Saskia Haarhuis (VVD) heeft zojuist haar rode schoen op tafel gezet.
Saskia Haarhuis (VVD) heeft zojuist haar rode schoen op tafel gezet. Foto: Wouter Foppen

Saskia Haarhuis (VVD) zet rode schoen op tafel: ‘Begrip voor onbegrip’

Politiek

DRONTEN – Een bijzonder moment tijdens de raadsvergadering van donderdag als VVD-raadslid Saskia Haarhuis tijdens haar betoog over de stikstofaanpak ineens een rode schoen op tafel zet. “Een rode zakdoek heb ik niet, maar een rode schoen wel”, zegt ze haast emotioneel. Het statement mag duidelijk zijn. 

Met de rode schoen wil Haarhuis de agrarische sector in Dronten een hart onder de riem steken. Want ja, de aanpak van de stikstofcrisis is uiteindelijk ook VVD-beleid, maar dat wil niet zeggen dat VVD Dronten het daar zomaar mee eens is. “We volgen het kritisch”, vertelt Haarhuis. “Dat heb je ook gezien tijdens onze landelijke algemene ledenvergadering, toen de provincie Drenthe een motie indiende die ook door ons was ondertekend. Het is VVD-beleid, maar het pakt wel lokaal uit.”

PAS-melders

Haar betoog komt tot stand naar aanleiding van een motie, ingediend door CDA, PvdA, ChristenUnie en ook VVD. Daarin roepen de partijen op om de zogeheten PAS-melders in de gemeente perspectief te geven. Want al lijkt het op het beruchte stikstofkaartje zo dat de gemeente Dronten met 12 procent reductie redelijk buiten de boot valt, voor deze PAS-melders zijn het onzekere tijden. Zij hebben immers een vergunning nodig omdat ze stikstofneerslag veroorzaken.

Haarhuis laat met haar statement blijken dat ze achter de boeren staat. “Het is symbolisch, maar wel echt gemeend. Je ziet de laatste weken de protesten en je hebt ontzettend begrip voor het onbegrip. We hadden het ertussendoor over en dan kun je zo een statement maken. We moeten komend jaar kijken wat de kansen zijn, want die liggen er. Maar dan moet de regie wel bij ons liggen.”

Zetten Haarhuis en VVD Dronten zich daarmee af van de landelijke tak van de partij? “Christianne (Van der Wal, red.) is een vrouw met een visie en een missie en dat kenmerkt haar ook. Ze heeft een opdracht en gaat ervoor, maar over het hoe zijn nog wel wat goede gesprekken te voeren. Maar laten we die gesprekken in de provincie voeren.”

Henk Noome
Henk Noome volgt Maarten Vrolijk op als voorzitter Hospice Dronten 6 uur geleden
Vliegersmonument op het Meerpaalplein.
Wat is er zondag te doen? Bevrijdingsdag, gamefestival, bingo, Ketelmeer op tv 7 uur geleden
Een typische setting voor 'Gluren bij de Buren'.
Podiumkunst bij de Drontenaren thuis: "Variërend van een coverband tot rock" 7 uur geleden