De rode pijl wijst naar de ligplaats van Fred Hendriks.
De rode pijl wijst naar de ligplaats van Fred Hendriks. Google Maps

Hendriks snapt niet waarom boten opeens verboden zijn

Gemeente

DRONTEN - Fred Hendriks woont al bijna 30 jaar aan de Bedrijfsweg. Bij zijn woning en zijn bedrijfspand mochten al die tijd schepen aangemeerd worden. Sinds kort steekt de gemeente daar opeens een stokje voor. Hendriks begrijpt er niets van en vecht die beslissing op alle fronten aan.

Bij de Raad van State heeft de heer Hendriks bezwaar aangetekend tegen het bestemmingsplan. Vorige week was hij bij de commissie Bezwaarschriften van de gemeente Dronten omdat zijn ligplaats nu ook volgens de APV verboden gebied is.

Er is niets veranderd

,,Waarom dat zo is, is volstrekt onduidelijk. Bijna dertig jaar lang mag Hendriks er boten hebben liggen en ineens mag het niet meer, terwijl er niets is veranderd’’, vindt zijn advocaat, ,,Dat kan niet!’’

,,Wat is het motief?’’, wilde een lid van de commissie weten van B en W. Er kwam geen duidelijk antwoord. ,,Wij hebben voor het aanmeren van boten jachthavens aangewezen’’, probeerde de woordvoerder van het college, ,,In het bestemmingsplan is alleen vastgelegd wat er al was.’’

Al 39 jaar

Dat laatste was tegen het zere been van Fred Hendriks. ,,Als de gemeente vastlegt wat er al was, dan hoort ook deze ligplaats daarbij. Er liggen al 39 jaar schepen. De gemeente belemmert mij in mijn bedrijfsvoering, ik word hier niet vrolijk van!’’

Het pand van de heer Hendriks ligt in het Hanzekwartier, vlakbij van het NS-station en aan een zijtak van de Lage Vaart. De gemeente heeft plannen voor dit deel van het Hanzekwartier en ligplaatsen passen daar niet in. Zelf heeft de gemeente daarom de recreatiesteiger al weggehaald en ook de ‘jongerenboot’ moest er weg. ,,Laden en lossen is toegestaan, maar langer blijven liggen is duidelijk niet de bedoeling’’, betoogde het college van B en W.

Ze liggen niemand in de weg

Hendriks’ advocaat Lennart de Jong begrijpt best dat er niet overal schepen mogen liggen. Hij vindt de situatie bij de heer Hendriks echter anders dan op andere plaatsen. Het is in dit deel van de vaart de enige plek met een stenen talud en het is van oudsher bij uitstek geschikt als aanlegplaats. Bovendien is het privéterrein, het is niet vanaf de openbare weg toegankelijk. Volgens hem hoeft de gemeente niet bang te zijn dan iedereen er zijn boot aanmeert.

Het motief van de gemeente is ook voor de heer De Jong de grote vraag: ,,De schepen liggen niets of niemand in de weg en dat hebben ze ook nooit gedaan. Ze vormen geen probleem voor de openbare orde, de veiligheid, het aanzien en het milieu.’’

Te koop

De gemeente voerde aan dat het bedrijfspand van Fred Hendriks te koop staat. Volgens advocaat De Jong doet dat niet ter zake. Hij vertelde dat Hendriks plannen heeft voor een botenopslag, maar dat hij de uitslag van de procedures afwacht.

De commissie Bezwaarschriften doet binnen enkele weken uitspraak. Deze beslissing wordt naar B en W gestuurd. Het college mag vervolgens zelf beslissen wat ze ermee doet.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 7 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 8 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 8 uur geleden