Peter Duvekot.
Peter Duvekot. Foto: Wouter Foppen

Is 500.000 euro genoeg? ‘Als het op is, is het op’

Politiek

DRONTEN - Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, komt er 500.000 euro vrij om een noodfonds in te stellen om armoede te bestrijden. Maar is dat wel genoeg? “Als het op is, is het op”, stelt wethouder Peter Duvekot. 

Een half miljoen euro is voor een gemeente als Dronten een aanzienlijk bedrag, hoe komt zo’n bedrag tot stand? “Daar stel je kaders voor. Het had een miljoen kunnen zijn, het had twee miljoen kunnen zijn, voor onze gemeente is vijf ton een behoorlijk bedrag. We denken dat het voldoende is om het te kunnen redden. Maar het is ook aan de gemeenteraad om daar iets van te vinden. Zij gaan over het budget.”

Landelijk wordt er gewerkt aan nieuwe regelingen, het bedrag van 500.000 euro wordt gereserveerd om de periode zonder nieuwe regelingen te overbruggen. “Het Rijk komt met nieuwe maatregelen, verlengde maatregelen, duurzaamheidsmaatregelen. Daar is het wachten op en dit is een manier om een soort van vangnet te creëren voor als we er niet uitkomen met de bestaande regelingen”, legt Duvekot uit. 

Blijft het bij 5 ton?

Of de 5 ton een reëel bedrag is, zal de tijd simpelweg moeten leren. Maar, zo is Duvekot stellig, meer geld gaat er in ieder geval niet beschikbaar komen. “Als het op is, is het op, maar dat zal niet zomaar gebeuren. Als we de bodem zien, zijn er allang nieuwe regelingen.”