Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Tips om energie te besparen in het huishouden

Partnerbijdrages

De energieprijzen blijven maar stijgen en dat heeft als gevolg dat het voor gezinnen steeds lastiger wordt om maandelijks de rekening te betalen. Dat vonden we een goed moment om in te zoomen op tips waarmee je het verbruik kunt drukken. Lees onderstaande tips en kijk welke jij zelf nog door kunt voeren om minder kwijt te zijn.

Kies voor energiezuinige apparaten

Als je nog oude apparaten in huis hebt dan is het het overwegen waard om ze te vervangen door een energiezuiniger model. Vaak betaalt dit zich op termijn namelijk terug. Als voorbeeld: met een nieuwe 8 kilo wasmachine met energielabel A ben je circa €100 per jaar minder kwijt dan een met energielabel D.

Natuurlijk is het altijd het overwegen waard of die investering het waard is. Neem bijvoorbeeld de beste stofzuiger: een stofzuiger met stofzak gebruikt in verhouding minder energie dan een met losse opvangbak, maar daarentegen moet je dan wel weer investeren in stofzakken. Maak voor jezelf een overzicht welke apparaten het minst energiezuinig zijn in jouw huis en overweeg die te vervangen. Als je op zoek bent naar een goed apparaat dan is het handig om gebruik te maken van een vergelijkingswebsite zoals DeBeste.com. Die zet voor jou de beste modellen per apparaat overzichtelijk op een rijtje, waarbij energiezuinigheid en prijs-kwaliteit als belangrijke factoren voor beoordeling worden genomen.

Vaatwasser en wasmachine op eco-stand tijdens daluren

Energieaanbieders hanteren normaliter een regulier tarief en een daluren tarief. Tijdens die daluren is gas en stroom voordeliger. Vaak is dat ergens tussen 23.00 uur en 7.00 uur, maar controleer zeker even de daltijden bij jouw aanbieder. Wil je bijvoorbeeld een wasje draaien of de vaatwasser aanzetten? Dan kun je gebruikmaken van de functie ‘startuitstel’. Dat wil zeggen dat je het apparaat programmeert om op een later tijdstip aan te gaan.

Maak daarnaast dan ook nog eens gebruik van de eco-stand. Dit programma doet langer over een draaibeurt, waardoor je misschien zou denken dat het duurder is. Het tegendeel is waar, want dit programma gaat slimmer om met de opwarming van het water. Daardoor kom je onder de streep voordeliger uit. In verhouding tot het standaard programma op dezelfde temperatuur scheelt dit zomaar 30% aan energie!

Voorkom onnodig verbruik en sluipverbruik

De koelkast open laten staan terwijl je drinken inschenkt of de lampen beneden aan laten staan terwijl je gaat douchen? Dit is onnodig verbruik en kun je heel eenvoudig voorkomen. En val je bijvoorbeeld regelmatig in slaap voor de televisie? Zorg er dan voor dat je een slaaptimer instelt zodat hij na een tijdje automatisch uitschakelt.

Ook sluipverbruik is zonde. Dat wil eigenlijk zeggen dat een apparaat aanstaat terwijl het niet gebruikt wordt. Je kunt denken aan een oplader die niet gekoppeld is maar wel nog aan het stopcontact hangt. Een koffiezetapparaat dat de hele dag aanstaat zonder gebruikt te worden of een draagbare speaker die nog steeds op actief staat terwijl je hem op dat moment toch niet gebruikt. Ga eens na welke apparaten er bij jou allemaal aanstaan zonder dat je er gebruik van maakt op dat moment en schakel apparaten vaker uit. Ga je op vakantie? Haal dan zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact.

Maak roosters en filters schoon

Wist je dat vieze apparaten al snel meer energie verbruiken? Denk aan het (vieze) rooster van je koelkast, filters van de vaatwasser, ventilatoren en de pluizenfilter van je droger. Bovendien is dat stof ook niet bevorderlijk voor de levensduur van je apparaten. Tel daarbij op dat het tevens minder goed is voor de brandveiligheid en je hebt genoeg redenen om regelmatig te poetsen. Zo ga je voor apparaten die minder verbruiken en minder snel slijten, zodat je ook minder snel in een nieuw apparaat hoeft te investeren. Win-winsituatie.

Ga voor een duurzamer huis

Een duurzaam huishouden begint bij duurzaamheid in het algemeen. Zet die verwarming een graadje lager, plaats bijvoorbeeld radiatorfolie en zorg voor tochtstrips. Douche eens wat korter en zorg dat je de verwarming ’s nachts terugzet naar 15 graden. In Flevoland en de gemeente Dronten worden regelmatig campagnes gehouden om de bewustwording te vergroten. Daarbij worden tips gegeven om onnodig energieverbruik tegen te gaan. Zo konden huurders van OFW onlangs nog een informatieavond over energiebesparing bijwonen. Neem eens een kijkje op de website van Het Energieloket Dronten om te zien welke informatieavonden er op de planning staan.