Staatssecretaris Martin van Rijn
Staatssecretaris Martin van Rijn

Alles blijft in Dronten hetzelfde na uitspraak rechter over huishoudelijke hulp

Gemeente

DRONTEN - Gemeenten moeten hun inwoners die dat nodig hebben huishoudelijke hulp op maat bieden. Dat heeft de hoogste bestuursrechter vorige maand bepaald. Voor Dronten heeft die uitspraak nauwelijks consequenties. ,,Wij leveren al maatwerk’’, antwoorden B en W op vragen van de ChristenUnie.

De gemeente Utrecht kende standaard 1,5 uur huishoudelijke hulp per week toe. De hoogste bestuursrechter heeft hiervoor een stokje gestoken. Staatssecretaris Martin van Rijn gaat er na die uitspraak op toezien dat de gemeenten zich houden aan de regels.

Schoon en leefbaar

Dronten werkte al langer met een procedure, waarbij samen met de inwoners wordt vastgesteld hoeveel uur hulp er nodig is om een ‘schoon en leefbaar’ huis te realiseren: ,,Dit kan bij de ene inwoner 1 uur per week zijn en bij de andere inwoner 4 uur per week. Daarbij is de aandacht erop gericht wat echt nodig is en wat inwoners zelf nog kunnen.’’

,,Als een inwoner het in Dronten niet eens is met de indicatie, dan is deze in voorkomende gevallen in overleg aangepast’’, aldus het gemeentebestuur, ,,Er is in de afgelopen periode minimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen.’’

Formele verandering

Er gaat na de uitspraak van de rechter dan ook niet zoveel veranderen in Dronten. De enige wijziging is een formele: de indicatie (tijd en werkzaamheden) gaat deel uitmaken van een beschikking.

Koningsdag in Swifterbant.
Koningsweekend in Swifterbant: "Dit jaar voor 't eerst drie dagen feest" 22 uur geleden
Gemeenteraad Dronten.
Tien inwoners dienen plan in voor potje van 30.000 euro: "Dronten mooier maken" 22 uur geleden
De aanleg van de bijenmuur in het Wisentbos.
Wisentbos werkt aan biodiversiteit: Gratis bloemenzaad en aanleg bijenmuur 23 uur geleden