Afbeelding

Grootste opruimactie ooit levert vooral veel blikjes op

Partnerbijdrages

Het meest gevonden afval is een blikje. Op plaats twee eindigen snack- en snoepverpakkingen, gevolgd door flesjes, zakjes en sigarettenpeuken. Die laatste behaalden overigens vorig jaar de eerste plaats. Zo bleek uit de uitkomsten van World Cleanup Day in Nederland.

Zwerfafval veroorzaakt troep. Het is geen materiaal dat je makkelijk oppakt en in je rugzak stopt. In tegendeel. Het is smerig en het blijft liggen. Toch wordt er een keer per jaar een beroep op een flink aantal vrijwilligers gedaan om dit afval massaal van de straat te pakken en op te ruimen.

Daarvoor hoef je het niet in je mooie Herschel rugzak te stoppen. Wie deelneemt aan de World Cleanup Day stopt dat in afvalzakken. Dit jaar gebeurde dat op veertienhonderd plekken in Nederland. Ruim zestienduizend vrijwilligers werkten mee.

Het moet niet meer op straat terecht komen

Via een speciale app is het mogelijk om te melden om wat voor een materiaal het gaat. Op die manier krijgen de organisatoren, waaronder de Plastic Soep Foundation, zicht op welk afval vooral wordt gevonden. Dat geeft hen de mogelijkheid om bijvoorbeeld met bedrijven in gesprek te gaan om dit voortaan zoveel mogelijk tegen te gaan of de omgang ermee te veranderen. Het gaat in dat geval om structurele oplossing. Het spul moet niet meer op straat terecht komen.

Een van die oplossing is om je groenten bijvoorbeeld niet langer in een plastic zakje mee naar huis te nemen. Veel kan los in de tas. In je Rains rugzak past prima een losse tros bananen. Tomaten kunnen in een papieren zak of in een speciaal netje dat sommige supermarkten aanbieden.

Blijft echter een feit dat veel spullen nog in plastic worden verpakt. Bij thuiskomst gaat dat er soms al direct vanaf en belandt in het milieu. Vooral om snoep zitten veel zakjes die op straat belanden.

Evenals de blikjes van frisdrank. Vooral blikjes van Red Bull. Die worden het meest aangetroffen als zwerfafval. Ook bierblikjes en afval van McDonald’s en Marlboro scoren hoog.

We kunnen niet blijven opruimen

Volgens de Plastic Soup Foundation is meer dan zestig procent van al het geregistreerde afval van plastic. Daarna volgt metaal en papier. Met al die registraties via de app ontstaat er een beter zicht op zwerfvuil. “We zien de enorme stijging in opruimacties als een duidelijk oproep van mensen aan de rijksoverheid, de producenten en de retailbranche om snel met structurele oplossingen te komen,” zo meldt de site van de Foundation. “We kunnen niet blijven opruimen.” Volgens de Foundation moeten we zo snel mogelijk overstappen op duurzamer verpakkingsmateriaal, minder plastic en naar de snelle invoering van bewezen oplossingen als statiegeld, ook op blikjes.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 4 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 4 uur geleden