Het asielzoekerscentrum in Dronten.
Het asielzoekerscentrum in Dronten. Ā©maartenheijenk.nl

Wel of geen nieuw AZC in Dronten: gemeente wacht op COA

Gemeente

DRONTEN - Er is nog geen beslissing genomen over de nieuwe dependance van het asielzoekerscentrum met 500 vluchtelingen in de gemeente Dronten. ,,We zijn hierover in overleg met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekersā€™ā€™, meldt wethouder Peter van Bergen desgevraagd.

De gemeente Dronten wil graag extra opvang bieden aan asielzoekers. De afgelopen weken werd echter duidelijk dat die opvang misschien helemaal niet nodig is. De instroom van asielzoekers is veel lager dan verwacht en de NOS berichtte donderdag dat veel geplande opvanglocaties er mogelijk niet komen.

Wat de consequenties zijn voor Dronten, is onduidelijk. ,,Het COA voert hierover momenteel in het hele land gesprekken. Eind deze maand is er naar verwachting meer zicht op uitsluitselā€™ā€™, aldus de wethouder.

Meerderheid van de raad

Een meerderheid van de gemeenteraad besloot ruim een jaar geleden dat Dronten op zoek moest naar mogelijkheden voor tijdelijke opvang van vluchtelingen. Alleen Leefbaar Dronten en VVD stemden tegen.

Burgemeester Aat de Jonge gaf een maand later een persconferentie. Hij vertelde dat er in de gemeente ruimte is voor een dependance van het AZC. Daar zouden 500 asielzoekers moeten worden opgevangen. De gemeente is sindsdien op zoek naar een geschikte locatie.

Suzanne Stoop (PvdA)

Suzanne Stoop (PvdA) was vorig jaar de indiener van de motie. Ook zij is benieuwd naar de stand van zaken: ,,Het politieke seizoen begint morgen weer. Ik ben benieuwd hoe het er mee staat, het is al een tijdje stil. We gaan ons laten informeren door de wethouder.ā€™ā€™

Voor de fractievoorzitter van de PvdA is het te vroeg om de motie in te trekken: ,,Het lijkt me niet dat wij af moeten gaan op informatie uit de kranten en het Journaal. We wachten af wat de wethouder erover te zeggen heeft.ā€™ā€™

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 14 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 14 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 15 uur geleden