Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Tips voor meer biodiversiteit in de tuin

Partnerbijdrages

Een tuin kan niet alleen een plek zijn om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht, maar ook een fijne plek voor dieren en planten. Het is daarom belangrijk dat een tuin kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem. In dit artikel lees je meer over het creëren van een biodiverse tuin.

#1. Plant diverse soorten planten

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de biodiversiteit in de tuin te vergroten, is het planten van verschillende planten. Denk hierbij aan bloemen, struiken en bomen. Kies voor planten met verschillende bloeitijden, zodat er altijd iets bloeit in de tuin. Dit zal bijen, vlinders en andere insecten aantrekken.


#2. Overweeg een vijver

Het aanleggen van een vijver kan een geweldige manier zijn om de biodiversiteit in de tuin te vergroten. Een vijver kan verschillende soorten dieren aantrekken, zoals kikkers, salamanders, libellen en andere insecten. Zorg ervoor dat je een vijver aanlegt die geschikt is voor de tuin. Denk hierbij ook aan het nemen van goede vijverpompen, want op die manier zorg je voor de beste waterkwaliteit.

 #3. Vijverfilter

Wanneer je kiest voor een vijver in de tuin moet je niet alleen rekening houden met de grootte van de vijver en de vijverpomp, maar ook met een vijverfilter. Bij Toppy.nl hebben ze de beste vijverfilters, zodat de vissen goed zichtbaar zijn en het de vuildeeltjes en de schadelijke stoffen filtert. Heb jij een iets meer professionelere vijver? Kies dan voor een meerkamerfilter, beadfilter of een trommelfilter.

#4. Plaats een vogelhuisje of nestkastje

Een vogelhuisje of nestkastje kan bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Het trekt namelijk vogels aan en deze zijn belangrijk voor het bestuiven van planten en eten insecten. Dit helpt om plagen in de tuin te verminderen. Daarnaast zorgt het ook voor een veilige schutplaats. 


#5. Vermijd pesticiden

Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de biodiversiteit in uw tuin. Het doodt niet alleen de schadelijke insecten, maar ook de nuttige. In plaats daarvan kunt je kiezen voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Of probeer plagen op een natuurlijke wijze te bestrijden door bijvoorbeeld neemolie. Daarnaast kun je ook kiezen om handmatig onkruid te verwijderen in plaats van onkruidverdelgers te gebruiken. 

#6. Laat een deel van de tuin ongemoeid

Het is natuurlijk wel zo fijn als de tuin lekker opgeruimd is. Maar voor genoeg biodiversiteit in de tuin is het van belang om een deel van de tuin niet helemaal te snoeien. Laat een gedeelte ongemoeid, zodat dit een schuilplaats kan worden voor dieren en insecten. Ook al is het maar een klein hoekje van de tuin, dit zal zorgen voor meer biodiversiteit. 

Door deze tips te volgen creëer je al snel een fijne plek voor dieren en insecten in je tuin. Heel veel succes!