Jaap Oosterveld (ChristenUnie)
Jaap Oosterveld (ChristenUnie) ©maartenheijenk.nl

Politie staat bij vuurwerkoverlast voor onmogelijke opdracht

Gemeente

DRONTEN - ,,U weet net zo goed als ik: al die regels zijn niet te handhaven. Dat kan gewoonweg niet’’, zei burgemeester Aat de Jonge de afgelopen week over de vuurwerkoverlast rond de jaarwisseling. De politie doet volgens de burgemeester wat ze kan: ,,Maar in alle gemeenten is het oud en nieuw en in al die gemeenten wordt vuurwerk afgestoken.’’

,,We doen ons stinkende best om daar waar nodig is te handhaven, maar je kunt natuurlijk het afsteken van vuurwerk niet voorkomen. Daar moet u zich niet achter verschuilen’’, zo hield de burgervader de gemeenteraad voor.

Geen kant en klare oplossing

Jaap Oosterveld (ChristenUnie) had de discussie over vuurwerk aangezwengeld, maar heeft geen kant en klare oplossing. Enerzijds wil hij graag de overlast beperken, anderzijds is hij geen voorstander van al te veel regels.

Aat de Jonge gaf de ChristenUnie een simpel advies: ,,Als u het niet wilt dichtregelen, moet u het verbieden. Dat is de eenvoudigste oplossing. Dan hebt u maar één regel nodig: dat het niet mag.’’

Veel van de andere fracties deelden de twijfels van Jaap Oosterveld. ,,Als je logisch en slim nadenkt zeg je: we moeten hier gewoon mee stoppen’’, stond ook Suzanne Stoop (PvdA) in dubio, ,,Toch willen we die vrijheid niet opgeven.’’

Handhaving

Terwijl de burgemeester stelde dat handhaving onmogelijk is, vonden verschillende fracties dat strenger optreden het antwoord is op vuurwerkoverlast.

,,De handhaving is eerder een probleem dan de regels'', vond Yvonne den Boer (D66). Albert Bleijenberg (GroenLinks): ,,Het probleem ligt bij de handhaving, misschien moeten we dat eens tegen het licht houden.'' Marian Plasschaert (Leefbaar Dronten) was het daar helemaal mee eens.

De ChristenUnie concludeerde aan het eind van de beraadslagingen dat een aantal fracties maar eens om tafel moet gaan zitten om tot een voorstel te komen.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 12 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 13 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 13 uur geleden