Afbeelding
Aangeleverd

Ik heb een carpaal tunnel syndroom, wat nu?

Partnerbijdrages

Veel mensen kennen iemand in hun omgeving die een carpaal tunnel syndroom heeft gehad of hebben er zelf last van. Maar wat is een carpaal tunnel syndroom? Hoe herken je het en wat zijn de behandelopties? 

Bij een carpaal tunnel syndroom (CTS) wordt de zenuw aan de binnenzijde van de pols afgekneld. Deze zenuw loopt in een ‘tunnel’ met alle buigpezen. Wanneer de tunnel te klein wordt, bijvoorbeeld vanwege een zwelling, komt de zenuw in de verdrukking. Een zwelling van de buigpezen ontstaat vaak door overbelasting of een verkeerde belasting. Ook hormonen, suikerziekte of schildklierproblemen kunnen de oorzaak zijn. Door de afklemming ontstaan klachten zoals tintelingen in de vingers of dove vingertoppen. Patiënten worden vaak ’s nachts wakker van de tintelingen in hun vingers. Die verdwijnen veelal door te schudden of wapperen met de hand. Tintelingen of slapende vingers kunnen ook optreden tijdens fietsen, autorijden of het vasthouden van je mobiele telefoon. Ook koude handen, krachtsverlies of eczeemklachten komen voor.

Hoe weet ik het?

Tijdens een lichamelijk onderzoek kan een CTS door een hand- of polschirurg worden vastgesteld. Vaak gebeurt dit met een test, waarbij we druk uitoefenen op de tunnel. In sommige gevallen zien we dat de spierbuik van de zijkant van je duim is afgenomen. Aanvullend kan er een echo en een zenuwonderzoek plaatsvinden. Het is belangrijk dat de resultaten op de juiste manier worden geïnterpreteerd door een specialist, anders blijven mensen onnodig lang rondlopen met een beklemde zenuw. Dat kan leiden tot blijvende schade. 

Behandelopties 

Gelukkig is een CTS in de meeste gevallen goed te behandelen. In de beginfase starten we met conservatieve therapie en bijvoorbeeld een polsbrace. Ook krijg je van de handtherapeut tips over het verbeteren van je houding en het goed gebruik maken van je handen. Heeft dit na 8-12 weken onvoldoende effect? Dan is er een aanvullende behandeling nodig, helemaal wanneer er sprake is van krachtverlies of gevoelsuitval. In sommige gevallen kan een injectie een optie zijn. Voor anderen is een operatie de meest effectieve vervolgstap. Welke behandeling het beste bij jou past hangt af van je klachten en wensen. Het behandelplan wordt altijd samen met de patiënt bepaald. 

Blijf er niet mee rondlopen 

Door corona staan beklemde zenuwen op de lijst van niet-urgente diagnoses. Toch kan een beklemde zenuw veel klachten geven en je nachtrust soms maandenlang verstoren. Ook bestaat het risico op blijvende beschadiging. Daarom raden wij aan om bij verdenking van een beklemde zenuw naar een specialist te gaan. 

Waar kan ik terecht?

Informatie over zenuwbeklemmingen kun je vinden op handsoncare.nl. Hands On Care is een hand- en polskliniek gevestigd in Lelystad, Bosch en Duin en Rozendaal. Dr. Bertleff werkt hier samen met haar collega dr. Theuvenet. Beiden zijn Amerikaans en Europees gecertificeerde hand- en polsspecialisten. De behandelingen die hier geboden worden vallen onder de verzekerde zorg.  

Meer informatie of een intake inplannen kan ook telefonisch via 088 - 891 0030.

www.handsoncare.nl

Afbeelding
Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 7 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 7 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 8 uur geleden