14,8% van de winkelruimte in Dronten staat leeg
14,8% van de winkelruimte in Dronten staat leeg brugmedia.nl

14,8% van de winkelruimte in Dronten staat leeg

Partnerbijdrages

DRONTEN - De gemeente Dronten kent, ondanks een lichte afname van de winkelleegstand in 2014, nog altijd een hoog leegstandscijfer. Dit blijkt uit de publicatie ?Economie en Arbeidsmarkt Flevoland 2014-2015'.

Dronten telt 413 verkooppunten met een gezamenlijk winkelvloeroppervlak van bijna 91.000 vierkante meter. Daarvan stond eind vorig jaar 14,8% leeg, een afname van 2,4% ten opzichte van het jaar ervoor.

Overaanbod

,,Winkels in Flevoland hebben te maken met overaanbod'', aldus het rapport, ,,In Flevoland staat bijna 11% van het winkelvloeroppervlakte leeg in 2014. Ook landelijk is dit gemiddeld 11%, nadat de leegstand voor het achtste jaar op rij is toegenomen.''

Over het hele land was de stijging in 2014 sterker dan de jaren daarvoor en zorgden faillissementen van grote ketens als Mexx en Halfords voor onrust op de winkelmarkt.

Economische crisis en e-commerce

Belangrijke oorzaken zijn volgens de publicatie de uitblijvende consumentenbestedingen als gevolg van de economisch crisis en de opkomst van de e-commerce.

Veel ketens

In Flevoland ligt de winkelleegstand historisch gezien op lager niveau dan Nederland. Dit kan grotendeels verklaard worden door het ontbreken van kleinere historische winkelpanden en het grote aantal winkelketens.

Volgens het ING Economisch Bureau is in Flevoland meer dan 60% van het winkelvloeroppervlak bezet door ketens, het hoogste aandeel in Nederland. Daarnaast is Flevoland koploper op het gebied van e-commerce, met de hoogste webshopdichtheid van het land

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 13 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 14 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 14 uur geleden