Reaal-trainer Carl Aventurin.
Reaal-trainer Carl Aventurin. ©maartenheijenk.nl

Gesprek met de nieuwe trainer van Reaal Dronten: Carl Aventurin

Sport

DRONTEN - Onze columnist Klaas Huisman sprak vandaag met de nieuwe trainer van Reaal Dronten: Carl Aventurin.

Er zijn veel positieve ontwikkelingen bij Reaal Dronten, maar toch is er nog steeds veel werk aan de winkel voor hoofdtrainer Carl Aventurin. De technische staf is nog steeds naarstig op zoek naar een elftalleider en een tweede doelman. In een openhartig en indringend interview legt deze ambitieuze trainer zijn visie, plannen en doelstelling uit.

Na de promotie naar de derde klasse volgde er een totale leegloop en hingen er donkere wolken boven sportpark De Munten, maar trainer Carl Aventurin heeft niet stilgezeten en is er altijd in blijven geloven. Een meeslepend voetbalverhaal over mentale weerbaarheid, discipline, rouwmomenten, teamproces, saamhorigheid en onderlinge acceptatie.

Wie is deze trainer?

De 33 jarige geboren en getogen Amsterdammer Carl Aventurin is in zijn dagelijks leven werkzaam als ambulante sociaal therapeut op de forensisch dagbehandeling te Amsterdam. Hij werkte in het verleden in de jeugdgevangenis en heeft nu dagelijks te maken met jongeren die worstelen met ernstige gedragsstoornissen. Een loodzware job waarbij Carl met intensieve coaching en begeleiding probeert deze jongeren nieuwe kansen in het leven te geven.

Hij is woonachtig in Lelystad waar hij ruim 15 jaar als jeugdtrainer actief was bij Unicum en Lelystad'67. Vorig seizoen stond deze trainer aan het roer bij het tweede elftal van Lelystad'67.

Op eigen benen

Dit seizoen staat Carl Aventurin voor het eerst op eigen benen als zelfstandig hoofdtrainer bij de derdeklasser Reaal Dronten. Hij heeft zelf een voetbalverleden bij sc Emmeloord en Unicum Lelystad en speelde op hoog niveau zaalvoetbal bij Sparta Nijkerk in de landelijke eerste divisie.

Toen wij over sc Emmeloord begonnen was het ijs snel gebroken want Carl Aventurin was ooit actief in het blauwe bastion. Helaas raakte hij rond zijn 25e ernstig geblesseerd en moest hij noodgedwongen zijn voetballoopbaan beeindigen.

Er volgden vier knieoperaties aan zijn kruisbanden en meniscus en na een gebroken scheenbeen was het gedaan met het voetbal. Vanaf dit moment stortte Carl Aventurin zich met volle overgave, gedrevenheid en fanatisme op het trainersvak. Hij is wel altijd intensief blijven tennissen en is altijd een sportman gebleven.

Een week in training

Het team heeft de gehele zomer een lange periode doorgetraind waardoor de rood zwarten nu iets later aan de voorbereiding zijn begonnen. Er was een grote opkomst want Carl Aventurin kon deze week maar liefst 22 spelers op de eerste twee trainingen begroeten.

Vandaag stond er een lange en zeer intensieve trainingsdag op het programma en waren er veel nieuwe gezichten te zien. Helaas konden een paar spelers vanwege familieomstandigheden er niet bij zijn, maar het plezier, fanatisme en gedrevenheid straalde van de gezichten af. De groep oogt ook opvallend fit.

Voldoende techniek

Het werd mij al snel duidelijk dat er voldoende techniek aanwezig is en dat de meeste nieuwe spelers een aanwinst voor de club zijn. Er hangt een ontspannen, gretige en prettige sfeer rondom het team waar iedereen voor zijn kansen gaat.

Het is aan trainer Carl Aventurin om hier een hecht team van te smeden die kan meedraaien in de derde klasse. Dinsdagavond staat de eerste oefenwedstrijd tegen Lelystad'67 2 op het programma waarna het bekervoetbal gaat losbarsten voor de rood zwarte duivels.

Totale leegloop

Ondanks de promotie naar de derde klasse stonden de gezichten bitterzuur bij Reaal Dronten. Maar liefst acht dragende spelers verlieten de club en lieten het eerste elftal berooid, teleurgesteld en verbijsterd achter.

De clubtopscorer Jeffrey van den Brakel vertrok naar Swift'64 en doelman Machiel Werkman ging samen met Niels Willems het kanaal over richting ASV Dronten. Tot overmaat van ramp besloten ook spits Kevin Valk en verdediger Ruben Geerts te stoppen waarna Carl Aventurin in een ongekende voetbalruïne terecht kwam.

Er hingen donkere wolken boven de Munten in Dronten West, maar Carl Aventurin heeft niet stilgezeten en is er altijd in blijven geloven!

Vreemdelingenlegioen

Inmiddels heeft het eerste elftal een complete metamorfose ondergaan en zijn er 14 nieuwe spelers op De Munten neergestreken. Iedereen spreekt al over een vreemdelingenlegioen in Dronten West, maar zonder deze nieuwe jongens zou er geen eerste elftal meer zijn geweest.

Van de eigen clubjongens zijn Remco Drenth, Stefan Wermers, Marc Otten, Danny Mol, Azad Abdullah, Mo en Adil Elmorabit, Ouahib Akhiyate en Lesley Pankl overgebleven.

Door het wegvallen van doelman Martin Hoogendoorn heeft de club nu een acuut keepersprobleem en lijkt het erop dat Reaal Dronten met de zeer jeugdige doelman Angelo Brink aan het nieuwe seizoen gaat beginnen. Toch heeft de trainer veel vertrouwen in deze jonge keeper.

Vol passie

Trainer Carl Aventurin spreekt vol passie, emotie en bewogenheid over zijn jongens en heeft een rotsvast vertrouwen in deze groep. Alles draait om discipline, teambuilding, mentale weerbaarheid en acceptatie om tot successen te komen.

Het doel is handhaving dit seizoen en een fundament neer te zetten voor de toekomst. We moeten gaan bouwen! Het is mijn drijfveer om hier iets voor de toekomst neer te zetten waar de club jaren mee vooruit kan.

Sociale en supergezellige club

Dit is een zeer sociale en supergezellige club, maar ook het lelijke eendje van de regio. Deze club is door diepe dalen gegaan en heeft de afgrond gezien en het wordt tijd voor een andere koers. De trainingsopkomst moet omhoog en stabiel blijven!

Ik leg de verantwoording bij de spelers neer en er komt een boetepot om iedereen aan de afspraken te houden. Met het geld in deze boetepot kunnen we teamuitjes organiseren en leuke dingen doen, maar zonder discipline is dit een hopeloze duiventil. Sommige spelers moeten vooral mentaal sterker worden en gemakkelijker over de rouwmomenten en tegenslagen heen stappen.

Ik hou niet van groepjesvorming en individuele supersterren want we zijn een team en moeten het samen doen vertelt Carl vol passie. Zodra deze jongens als een eenheid en hechte groep gaan voetballen kunnen we ver komen en misschien wel voor verrassingen zorgen.

Inpassen

De komende weken gaan we de nieuwe spelers inpassen en keuze's maken. Door de afvallers goed te begeleiden zal ook het tweede elftal een kwaliteitsimpuls krijgen en sterker worden.

Van ASV Dronten kwamen Mark de Ridder, Ihsan Turan, Halim Habaouni, Mustafa Olmez en Oussama Abdellati over. De trainer is verheugd met deze nieuwe aanwinsten, maar ziet ook dat sommige spelers nog een conditionele achterstand hebben.

Uit Lelystad

Het Lelystadse vreemdelingenlegioen bestaat uit doelman Angelo Brink, linksback Sedrion Isidora, middenvelder Branko Huiberts, Dennis Henstra en aanvaller Gio Wegman terwijl van BAS Biddinghuizen verdediger Brett Eijkelboom zijn geluk in Dronten komt beproeven. De trainer ziet in Sedrion Isidora, Dennis Henstra, Brett Eijkelboom en Mark de Ridder sterke aanwinsten die het team op sleeptouw kunnen nemen.

Er is uit het Groningse Helpman nog een zekere Maicel Snijders het team komen versterken, maar de meest aansprekende nieuwe speler is Newzad Abdullah.

Newzad Abdullah

Eens was Newzad Abdullah de grote smaakmaker en het grote talent bij ASV Dronten. Na een niertransplantatie leek zijn voetballoopbaan voorbij, maar inmiddels vijf jaar later gaat Newzad bij Reaal Dronten aan een doorstart beginnen.

De trainer is ontzettend blij met Newzad Abdullah, maar is tegelijkertijd wel realistisch dat er nog een lange weg is te gaan. We gaan er alles aandoen om Newzad weer op niveau te krijgen, maar vergeet niet wat deze jongen heeft meegemaakt en dat hij er vijf jaar uit is geweest.

Uitstraling

Er zijn veel oudgedienden teruggekeerd op het oude nest om Reaal Dronten organisatorisch nieuw leven in te blazen. Vooral in het technisch kader gaan er veel dingen veranderen nu John van Oord, Mark van Toorn en Bert Woertink hun ervaringen meebrengen.

De trainer hoopt op een mooi seizoen met veel mond op mond reclame zodat er veel mensen weer naar het sportpark komen. Deze club heeft een positieve uitstraling nodig en wij hopen met aantrekkelijk open en aanvallend voetbal weer supporters naar Dronten West te krijgen.

Bolwerk

Het lelijk eendje moet wijken voor een groot rood zwart bolwerk waar iedereen zich prettig en vooral thuis gaat voelen. Met zijn assistenttrainer Martin Hoogendoorn aan zijn zijde kijkt Carl vol vertrouwen uit naar het begin van de competitie.

Wij beschouwen de bekerwedstrijden als oefenpotjes om ervaring op te doen en moeten er daarna staan. De staf is nog steeds naarstig op zoek naar een elftalleider en een tweede doelman. Ik zal vol overgave al mijn tijd en energie in Reaal gaan steken om deze club weer een stevig fundament te geven....ik kijk uit naar het begin van de competitie beeindigt Carl Aventurin deze interview.

Dinsdagavond 20:00 uur speelt Reaal een oefenwedstrijd tegen Lelystad’67 2.

Klaas Huisman

 Havenplein
Alpina (voorheen Sinke) naar Havenplein: "Centraal gelegen locatie" 18 uur geleden
Afbeelding
Nikki Boon breekt schoolrecords tijdens meerkamp in de VS (11 foto's) 19 uur geleden
Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 20 uur geleden