Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Waar moet je op letten als je een oldtimer wilt kopen

Partnerbijdrages

Ben je echt helemaal gek van auto’s, en dan een bepaald type die onder de categorie oldtimer valt dan moet je die niet in een impuls gaan kopen. En hoe mooi ‘ie ook blinkt het zegt niet hoe de onderkant eruit ziet of wat de toestand van de motor, schokbrekers of remmen is. Het beste kun je een expert meenemen als je echt van plan bent om de klassieke auto van je dromen te kopen. 

Ben je ook zo’n fan van het tv-programma Wheeler Dealers, dan voel je je na het kijken van alle afleveringen sinds 2003 beslist een expert op het gebied van oldtimers. Deze afleveringen zijn een uitstekende weergave van hoe je na de aankoop van zo’n oude bak te werk moet gaan om er weer een paradepaardje van te maken. Dat is beslist geen eenvoudige klus.

Oude liefde roest

Het bekende gezegde dat oude liefde niet roest, gaat zeker niet op voor een eerste auto die waarin je na het behalen van je rijbewijs reed. Helemaal als dat meer dan veertig jaar geleden was en de bolide van het type en merk inmiddels het predicaat oldtimer heeft gekregen. Koop die ‘eerste liefde’ dus niet in een impuls als je een oude auto wilt kopen, want de kans bestaat dat er door alle weersinvloeden door de jaren heen roestvorming heeft plaatsgevonden. 

Project

Wil je er een meerjarenplan van maken en de bolide zelf restaureren dan kan een chassis waar het nodige aan moet gebeuren misschien de ultieme uitdaging zijn om zo’n oude auto te kopen. Na de aankoop moet je natuurlijk een goede plek hebben waar je dagelijks terecht komt om aan je project te werken. Het is te hopen dat je ook van lange zoektochten houdt om juist dat ene originele onderdeel op de kop te tikken. Er zullen vast ook dingen zijn waar je alsnog een restaurateur voor in de arm moet nemen. Zo is het spuiten van een oude auto ook niet altijd even gemakkelijk. Het is dus mogelijk dat je daarvoor een professionele spuiter moet inhuren. Hou voor zulke specialistische werkzaamheden altijd budget achter de hand, zodat je niet in de problemen komt en uiteindelijk een auto in je werkplaats hebt staan die alleen maar stof staat te happen. Is het restauratieproject van je auto uiteindelijk afgerond, dan is het heerlijk om die tijdens toertochten of shows aan een groot publiek van liefhebbers te laten zien. Vergeet dan niet om een speciale oldtimerverzekering af te sluiten. Hierbij komt het ook tot een taxatie. Als je de restauratie goed hebt uitgevoerd zal je bolide heel wat meer waard zijn dan toen je hem kocht.

Youngtimer

Als je de tijd of het budget niet hebt om een oldtimer te kopen dan is er altijd nog de optie om een nieuwer model te kopen. Deze modellen die vaak tussen de tien en vijfentwintig jaar oud zijn worden ook wel youngtimer genoemd. Ze hebben ook wat meer comfort dan de oudere auto’s van meer dan vijftig jaar. Een youngtimer verzekeren is ook mogelijk . Eén van de voorwaarden is dat je deze auto dan niet dagelijks gebruikt om bijvoorbeeld naar je werk te gaan, terwijl je vaak niet meer dan tussen de 5000 en 7000 kilometers mag rijden. De aanschafprijs van een youngtimer is meestal lager dan z’n oudere broertje. Kortom weeg alle voor- en nadelen grondig af voordat je besluit een oude auto te kopen.