Vincent ten Burg
Vincent ten Burg ©maartenheijenk.nl

Het verschil tussen Asv Dronten en SC Emmeloord is opvallend groot: 8-2

DRONTEN - Columnist Klaas Huisman bezocht de wedstrijd tussen Asv Dronten (zaterdag 1e klasse) en SC Emmeloord (zondag 2e klasse) en constatererde dat het verschil opvallend groot was: 8-2.

Verslag ASV Dronten - SC Emmeloord 8- 2 (4-0)

Door een 8-2 monsterzege op SC Emmeloord heeft ASV Dronten zijn tweede bekerwedstrijd overtuigend gewonnen. Het krachtsverschil tussen de eerste klasse oost en de tweede klasse noord bleek in deze wedstrijd veel te groot. Bij vlagen voetbalde SC Emmeloord knap mee, maar zodra ASV Dronten aanzette en het tempo omhoog gooide was er geen houden meer aan. Elk klein individueel foutje en slordig balverlies wordt dan onmiddellijk en meedogenloos afgestraft.

In de eerste helft verschenen de Emmeloorders slechts twee keer voor het Dronter doel en waren de groen witten in de omschakeling dodelijk effectief. Na een 4-0 ruststand stond het in de tweede helft beter bij SC Emmeloord en konden de blauwen plaagstootjes uitdelen, maar in de snelle omschakeling bleven de groen witten oppermachtig en dominant en werd met een ruime 8-2 de eindstreep gehaald.

De andere bekerwedstrijd tussen Lelystad'67 en West Frisia werd met 0-1 door West Frisia gewonnen.

ASV Dronten

Eser Elmali, Laurens Brouwer (Bob Breemhaar), Rik Breemhaar, Chris van Maanen, Maurizio Sleurink (60e Ingmar Koster), Vincent ter Burg, Niek Telgen, Martijn Timmer, Jodi de Boer, Jeroen van der Meer, Kevin van der Vlag (60e Lucky Akot).
Wissels: Doelman Jeroen Bokdam, Ingmar Koster, Brian Harpe, Lucky Akot, Bob Breemhaar.
Trainers: Raymond Schuurman, John Halsema
Teammanagers: Piet Bleeker, Duco van Dijk
Verzorgster: Conny Oosterkamp
Assistent scheidsrechter: Jonas van Bergen

SC Emmeloord

Ruben Doorn, Remco Jonkman, Wouter Spit, Gokhan Pala, Maarten Ebbers, Mark Staal, Mart Matthijssen, Jeroen Sipma (75e Wiebe Koopmans), Gerke Schaap (60e Robin Elsinga), Bastian Tabak, Emiel de Vries (60e Hans Langedijk).
Wissels: Robin Elsinga, Hans Langedijk, Wiebe Koopmans, Koen Boneschansker.
Geblesseerd/afw: Rick Sliep, Harm van Wieren, Guido Vissers, Rik Beekman, Trainer Arnold Roossien.
Trainers: Dennis Lanters, Jan Arjen Kooi.
Teammanagers: Klaas Huisman, Herman Vos
Verzorgster: Arianne Bruin
Assistent scheidsrechter: Herman Vos

Furieus beginoffensief

Meteen vanaf de aftrap probeerde SC Emmeloord het veld kort en compact houden, maar slaagde hier nauwelijks in. Met name bij balverlies werden de Emmeloorders totaal overlopen.

In de vierde minuut kwam ASV Dronten razendsnel op een 1-0 voorsprong toen Martijn Timmer het op zijn heupen kreeg en de combinatie zocht met Kevin van der Vlag. Op subtiele wijze legde Kevin van der Vlag de bal panklaar bij de tweede paal waar Jeroen van der Meer medogenloos met een inglijder toesloeg voor de snelle 1-0 voorsprong voor ASV Dronten.

De groen witten bepaalden vanaf het dynamische middenveld met Martijn Timmer, Vincent ter Burg en Niek Telgen het tempo van deze wedstrijd. In deze beginfase moest Emmeloord doelman Ruben Doorn in actie komen om een kopbal van Niek Telgen en een inzet van Martijn Timmer onschadelijk te maken.

Een vrije trap van Vincent ter Burg zeilde over het doel, maar de toon van deze wedstrijd was hiermee meteen gezet.

Tekenen van herstel

Halverwege de eerste helft waren er met name op het middenveld tekenen van herstel te zien bij SC Emmeloord, maar echt gevaarlijk konden de blauwen niet worden. De Emmeloorders probeerden uit alle macht onder de immense druk uit te komen en voetbalden bij vlagen knap mee, maar hadden in de snelle omschakeling geen antwoord op het ontketende ASV Dronten.

In de 24e minuut verschenen de blauwen voor het eerst voor het Dronter doel, maar de vrije trap van Gerke Schaap ging naast.

Dodelijk effectief

Nadat een doelpunt van Jeroen van der Meer wegens buitenspel werd afgekeurd kwamen de groen witten in de 22e minuut op een 2-0 voorsprong. Hier ging wederom slordig balverlies op het middenveld aan vooraf waardoor de groen witten in een oogwenk gevaarlijk voor het Emmeloordse doel opdoken. In eerste instantie ranselde doelman Ruben Doorn het harde schot van Jeroen van der Meer uit zijn doel waarna in de rebound Niek Telgen toesloeg voor de 2-0 voorsprong voor ASV Dronten.

De Emmeloorders probeerden met felle duels het tij te keren, maar lieten zich telkens verrassen in de snelle omschakeling. In de 26e minuut was Jeroen van der Meer iedereen te snel af om vervolgens met een strakke schuiver doelman Ruben Doorn te passeren voor de 3-0 voor ASV Dronten.

In de 28e minuut veroorzaakte een hoge voorzet een rommelige scrimmage voor het Emmeloorder doel waarbij er twee spelers met elkaar in botsing kwamen. In alle tumult stond Jeroen van der Meer op de goede plek om de 4-0 tegen de touwen te werken. Na behandeling konden de twee spelers ook weer verder.

Slotfase eerste helft

Vlak voor rust verscheen SC Emmeloord voor de tweede keer voor het Dronter doel, maar het schot van Bastian Tabak ging naast. Aan de andere kant gingen kopballen van Rik Breemhaar en Jeroen van der Meer naast en moest Ruben Doorn in actie komen om Kevin van der Vlag en Vincent ter Burg van het scoren te houden.

Uit een voorzet van Kevin van der Vlag had Jeroen van der Meer iets moois in zijn gedachten, maar diens halve omhaal leverde niets op. Met een 4-0 voorsprong voor ASV Dronten gingen we rusten.

Bemoedigende toespraak

Met doffe ogen gingen de spelers van SC Emmeloord de rust in. Alle vier de tegendoelpunten kwamen uit slordig balverlies en een gebrekkige omschakeling bij SC Emmeloord.

Trainer Dennis Lanters sprak het team bemoedigend toe en sommeerde de spelers om vooral hier lering uit te trekken en te blijven voetballen. Na deze peptalk trokken de dappere polderboys ten strijde voor de tweede helft.

Plaagstootjes

Direct na rust dook Mark Staal gevaarlijk op voor het Dronter doel waar Eser Elmali de langste adem had. Een mooie poging van Emiel de Vries zeilde rakelings over waarna ASV Dronten weer een tandje ging bijschakelen.

In de 55e minuut nam Vincent ter Burg een afvallende bal op zijn pantoffel die snoeihard tegen de touwen uiteen spatte voor de 5-0.

Omzettingen

Beide teams gingen nu wisselen en deden wat omzettingen. Bij ASV Dronten kwamen Lucky Akot, Ingmar Koster en Bob Breemhaar voor Laurens Brouwer, Maurizio Sleurink en Kevin van der Vlag in de ploeg terwijl bij SC Emmeloord Robin Elsinga en Hans Langedijk voor Gerke Schaap en Emiel de Vries in het team kwamen.

Strafschop

Nadat Bastian Tabak in kansrijke situatie de Dronter doelman op zijn weg vond bleef SC Emmeloord via Mart Matthijssen, Mark Staal en Bastian Tabak proberen iets terug te doen. In de 62e minuut kreeg SC Emmeloord een strafschop te nemen na een handsbal van een Dronter verdediger na een actie van Bastian Tabak.

Het was de architect Gokhan Pala die in een turks onderonsje Eser Elmali wist te passeren voor de 5-1 aansluitingstreffer. De manier hoe Gokhan Pala deze bal gedurft dwars door het midden schoot was een lust voor het oog om te zien.

Enorm krachtsverschil

De Emmeloorders hadden geen tijd om hier lang van te genieten of met een rake kopbal zorgde in de 65e minuut Rik Breemhaar voor de 6-1. Hier ging een bekeken voorzet van Jeroen van der Meer aan vooraf die heel slim door Rik Breemhaar werd binnengeknikt voor de 6-1 voorsprong voor ASV Dronten.

De Emmeloorders kwamen in de 80e minuut uit een fluwelen vrije trap van Gokhan Pala weer terug tot 6-2 waarna invaller Lucky Akot met twee doelpunten het slotakkoord had.

Hier ging wederom slordig balverlies op het middenveld aan vooraf waardoor Lucky Akot op volle snelheid hier optimaal van wist te profiteren door in de 85e en 90e minuut de eindstand naar 8-2 te tillen. Tussendoor ging een kopbal van Emmeloorder Hans Langedijk nog naast het doel.

Door deze ruime 8-2 nederlaag kunnen de Emmeloorders hier hun lering uit trekken en zich optimaal voorbereiden op de competitiestart volgende week thuis tegen Germanicus. Dinsdagavond speelt SC Emmeloord in Harkema een oefenwedstrijd bij het tweede team van Harkemase Boys.

SV Lelystad'67

De Drontenaren komen dinsdagavond voor het restant tegen Lelystad'67 in actie waar met een 1-0 voorsprong nog 35 minuten zijn te gaan. Volgende week wacht de competitiestart thuis tegen vv Hierden en dan is deze verslaggever er ook weer bij.

Man of the match bij ASV Dronten: Jeroen van der Meer
Man of the match bij SC Emmeloord: Gokhan Pala

Dinsdagavond volgt het vervolg verslag van ASV Dronten - Lelystad’67.