Afbeelding
Aangeleverd

Tips bij het kopen van kerstverlichting voor buiten

Partnerbijdrages

De meeste mensen versieren hun woning in de aanloop naar kerst. Zo wordt er in huis vaak een kerstboom neergezet. Sommige mensen vullen hun vensterbank of tafel daarnaast ook nog met kerstdecoratie. Ben je dol op de kerstdagen? Dan wil je jouw tuin mogelijk ook wel versieren. Als je ook buiten aan de slag gaat, is de kans groot dat je met verlichting gaat werken. Kerstverlichting voor buiten maakt de kerst compleet. Heb je jouw tuin nog niet eerder verlicht? Dan moet je mogelijk nog kerstverlichting kopen. Om jou een handje te helpen, zetten wij in deze tekst een aantal tips op een rijtje die van pas komen bij het kopen van kerstverlichting voor buiten.

1. Gebruik geen kerstverlichting voor binnen
Heb je niet alle kerstverlichting gebruikt in de kerstboom? Dan besluit je deze lampjes mogelijk te gebruiken om jouw tuin te verlichten. Wij raden je alleen niet aan om deze lampjes als kerstverlichting voor buiten te gebruiken. Waarom niet? Omdat dergelijke kersverlichting alleen bedoeld is voor gebruik in huis. Ze zijn bijvoorbeeld niet bestand tegen vocht. Als je de lampjes toch buiten ophangt, is de kans op kortsluiting aanwezig. Koop daarom altijd speciale kersverlichting voor buiten als je jouw tuin wilt verlichten. Je hoeft in dat geval niet bang te zijn voor kortsluiting.

2. Zoek uit in hoeverre de kerstverlichting voor buiten waterdicht is

Kerstverlichting voor buiten heeft veel meer te lijden dan lampjes die je binnen ophangt. Zo wordt de verlichting bijvoorbeeld blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden. Omdat je deze lampjes in de winter ophangt, krijgen ze bijvoorbeeld te maken met vorst. De lampjes moeten hier wel tegen bestand zijn. Daarnaast valt er in de wintermaanden behoorlijk wat neerslag. Het kan niet alleen gaan regenen, maar ook sneeuwen. Hang je kerstverlichting voor buiten op? Dan is het belangrijk dat de lampjes tegen deze neerslag kunnen.

Omdat kerstverlichting voor buiten blootgesteld wordt aan vocht, raden wij je aan hier alleen lampjes te gebruiken waarvan het snoer dubbel geïsoleerd is. Deze verlichting kun je in de winter prima buiten ophangen. Voor een leek is het aan de buitenkant vaak lastig te zien of er sprake is van en dubbel geïsoleerd snoer of niet. Gelukkig hoef je de lampjes niet uit de verpakking te halen om dit te achterhalen. Op de verpakking wordt namelijk aangegeven in hoeverre kerstverlichting voor buiten waterdicht is.

Op de verpakking van kerstverlichting staan altijd de letters IP vermeld met daarachter een getal. De meeste mensen hebben geen idee wat dit betekent. Toch is het belangrijk om hierop te letten bij het kopen van kerstverlichting voor buiten. Aan de hand van het getal kun je namelijk afleiden of je de lampjes buitenshuis kunt gebruiken. Wij raden je aan buiten alleen kerstverlichting te gebruiken met een minimale IP-waarde van 23. Verlichting met een lagere waarde is niet geschikt voor buiten.

3. Kijk ook of de kerstverlichting voor buiten stofdicht is
Het is belangrijk dat kerstverlichting voor buiten waterdicht is. Er kan in dat geval namelijk geen vocht doordringen in de lampjes, waardoor de kans op kortsluiting minimaal is. Toch raden wij je aan niet alleen maar naar de waterdichtheid te kijken. Nee, want water is namelijk niet het enige wat voor kortsluiting in jouw kerstverlichting kan zorgen. Stof kan er namelijk ook voor zorgen dat de lampjes uitvallen. Kijk daarom ook in hoeverre kerstverlichting voor buiten stofdicht is.

Veel mensen hebben geen idee hoe zij kunnen achterhalen of kerstlampjes stofdicht zijn. Toch is dit ook niet bijzonder lastig om te ontdekken. Aan de hand van de IP-waarde kun je namelijk ook herleiden of kersverlichting voor buiten stofdicht is. Kerstlampjes vanaf IP 20 zijn stofdicht. Wil je de lampjes in jouw tuin ophangen? Kies dan niet voor lampjes met IP 20. Deze lampjes zijn weliswaar stofdicht, maar niet waterdicht. Koop liever kerstverlichting met een minimale IP-waarde van 23. Deze lampjes zijn niet alleen stofdicht, maar ook regenwaterdicht. Hierdoor kun jij ze probleemloos buiten ophangen.

4. Verdiep je in de verschillende soorten kerstverlichting voor buiten
Wil je dit jaar voor het eerst ook buiten kerstverlichting ophangen? Dan moet je allereerst kerstverlichting voor buiten kopen. Je begint vast en zeker vol goede moed aan jouw zoektocht. Mogelijk zakt de moed je al snel in de schoenen als je het grote aanbod ziet. Omdat er zoveel keuze is, kopen sommige mensen lukraak kerstverlichting. Dit raden wij jou niet aan, want mogelijk koop je lampjes die niet geschikt zijn voor buiten. Daarbij komt dat er misschien wel veel mooiere verlichting te koop is om jouw tuin te verlichten. Om het jou wat makkelijker te maken, zetten we hier een aantal soorten buitenverlichting voor de kerstdagen op een rijtje.

- IJspegelverlichting
Steeds meer mensen kiezen ervoor om de dakrand van hun woning te verlichten. Lijkt jou dit ook wel wat? Dan raden wij jou aan om hier ijspegelverlichting voor te gebruiken. Doordat je deze verlichting aan jouw dakrand bevestigt, lijkt het net alsof er ijspegels aan jouw dak hangen. Hiermee zorg je ervoor dat de buitenkant van jouw woning ook en sfeervolle uitstraling krijgt.

- Boomverlichting
Heb je een (grote) boom in jouw tuin staan? Dan kun je ervoor kiezen om deze te verlichten. Dit kun je het beste doen met speciale boomverlichting. Deze verlichting is verkrijgbaar in verschillende lengtes, waardoor je er iedere loofboom mee kunt verlichten.

- Netverlichting
Als je geen grote boom in jouw tuin hebt, betekent dit niet dat je geen kerstverlichting voor buiten kunt kopen. Nee, want je kunt namelijk ook struiken en objecten in jouw tuin verlichten. Wil je niet veel tijd besteden aan het aanbrengen van de verlichting? Kies dan voor netverlichting. De lampjes zitten in een net, waardoor je deze alleen maar over een struik of object hoeft te gooien om hem egaal te verlichten.

- Lichtgordijn
Voor het verlichten van een groot pand of de gevel van jou woning kun je het beste een lichtgordijn gebruiken. Doordat de lampjes bij deze kerstverlichting een gordijn vormen, kun je ze makkelijk en snel aanbrengen. Je hoeft immers niet ieder lampje apart te bevestigen. Bijkomend voordeel is dat zo’n gordijn een strakke uitstraling heeft.

- Verlichte kerstbomen
In veel tuinen zie je in de periode rondom kerst een verlichte kerstboom staan. Als je een den of spar in jouw tuin hebt, kun je deze verlichten met kerstverlichting voor buiten. Staat er niet zo’n boom in jouw tuin? Dan kun je een kerstboom op paal kopen. Je kunt daarnaast kiezen voor een deurkerstboom, muurkerstboom of vlaggenmastkerstboom.

- Kerstkransen
Heb je niet de tijd om jouw tuin te verlichten, maar wil je jouw woning aan de buitenkant toch wat sfeervoller laten ogen? Hang dan een kerstkrans aan de voordeur. Kies bij voorkeur voor een krans met kerstverlichting. De lampjes van zo’n krans gaan branden zodra het gaat schemeren. Hierdoor ziet jouw woning er een stuk sfeervoller uit in de donkere dagen voor kerst.

5. Laat je niet te veel leiden door de prijs
Weet je inmiddels welke kerstverlichting voor buiten je wilt kopen? Dan kun je gericht gaan zoeken naar de juiste lampjes. Als je ze eenmaal gevonden hebt, schrik je mogelijk van de prijs. Dat kan, want kerstverlichting voor buiten is over het algemeen duurder dan kerstverlichting voor binnen. Daarom ga je mogelijk op zoek naar goedkopere alternatieven.

Ondanks dat je kunt bezuinigingen op kerstverlichting voor buiten, raden wij je niet aan om hierop te bezuinigen. Het is immers belangrijk dat de lampjes bestand zijn tegen vocht en stof. Bij goedkope kerstverlichting is het maar de vraag of ze hier daadwerkelijk tegen kunnen. Blijkt dit na enige tijd toch niet het geval te zijn? Dan moet je op zoek naar andere kerstverlichting. Je maakt in dat geval twee keer kosten. Daarom raden wij jou aan om direct kwalitatieve kerstverlichting voor buiten te kopen. Dit kost je weliswaar meer, maar de verlichting gaat meestal aanzienlijk langer mee.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 9 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 9 uur geleden