Afbeelding
Aangeleverd

Arbeidsongeschikt: hoe nu verder?

Partnerbijdrages

Wie ziek is of betrokken raakt bij een ongeval, kan langdurig uit de roulatie zijn. In dat geval ben je arbeidsongeschikt. Werk je in loondienst? Dan word je vaak voor minimaal twee jaar doorbetaald. Jouw werkgever is hier immers voor verzekerd. Ook als zelfstandig ondernemer kun je arbeidsongeschikt raken. Als je zzp’er bent, komt er geen geld meer binnen als je niet meer kunt werken. Gevolg hiervan is dat je mogelijk jouw vaste lasten niet meer kunt betalen. Hier kun je zowel zakelijk als privé de gevolgen van ondervinden. Hier zit je niet op te wachten. Daarom vertellen wij je hier wat je moet doen als je arbeidsongeschikt raakt.

Verzeker je voor arbeidsongeschiktheid 

Wanneer je als zzp’er arbeidsongeschikt raakt, komt er geen geld meer binnen. Je kunt het vast en zeker wel een tijdje zonder inkomen uitzingen, maar dit moet niet te lang duren. Helaas duurt het soms lang voordat je weer aan het werk kunt. Om te voorkomen dat je al die tijd geen inkomsten hebt, verzeker jij je voor arbeidsongeschiktheid. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt in dat geval uitkomst. Met een aov verzekering ben je verzekerd van een maandelijkse uitkering als je door ziekte, een burn-out, zwangerschap of ongeval (tijdelijk) geen inkomen meer hebt.

Ben je zelfstandig ondernemer en heb je personeel in dienst? Verzeker dan niet alleen jezelf voor arbeidsongeschiktheid, maar ook jouw medewerkers. Als werkgever ben je namelijk verantwoordelijk voor werknemers die in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA) terechtkomen. De eerste 10 jaar ben je als wga eigenrisicodrager verplicht om een WGA-uitkering te betalen. Je verzekert dit financiële risico door een WGA Eigenrisicodragersverzekering af te sluiten. De WGA-uitkering die je als werkgever aan een arbeidsongeschikte werknemer moet betalen, wordt hierdoor vergoed door jouw verzekeraar.

Neem contact op met jouw werkgever of verzekeraar

Wanneer je in loondienst werkt en arbeidsongeschikt raakt, neem je contact op met jouw werkgever. De kans is groot dat jouw werkgever hier al eens eerder mee te maken heeft gehad, waardoor hij/zij ongetwijfeld weet wat de beste aanpak is. Als zelfstandig ondernemer zit de vork iets anders in de steel. Als je voor het eerst arbeidsongeschikt bent, weet je waarschijnlijk niet wat je moet doen. Ben je verzekerd voor arbeidsongeschiktheid? Richt je dan tot jouw verzekeraar. Zij kunnen je ongetwijfeld helpen de juiste stappen te ondernemen om in aanmerking te komen voor de maandelijkse uitkering.

Laat je keuren door een arts

Wie arbeidsongeschikt is, moet dit aan kunnen tonen. Hoe eerlijk je ook bent, een werkgever of verzekeraar gelooft jou nooit op je woord. Logisch, want het kost hun flink wat geld als een werknemer of verzekerde arbeidsongeschikt is. Daarom wordt er van je verwacht dat jij je laat keuren door een arts. Deze onderzoekt jou en kijkt in hoeverre je arbeidsongeschikt bent. Uit dit onderzoek komt vervolgens een bepaald percentage. Je kunt voor 25 procent arbeidsongeschikt worden verklaard, maar ook voor 100 procent. Dit percentage heeft gevolgen voor de hoogte van de maandelijkse uitkering. Hoe hoger het percentage, des te hoger de uitkering die je ontvangt.