Afbeelding
Aangeleverd

Steeds meer windenergie in Europa

Partnerbijdrages

Energie begint alsmaar duurzamer te worden. Dit zie je ook duidelijk terug in een energievergelijker. Er zijn namelijk al diverse leveranciers die alleen maar groene stroom leveren aan de klanten. Bij het overstappen energie kun je er dus voor kiezen om een contract af te sluiten waarbij je alleen maar gebruik zult maken van duurzame elektriciteit. Hierbij kan onder andere windenergie ingezet worden. De hoeveelheid windenergie groeit namelijk in Nederland. Vorig jaar werd er voor meer dan 11,5 gigawatt geïnstalleerd aan nieuwe windparken. Je kunt deze hoeveelheid vergelijken met de productie van maar liefst elf kolencentrales. De hoeveelheid windenergie is dus in een jaar tijd erg gegroeid, maar alsnog heeft de European Wind Energy Association, ook wel EWEA genoemd, wel wat zorgen. Deze organisatie verwacht namelijk dat de groei van de windenergie in zowel 2020 als 2021 om zal slaan naar een daling.

Bestellingen lopen terug

De cijfers die tot nu toe bekend zijn gemaakt voor 2020 komen voort uit bestellingen die al geplaatst waren voordat het Europese continent te maken kreeg met een onzekere energiemarkt. Sinds 2019 lopen deze bestellingen bovendien terug in de energiesector. Dit stelt Christian Kjaer, de CEO van de European Wind Energy Association. Zijn verwachtingen zijn dan ook duidelijk terug te zien in de cijfers. Hieruit valt namelijk te halen dat de windenergiesector op het moment te maken heeft met een grote instabiliteit. Hierdoor zou het zomaar kunnen dat de groei voor het eerst sinds een paar jaar terugvalt in een daling van de hoeveelheid hernieuwbare energie. 

11,5 gigawatt is niet voldoende

Meer dan 11,5 gigawatt aan nieuwe windparken zijn in 2019 geïnstalleerd. Dit klinkt indrukwekkend en veel. Toch is dit niet helemaal het geval. De hoeveelheid hernieuwbare energie is namelijk nog altijd onvoldoende in Europa. Volgens de European Wind Energy Association lopen de Europese landen in totaal zelfs zo goed als 2 gigawatt achter op de doelstellingen die ze hebben gesteld. In Nederland hebben we ook dit soort doelstellingen uitgesproken. Het kabinet Rutte II wil dan ook dat maar liefst zestien procent van de totaal opgewekte energie in ons land in de toekomst bestaat uit duurzame energie, waaronder dus ook windenergie. 

Bijna 2,5 gigawatt geproduceerd in Nederland

Op het moment is ons land goed voor een productie van zo goed als 2,5 gigawatt aan duurzame energie. Alhoewel dit best goed is, komt het eigenlijk nog lang niet in de buurt van het doel van het Nederlandse kabinet. De doelstelling is namelijk gelegd op 3 gigawatt. Nederland loopt dus achter op deze eigen doelstelling. Tom Hirdes, die de directeur van de NWEA, oftewel de Nederlandse Wind Energie Associatie, is dit ook van mening. Er was de afgelopen twee jaar zelfs een terugval te merken in de ontwikkeling van nieuwe windenergieparken in Nederland. Volgens Hirdes komt dit met name doordat er op het moment een onduidelijke wet- en regelgeving bestaat voor de energie-industrie. 

Goede hoop voor de toekomst

Alhoewel zowel de European Wind Energy Association als de Nederlandse Wind Energie Associatie op het moment niet al te blij zijn met de ontwikkelingen in de windenergiesector, zijn ze nog wel zeker hoopvol voor de toekomst. Kjaer en Hirdes hebben namelijk goede hoop dat de doelstellingen alsnog wel zullen worden gehaald. Dit komt onder meer doordat zo goed als 70 procent van het zogeheten nieuw geïnstalleerde vermogen in Europa al duurzaam is. Dit is mede mogelijk gemaakt doordat er nieuwe windparken zijn gebouwd binnen het continent. Alle nieuwe windparken zijn in totaal op het moment goed voor ongeveer 26 procent van het totaal aan nieuw opgewekte duurzame energie in de landen op het Europese continent.