De ZZZ-zwemmers die zaterdag in actie kwamen.
De ZZZ-zwemmers die zaterdag in actie kwamen. Zuiderzeezwemmers

Zuiderzeezwemmers elf keer op het podium tijdens regiokampioenschappen

DRONTEN - Met twee gouden medailles voor Danique Stoop kwam het totaal aantal medailles van de Zuiderzeezwemmers tijdens de regiokampioenschappen op 18. Tijdens het tweede en laatste weekeinde werden er elf podiumplaatsen veroverd.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

Ook het tweede weekeinde van de regiokampioenschappen zijn voor de Zuiderzeezwemmers geweldig goed verlopen. Samen met honderden andere zwemmers uit Regio Oost verscheen de Drontense club deze keer met 9 zwemmers aan de start. Zij veroverden maar liefst 11 medailles en een aantal zwemmers miste helaas het podium met kleine verschillen.

Aan de start verschenen voor ZZZ Danique Stoop, Cynthia Smit, Ilmar Stoop, Patrick Kip, Ted Ruiter, Hilde Jonkman, Dagmar Kruik, Didi Gest en Suzanne Vesseur. Met elkaar hadden ze voor dit weekeinde 28 startbewijzen bij elkaar gezwommen.

Bijzonder gemotiveerd gingen ze er voor, tijdens de strijd met hun leeftijdsgenoten in de verschillende programma’s, ook al was het een heftig zwaar weekeinde voor de sporters vanwege het warme weer wat ook in een overdekt zwembad goed waarneembaar is.

In de medaillestatistieken scoorde de relatief kleine Drontense club weer prima. De vijf gouden, zeven zilveren en zes bronzen medailles bracht ze naar een tiende plaats in het medailleklassement.

Danique Stoop

Danique Stoop startte deze dagen zes maal in het 50 meter bad van Nijmegen. Twee maal zwom ze zich naar de beste plek. Op de 50 meter vrijeslag won ze met een mooie voorsprong na een supersterk gezwommen race in een tijd van 27.16. Ook de 100 meter vlinder kwam weer op haar naam te staan. Hier tikte ze aan in een tijd van 1.05.95.

Op de 50 meter rug zat er niet meer in dan een bronzen plek, die ze behaalde in een tijd van 32.48. Op de 100 meter school begon ze bijzonder sterk maar had ze moeite dit vast te houden in haar tweede baan. Ze liet een tijd van 1.19.92 noteren waarmee ze derde werd.

Op de zondag merkte ze behoorlijk wat de superwarme zaterdag voor tol had geëist. Het zwemmen ging behoorlijk zwaar. Uiteraard gaf ze alles wat ze nog in zich had en sleepte zo toch nog weer twee medailles binnen. Op de 100 meter vrijeslag won ze het zilver in een tijd van 1.00.59 en op de 200 meter wisselslag was het brons voor haar in een tijd van 2.32.53. Al met al een geslaagd toernooi voor de 25-jarige Stoop, waarbij ze op acht van de negen individuele nummers een podiumplaats bereikte.

Cynthia Smit

Cynthia Smit verscheen dit weekeinde zeven maal aan de start. Vier maal zwom ze zich naar het podium. Haar beste klasseringen zette ze neer op de 50 en 100 meter vrijeslag. Op beide afstanden won ze het zilver. Op de 50 meter vrij deed ze dat in een bijzonder spannende race wat haar bracht naar een tijd van 29.00. Op de 100 meter vrij wederom een mooie race. Ze tikte aan in 1.02.93.

Tweemaal bemachtigde ze de bronzen plek. Dat deed ze op de 200 meter rugslag in 2.41.67 en op de 200 meter vlinderslag in een tijd van 2.54.22. Verder tikte ze op de 50 meter rug en de 100 meter vlinderslag als vijfdede aan in respectievelijk 34.04 en 1.14.94.

Op de 200 meter wisselslag finishte ze als zesde in een tijd van 2.41.88. Ook Smit grossierde in medailles ondanks dat ze niet in vorm was en zwom over de beide weekeinden zes maal naar een podiumplaats.

Hilde Jonkman

Hilde Jonkman, die na een zwemcarrière bij De Houtrib uit Lelystad, sinds dit seizoen na haar verhuizing bij ZZZ is gaan zwemmen, is een goede aanwinst voor de Drontens club. Ze maakt momenteel een enorme groei door en verbetert haar persoonlijke tijden keer op keer.

Ook tijdens deze kampioenschappen steeg ze vele plaatsen op de ranglijsten door de geweldige tijden die ze neerzette. Net als het eerste weekeinde verscheen ze weer twee maal aan de start. Op haar 50 meter rugslag, waar ze als reserve toch nog is toegelaten, zwom ze een geweldige race, waarbij bijna al haar leeftijdsgenoten het nakijken hadden. Ondanks dat ze niet startte in de snelste serie won ze haar serie met zo’n sterke tijd dat er maar één zwemster sneller was. Voor haar dus welverdiend en zeer verrassend de zilveren medaille in een tijd van 33.85.

Ook op haar 50 meter vrijeslag steeg ze vele plaatsen in het klassement. Ze zwom een geweldig pr en werd uiteindelijk zesde in een tijd van 30.04.

Vier vierde plaatsen

Ilmar Stoop had vele startbewijzen verzameld voor de 50 meter kampioenschappen en verscheen er in totaal negen maal aan de start. Al zijn persoonlijke 50 meter-badtijden scherpte hij aan; een prachtige prestatie.

Zijn beste eindklasseringen behaalde hij op de 50 meter school en de 50 meter vlinderslag, waar hij tweemaal met viertiende verschil net naast het podium belandde. Op de 50 meter school deed hij dat in 34.31 en op de 50 meter vlinder in 29.16. Op de 200 meter vrijeslag werd hij zevende in 2.13.73, op de 400 meter vrije en de 100 meter rug tiende in respectievelijk 4.56.86 en 1.13.02. Ook hij heeft dus goede vooruitgangen geboekt.

Dagmar Kruik startte beide dagen één maal. Op de 50 meter vrije slag zette ze daarbij een hele mooie tijd neer van 28.46, helaas net niet genoeg (een verschil van zes honderdste) voor een podiumplaats.

Op de 100 meter vrijeslag bleef ze er tijdens haar eerste baan goed, maar verzwakte ze te veel tijdens de tweede helft van de race. Ze zette een tijd van 1.04.19 op de klok.

Ted Ruiter zwom een geweldige 200 meter school en miste helaas op vijftiende het brons in een tijd van 2.58.61. Op zijn 200 meter vrijeslag werd hij achtste in een prachtig pr van 2.18.19.

Patrick Kip verscheen aan de start op de 50 meter vlinder en de 200 meter vrijeslag. Op de 50 meter vlinder, waar de onderlinge verschillen klein waren, tikte hij als zesdde aan in een tijd van 29.53 en op de 200 meter vrij werd hij tiende in 2.20.41.

Tot slot startten op de 50 meter vrijeslag Didi Gest en Suzanne Vesseur. Beide dames deden het geweldig, waarbij ze hun persoonlijke tijden aanscherpten. Gest liet 31.70 noteren en Vesseur 33.80. Al met al een geweldige kampioenschappen voor de Zuiderzeezwemmers, die zich met een groeiend aantal leden plaatsten voor deze regiofinales.