Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Deze winter warmte besparen kan met deze 3 methoden

Partnerbijdrages

Tijdens de koudere maanden zoeken veel mensen naar methoden om te bezuinigen op het geld dat ze aan hun energierekeningen uitgeven. Er zijn een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om de warmte in je huis op peil te helpen houden en de kosten van je verwarmingsrekening te verminderen. Deze tips helpen je deze winter de verwarmingskosten te verlagen.

Vervang de radiatorkranen door thermostatische versies

Vergeleken met een woning zonder regelaars levert een woning waarin verwarmingsregelaars en thermostatische radiatorkranen geïnstalleerd zijn een flinke vermindering op van de energie die gebruikt wordt voor verwarming en koeling. 

Met deze methode kun je als bewoner instellen dat het verwarmingssysteem op bepaalde tijdstippen aangaat. Daardoor verbruik je echt alleen energie wanneer het nodig is. Je kunt je verwarming aanzetten terwijl je op weg naar huis bent, zodat je zeker weet dat het lekker warm is als je daar aankomt, dankzij slimme thermostaten die je op afstand via je mobiele toestel kunt beheren. 

En als je per ongeluk de verwarming aan hebt laten staan, kun je deze eenvoudig weer uitzetten op je mobiele app. Met slimme apps kun je zowel je handdoekradiator vast aanzetten voordat je gaat douchen, maar ook de radiator in de keuken als je een maaltijd bereidt!

Houd de temperatuur binnen op peil

Ervoor zorgen dat er geen warmte uit je huis ontsnapt is een van de meest effectieve strategieën om warm te blijven. Ramen en deuren kunnen maar liefst een derde van het warmteverlies in een doorsnee woning veroorzaken. Lucht kan ook je huis binnenkomen of verlaten door kieren en gaten, zoals elektrische stopcontacten, funderingen, en roosters. Afdichtingen rond deze openingen kan helpen tocht te voorkomen en warme lucht in je huis te houden.

Met het afdichten van deze kieren en gaten kan een doorsnee woning aanzienlijk op de jaarlijkse verwarmings- en koelingskosten besparen. Door je ramen van tochtstrips te voorzien, kun je je jaarlijkse verwarmings- en koelingskosten met 5 tot 10 procent verminderen.

Tijdens de koudere maanden kan ook het dichttrekken van de gordijnen helpen om de warmte die uit een kamer verloren gaat met tot 10 procent te verminderen. 

Overdag de gordijnen openen bij ramen die direct zonlicht binnenkrijgen, kan echter helpen de temperatuur via de stralen van de zon te verhogen. Nog niet klaar voor de winter en ben je benieuwd naar de woontrends van deze herfst? Ook die lees je op onze website! 

Je kunt jaarlijks op je verwarmingskosten besparen door de temperatuur op je thermostaat te verlagen, en een trui aan te trekken als je het kouder krijgt. Je zult je verbazen hoe effectief deze methode is! 

Zorg ervoor dat je boiler optimaal werkt

Je boiler is essentieel tijdens de koudere maanden, de boiler houdt onze huizen en ons water warm. Daarom is het van essentieel belang dat de boiler zo effectief mogelijk werkt om zijn betrouwbaarheid te behouden en te voorkomen dat je energie en daarmee geld verliest.

Als je het nog niet eerder gedaan hebt, zet dan je boiler aan voordat het te koud wordt om te controleren of hij goed werkt en of de radiatoren in elke kamer warm worden. 

Als je radiatoren bovenaan koud aanvoelen en onderaan heet, kan dit erop wijzen dat er lucht in het systeem zit, en je radiatoren moeten ontlucht worden zodat de lucht eruit kan. 

Als je kamers niet opwarmen, kan dit een signaal zijn dat er lucht in het systeem zit. Omdat dit een eenvoudige klus is, heb je er de hulp van een specialist niet voor nodig.

Bovendien raden we sterk aan je boiler te laten controleren voor de winter begint. Zorg ervoor dat de boiler optimaal werkt door een afspraak te maken als je dat dit jaar nog niet eerder gedaan hebt. Zo voorkom je grotere moeilijkheden. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Als je een boiler hebt van een ouder model, moet je serieus overwegen de boiler te vervangen door een nieuwer type dat energiezuiniger is, dat kan je op de lange termijn geld besparen.