan RTV8. De lokale omroep heeft er niets aan, want zij zijn inmiddels failliet. Bovendien hebben B en W het advies van de commissie Bezwaarschriften naast zich neergelegd.

De gemeente had RTV8 dit jaar 20.000 euro subsidie toegezegd, maar had wel als eis gesteld dat de uitzendingen voldoende informatie, cultuur en educatie moesten bevatten. Halverwege het jaar trok de gemeente de conclusie dat de omroep niet aan die eis voldeed. Daarom werd de subsidie voor het tweede deel van het jaar niet uitbetaald. Dit heeft geleid tot het faillissement van RTV8.

Op verkeerde stoel

De commissie Bezwaarschriften veegt de vloer aan met het besluit van de gemeente. ,,Het college is op de stoel van het Commissariaat van de Media gaan zitten’’, schrijft de commissie in haar uitspraak. Omdat slechts de helft van de subsidie is uitbetaald, kon de lokale omroep volgens de commissie onmogelijk aan de eisen van de gemeente voldoen.

De commissie vindt dat de gemeente haar besluiten over RTV8 moet intrekken. Daarnaast krijgt de gemeente het advies om met de omroep om de tafel te gaan zitten om te kijken hoe alsnog “een toereikend media-aanbod” kan worden gerealiseerd.

Geen meerwaarde

B en W hebben het advies van de commissie Bezwaarschriften niet overgenomen. Het college interpreteert de wetten en regels anders dan de commissie. Bovendien wordt erop gewezen dat de lokale omroep in de ogen van het gemeentebestuur geen meerwaarde had voor de inwoners.

Ook constateert het college dat de gemeente geen subsidie hoeft uit te betalen als de aanvrager failliet is verklaard.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 10 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 11 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 11 uur geleden