Afbeelding
Foto: Aangeleverd

4 vaak vergeten overwegingen bij abonnementen voor internet en tv vergelijken

Partnerbijdrages

Bij het vergelijken abonnementen voor internet en tv zijn er veel verschillende zaken die je in acht moet nemen om tot de juiste keuze te komen. Mensen kunnen door alles waar ze rekening mee moeten houden soms belangrijke overwegingen over het hoofd zien, waardoor ze uiteindelijk niet het beste abonnement voor hun situatie kiezen. We bespreken enkele van de overwegingen die vaak vergeten worden internet en tv vergelijken en eigenlijk wel in overweging genomen zouden moeten worden. Op websites zoals Breedbandwinkel.nl kan je ook op onderstaande zaken filteren in het vergelijkoverzicht

Uploadsnelheid

Bij het vergelijken van internetabonnementen kijken mensen vaak alleen naar de downloadsnelheid, maar dat is maar één kant van het verhaal. Het is ook belangrijk om te letten op de uploadsnelheid. Als je bijvoorbeeld regelmatig grote bestanden uploadt, veel videochats voert of aan online gaming doet, kan een hogere uploadsnelheid juist heel erg van belang zijn. Bij DSL-internet en kabelinternet is de uploadsnelheid fors lager dan de downloadsnelheid, maar wordt deze wel hoger als je een abonnement voor een hogere downloadsnelheid neemt. Bij glasvezel internet is de uploadsnelheid even hoog als de downloadsnelheid.

Extra kosten

Aanbiedingen voor internet en tv vergelijken qua prijs kan lastig zijn omdat ze soms wat misleidend kunnen zijn. Mogelijk krijg je namelijk niet alle kosten meteen te zien die er wel bij komen kijken. Denk daarbij aan extra kosten zoals activatiekosten, installatiekosten, modemkosten en verzendkosten. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de maandelijkse kosten in eerste instantie een actietarief betreffen en na een aantal maanden omhooggaan. Let daarom goed op voordat je een abonnement kiest, zodat je goed in beeld hebt wat de werkelijke kosten zijn.

Contractduur

Mensen kijken ook lang niet altijd naar de contractduur van het abonnement dat ze overwegen. Sommige abonnementen hebben een contractduur van twee jaar, terwijl andere voor een jaar zijn of zelfs maandelijks opzegbaar zijn. Dit kan van invloed zijn op je flexibiliteit en eventuele extra kosten opleveren als je het abonnement vroegtijdig wilt opzeggen. Het kan immers gebeuren dat je ontevreden bent over de dienstverlening, en dat is het wel zo fijn dat je op zo kort mogelijke termijn kunt overstappen naar iets anders. Ook in relatie tot het eerdergenoemde actietarief is het overigens zeer van belang om ervan op de hoogte te zijn wat de contractduur is, zodat je weet hoe lang je vastzit aan het betalen van het volledige tarief.

TV-zenderaanbod

Het ene televisieabonnement is het andere niet. Daarom is het bij het vergelijken van tv-abonnementen belangrijk om ook goed te kijken naar het zenderaanbod en of dit wel aan jouw specifieke voorkeuren voldoet. Het kan zijn dat bepaalde zenders of pakketten niet beschikbaar zijn bij bepaalde providers, terwijl je ze wel graag zou willen hebben. Dan kom je van een koude kermis thuis als je dan toch het ‘verkeerde’ abonnement kiest en niet kunt kijken wat je graag zou willen kijken.

Andere zaken waar je ook aandacht aan zou kunnen besteden, is wat je kunt vinden over de internetsnelheid tijdens piekuren. Het is namelijk mogelijk dat deze lager uitvalt dan de snelheid waarvoor je het abonnement afsluit, en dat kan voor frustraties zorgen. Verdiep je zeker ook in de ervaringen van zij die je voorgegaan zijn om erachter te komen wat gemiddeld zo de ervaringen zijn met de dienstverlening en de klantenservice van de provider in kwestie.