Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wat moet u doen als u gewond bent geraakt als inzittende?

Partnerbijdrages

U bent door een verkeersongeval gewond geraakt, terwijl u bij uw vriendin in de auto zat. Hierdoor kunt u te maken krijgen met financiële schade als gevolg van dit ongeval. Men noemt dit letselschade. Kunt u die schade op iemand verhalen? Zo ja, op wie en hoe doet u dat?

Ongeval veroorzaakt door een andere auto

Wanneer het ongeval veroorzaakt werd door een andere auto, dat wil zeggen de andere automobilist is aansprakelijk te houden voor het ongeval, dan heeft u verschillende opties om uw letselschade te claimen:

  • Bij degene die het ongeval veroorzaakte
  • Bij de bestuurder van de auto waarin u zat
  • Bij de SVI-verzekeraar van de auto waarin u zat

Degene die het ongeval veroorzaakte

Wanneer u de gegevens heeft van de veroorzaker, dan kunt u deze aansprakelijk stellen. U kunt dit rechtstreeks doen bij diens verzekeraar. Maar u kunt ook gewoon de bestuurder zelf aansprakelijk stellen. Deze dient de aansprakelijkheidsbrief dan door te sturen aan zijn verzekeraar.

Wij adviseren altijd een ervaren letselschadejurist in te schakelen om deze brief te verzenden. Zo weet u zeker dat alles vanaf het begin goed geregeld wordt. Als inzittende en tevens passagier van een auto dient u namelijk altijd uw schade vergoed te krijgen. Een letselschadejurist kan u daarom kosteloos helpen omdat deze schade ook vergoed wordt door de aansprakelijke verzekeraar.

De bestuurder van de auto waarin u reed

U kunt ook de bestuurder van de auto waarin u als passagier zat aansprakelijk stellen. Vooral als niet helemaal duidelijk is wie nu eigenlijk schuldig was aan het ongeval is dit veilig om te doen. Op grond van een speciale regeling – De Schuldloze Derdenregeling – heeft u als passagier altijd recht op vergoeding van uw letselschade. 

De verzekeraar van de betrokken auto’s zoeken vervolgens uit wie aansprakelijk is. Maar het is natuurlijk van begin af aan duidelijk, dat u als passagier niet de schuld had aan het ongeval. Om zo u niet te lang in onzekerheid over vergoeding van uw letselschade te laten, is deze regeling in het leven geroepen.

De SVI-verzekeraar van de auto waarin u zat

Wanneer de eigenaar van de auto waarin u als passagier zat, dan kunt u ook deze verzekering aanspreken. Ook als deze bestuurder zelf schuldig aan het ongeval was.

Als bestuurder én aansprakelijk voor het ongeval toch uw schade claimen?

Dit is mogelijk als er op de auto een SVI-verzekering was afgesloten. Ook in dit geval is het verstandig professionele hulp in te schakelen van een letselschade expert die zich persoonlijk met uw zaak gaat bezig houden.

Advies nodig?

U heeft altijd recht op gratis juridische hulp bij letselschade wanneer er een aansprakelijke partij is. Twijfelt u of u hier recht op heeft in uw specifieke situatie? De juristen van JBL&G zoeken het graag voor u uit. Ook dit is geheel kosteloos.

!