Productiemanager Patrick de Boer en R&D Manager Onno Fokkinga: “Er is een wederzijdse klik en ik werk met leuke collega’s: het is gewoon superleuk werken hier!”
Productiemanager Patrick de Boer en R&D Manager Onno Fokkinga: “Er is een wederzijdse klik en ik werk met leuke collega’s: het is gewoon superleuk werken hier!” Foto: Aangeleverd.

Carlisle® Kampen biedt zekerheid naar de toekomst

Partnerbijdrages

Een compleet vernieuwde mengafdeling met nieuwe menger. CARLISLE® Construction Materials BV in Kampen investeert miljoenen om klaar te zijn voor de toekomst. Van het platte dak tot de gevel en van de fundering tot waterpartijen: het succesvolle bedrijf levert EPDM-rubber oplossingen om daken, gebouwen en vijvers waterdicht te maken. Maar er zijn wel extra handjes nodig om te groeien. R&D manager Onno Fokkinga en Production Manager Patrick de Boer vertellen enthousiast over hun werk bij Carlisle Construction Materials uit Kampen.

Veel medewerkers van de productielocatie in Kampen werken hier al lange tijd of volgen zelfs hun vader op. “Buitenstaanders denken bij een producent van EPDM-rubber oplossingen aan vieze werkplekken, stank, lawaai en monotoon en zwaar werk. Maar dat beeld verandert totaal als ze even binnen mogen kijken. Het is hier schoon, comfortabel en het werk is afwisselend”, zegt Patrick de Boer. “Mijn vader Gert werkt hier in meerdere functies al veertig jaar. Ik had hierdoor op mijn vijftiende al een bijbaantje binnen dit bedrijf. Ik ben nu 31 en sinds twee jaar ben ik productiemanager, waarbij ik materiaal en mensen zo efficiënt mogelijk probeer in te zetten. Er is een wederzijdse klik en ik werk met leuke collega’s: het is gewoon superleuk werken hier!”

Productieproces

Ook Onno Fokkinga kent het bedrijf door en door. Hij kwam in 1988 in dienst: “In 1985 werden alle activiteiten van het toenmalige ‘Hertel’ geconcentreerd in Kampen. Daartoe is de vestiging hier ook uitgebreid. Ik was toen al een rubbertechnoloog en na een telefoontje van Hertel ben ik hier begonnen. Sinds 1990 ben ik al R&D manager en heb in 2006 de overgang naar ‘Hertalan’ meegemaakt. Die naam prijkt nog steeds op onze gevel, maar ons bedrijf is al sinds 2012 onderdeel van CARLISLE® CM Europe, kortweg Carlisle.”

Onno is nauw betrokken bij de aankoop van de nieuwe menger. Hij legt het productieproces uit: “Wij kopen polymeer - synthetische rubber - in, evenals onder meer roet, olie, vulstoffen en zwavel. Deze ingrediënten gaan in een grote menger. Vervolgens gaat het mengsel dat ontstaat in dikke plakken op de wals. Hierna wordt het halffabricaat door middel van een extruder, in combinatie met een kalander, op de juiste dikte gebracht. De EPDM-banen die dan ontstaat gaan op een rol. Daar zit circa 300 tot 500 meter EPDM baan op! Linnen doek tussen de lagen voorkomt samenkleving. Vervolgens wordt de rol 22 uur op een lage temperatuur gevulkaniseerd. Tot slot wordt het linnen weer verwijderd en worden de banen gecontroleerd op onregelmatigheden. Proefstroken gaan naar het laboratorium voor controle van de eigenschappen.”

De oude menger was volgens Onno ‘tot de draad versleten’: “In veertig jaar is de menger vier keer vervangen. De nieuwe menger heeft meer capaciteit, geeft een nog betere menging, heeft een up-to-date besturing en een betere temperatuurregeling. Hierdoor gaan we straks ook mengen voor onze productievestiging in Hamburg.” 


Vestiging Carlisle aan de Industrieweg 16 in Kampen. 

Eindproducten

Uiteindelijk worden de weer opgerolde banen op maat gemaakt voor levering. Onno vertelt: “Dat kunnen bijvoorbeeld smalle EPDM stroken zijn voor lucht- en waterdichte afwerking van gevels en kozijnen, EPDM dakbanen of complete membranen voor daken. Dan moet je denken aan membranen van 2,80 tot zelfs 7,00 meter breed en 30 meter lengte. Maar we kunnen ze ook op maat maken. Datzelfde geldt voor vijvers, waarvoor we zelfs drie-dimensionale membranen kunnen maken. Een uitermate functioneel basis product, waarmee we uiteindelijk een heel breed marktsegment bedienen.”

Onno is duidelijk trots op het bedrijf: “Wij behoren tot wereldspeler en beursgenoteerde CARLISLE Companies Inc. uit de Verenigde Staten. In Europa zelf, beschikken we inmiddels over acht productielocaties. Naast Kampen en Weesp in Nederland, tevens in  Duitsland, Groot-Brittannië en Roemenië. Bijzonder is dat wij in Kampen zowel mengen als EPDM-oplossingen fabriceren. Bij andere fabrieken is dat gescheiden. Wij leveren ook eindproducten aan andere landen.” Hij raakt bijna niet uitgepraat over zijn werk: “We maken hier echt hele mooie afdichtingen. Met de nieuwe menger en mengafdeling zijn we ook klaar voor de groei naar Europa. Ik hoop dat we de komende tijd hierbij ook gebruik kunnen maken van nieuwe mensen die van aanpakken houden. Want een nieuwe investering in machines gaat bij ons gepaard met een noodzakelijke uitbreiding van het productiepersoneel.”


Trots op de nieuwe Mixer-lijn, een mooie investering voor werkgelegenheid in Kampen - Foto: Aangeleverd

Afwisselend werk

“Veel mensen denken dat ze hier aan de lopende band staan. Maar dat is niet zo. Je bent hier verantwoordelijk voor je eigen werk. Er zijn heel veel verschillende afdelingen waar je kunt werken. Als mensen bereid zijn om hier een keer een bak koffie te drinken en we een match hebben, zoeken we in de eerste maanden samen een passende afdeling”, zegt Patrick. 

“Als organisatie voelt Carlisle zich daarnaast verplicht om haar milieubelasting op deze aarde zo gering mogelijk te houden. EPDM behoort tot één van de meest duurzame bouwproducten, heeft een zeer lange levensduur en is optimaal te recyclen. Bij milieubewust werken hoort natuurlijk ook een schone werkomgeving. Wij krijgen vaak complimenten voor onze schone productieruimten en we zorgen er ook voor dat het werk niet te zwaar is. We willen immers dat iedereen met plezier werkt en gezond blijft! Wat ook nog belangrijk is voor nieuwe collega’s: wij maken deel uit van de CAO Metaal en Techniek”, sluit Patrick af.

Wat te doen!

Ben jij benieuwd wat Carlisle® Construction Materials BV jou te bieden heeft aan goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Neem dan contact met ons op, dat kan eenvoudig door het sturen van een mailtje naar hr.nl@ccm-europe.com of bezoek onze website op: www.ccm-europe.com/nl/werken-bij-ccm. Bellen kan uiteraard altijd en vraag dan even naar onze HR afdeling, op: 038-3393333.

Recentelijk project voorbeeld
Beelden zeggen altijd meer dan woorden, vandaar ook nu een recent lopend project waar de hoogkwalitatieve EPDM afdichting uit Kampen wordt verwerkt. Campus Eemsdelta College in Appingedam (Groningen). Een educatief landschap waarbij 5 gebouwen aansluiten op een Patiogedeelte. Het merendeel van de daken alsmede waterafdichting Patio wordt uitgevoerd met de Hertalan EPDM uit Kampen


Visual van Campus Eemsdelta College dat nu in aanbouw is - Foto: Aangeleverd.

Visual van Campus Eemsdelta College dat nu in aanbouw is
Vestiging Carlisle aan de Industrieweg 16 in Kampen.
Trots op de nieuwe Mixer-lijn, een mooie investering voor werkgelegenheid in Kampen

Nick de Vries

Nick de Vries