Jeroen van der Meer
Jeroen van der Meer ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Vooruitblik naar de competitie-ouverture van Asv Dronten tegen VV Hierden

Sport

DRONTEN - Asv Dronten begint zaterdag de competitie met de thuiswedstrijd tegen VV Hierden. Columnist Klaas Huisman blikt vooruit.

Aanstaande zaterdagmiddag gaat de competitie van start in de eerste klasse oost als Asv Dronten het rood witte vv Hierden ontvangt. Wij heten onze gasten uit het Veluwse dorp Hierden van harte welkom op het Burgemeester Dekker Sportpark.

Terwijl de gehele astrologische wereld in de ban is van vreemde symbolische tekenen en verschuivingen van de sterren in het heelal maken de groen witten zich op voor de eerste competitiewedstrijd. De Drontenaren hebben na twee overwinningen en een gelijkspel de volgende bekerronde bereikt,maar hadden het afgelopen dinsdag knap lastig tegen het frivole Lelystad'67 die vlak voor tijd verrassend langszij wisten te komen.

Eerste echte testcase

Na de roemloze degradatie uit de hoofdklasse hunkeren de groen witten naar eerherstel en een stabiel seizoen in de eerste klasse oost. Met een gemiddelde leeftijd van slechts 23 jaar oud heeft trainer Raymond Schuurman de beschikking over een gretige en leergierige groep.

Het is opvallend hoe de eigen clubjongens met elkaar optrekken en juist ondanks alle moeilijke momenten en tegenslagen dichter naar elkaar zijn toegegroeid. Er heerst een goede harmonie, balans en hierarchie binnen het team waar iedereen de schouders eronder zet om een goed seizoen neer te zetten.

Het trainingskamp in de Apeldoornse bossen heeft het team goed gedaan. Deze spelers zijn bereid om hard voor elkaar te werken als het even minder loopt.

Evenwichtig middenveld

In de bekerwedstrijden stond er een dynamisch supersterk middenveld met een constante aanvoer naar de frontlinies, maar hoe zal het middenveld straks in de competitie gaan functioneren? Dit middenveld is zeer offensief en aanvallend ingesteld, maar heeft het moeilijk met het terugschakelen bij een tegenaanval.

Zulke schakelmomenten kunnen in de eerste klasse oost dodelijk zijn. Desalniettemin mag Asv Dronten zich rijk prijzen met talentvolle spelers als Niek Telgen, Brian Harpe, Martijn Timmer, Jodi de Boer en het boegbeeld Vincent ter Burg.

Topscorers

De nieuwkomers doelman Eser Elmali, middenvelder Wouter van der Molen en spits Kevin van der Vlag voelen zich al helemaal thuis in Dronten. In de voorbereiding wist Kevin van der Vlag al vijf keer het net te vinden. Helaas kampt Wouter van der Molen nog steeds met de vervelende naweeën van een oude knieblessure en zal hij meer tijd nodig hebben om te herstellen en zijn oude niveau te halen.

De verloren zoon Jeroen van der Meer is ook weer terug op het oude nest en scoorde inmiddels vijf keer waaronder vier doelpunten in de beker. Ook verdediger Rik Breemhaar is op dreef en wist al vijf keer te scoren.

Een openbaring is het grote talent Lucky Akot afkomstig uit de eigen jeugdopleiding. Deze grillige en stijlvolle goaltjesgetter scoorde inmiddels zes doelpunten waarvan drie keer in de beker en is nu al de grote smaakmaker bij de Dronter supporters.

VV Hierden

De rood witten uit Hierden hebben inmiddels al negen wedstrijden in de benen zitten, maar zijn uitgeschakeld in het bekertoernooi. Vorige week ging vv Hierden thuis met 2-3 onderuit tegen TOV uit Baarn terwijl het eerder met 4-2 klop kreeg bij Hooglanderveen. De thuiswedstrijd tegen FC Horst eindigde in een doelpuntrijk 3-3 gelijkspel.

In een wisselvallige oefensessie wist vv Hierden drie keer te winnen door Rood Wit'58, SDV Barneveld en Roda'46 te verslaan. Na de grote en ruime 6-1 oorwassing bij VVOG speelden de rood witten gelijk tegen NSC Nijkerk en FC Horst.

Promovendus

Vorig seizoen werd vv Hierden met 60 punten uit 26 wedstrijden en een doelsaldo van 63 voor en 33 tegen kampioen van de tweede klasse G. De rood witten wisten 19 wedstrijden te winnen, speelden drie keer gelijk en verloren slechts vier keer.

Het team heeft na vier seizoenen onder trainer Peter Epe een enorme ontwikkeling doorgemaakt en heeft nu een gemiddelde leeftijd van 25 jaar oud waarvan de routiniers Edmund Mijnheer en Ali El Haddadi met 37 jaar de twee oudste spelers zijn. De topscorers van het vorig seizoen waren Ali El Haddadi en clubicoon Brian Klaassen met respectievelijk 13 en 12 doelpunten.

Het wordt voor Brian Klaassen zijn tiende seizoen voor vv Hierden en deze clubtopscorer aller tijden voert met 86 doelpunten de ranglijst aan. De grillige aanvaller Ali Akachar speelde ooit in 2013-2014 bij Asv Dronten en gaat in de volksmond als Kleine Ali door het leven.

De club heeft ondanks de concurrentie van VVOG, Zwart Wit'63 en vv Hulshorst een sterk uitgebalanceerd en evenwichtig eerste elftal en heeft handhaving als doelstelling.

Eerdere ontmoetingen

Beide teams kennen elkaar goed en kwamen in het verleden regelmatig tegen elkaar in actie. In 2013 ging de laatste competitiewedstrijd thuis verrassend met 2-4 verloren. De balans na tien onderlinge wedstrijden is dat Asv Dronten zes keer wist te winnen en vv Hierden twee keer de volle buit pakte. Het duel eindigde twee keer in een gelijkspel.

Vorig seizoen stonden de clubs in twee oefenwedstrijden tegenover elkaar waarbij Asv Dronten thuis met 2-1 en uit met 1-4 wist te winnen.

In 2012 en 2013 ging Asv Dronten thuis twee keer verrassend onderuit toen vv Hierden met 2-3 en 2-4 te sterk bleek. In 2007 behaalde Asv Dronten zijn grootste overwinning door met 6-1 van vv Hierden te winnen en in 2009 werd het in Dronten een 1-1 gelijkspel. De polderboys wonnen drie keer met 0-1, 0-1 en 1-2 in Hierden en speelden daar in 2014 met 1-1 gelijk.

Historie en hoogtepunten

De voetbalvereniging Hierden werd op 16 december 1954 in de clubkleuren Rood Wit opgericht en heeft tegenwoordig ongeveer 700 leden onderverdeeld zes seniorenteams en 26 jeugdteams. Het speelt zijn thuiswedstrijden op sportpark Mheenzicht aan de Dorpshuisweg waar het vier velden tot zijn beschikking heeft. De club heeft een gezellige multifunctionele kantine met een schitterend uitzicht op het hoofdveld en de sfeervolle tribune.

Vanaf 1965 tot 1994 kwamen de rood witten in de vierde klasse uit om daarna gestaag omhoog te klimmen. Vanaf 1994 tot 2012 schommelde vv Hierden tussen de tweede en derde klasse. In 2012 werd voor het eerst de eerste klasse bereikt, maar een jaar later volgde er weer degradatie. Na vier seizoenen in de subtop van de tweede klasse werd vv Hierden in 2017 overtuigend kampioen van de tweede klasse G en mag het zich weer eersteklasser noemen.

Het agrarische en Veluwse dorp Hierden ligt met zijn 2.700 inwoners onder de rook van Harderwijk aan de oevers van het Veluwemeer. Dit dorp is ooit ontstaan uit buurtschappen en stadslanderijen en heeft kasteel De Essenburgh en de Hierdensche Beek als trekpleisters. Enkele bekende Hierdenaren zijn oud Feyenoord en PEC Zwolle doelman Henk Timmer, oud PEC en MVV doelman Peter Gerards en oud profvoetballer Bert Konterman.

Voorspellingen

  • Asv Dronten - vv Hierden een 1.
  • Flevo Boys Emmeloord - DETO Vriezenveen een 1.
  • KHC Kampen - Go Ahead Kampen een 3.
  • vv Nunspeet - DZC'68 Doetinchem een 1.
  • FC Zutphen - SVZW Wierden een 2.
  • Vroomshoopse Boys - WHC Wezep een 2.
  • DOS'37 Vriezenveen - SDV Barneveld een 3.

De wedstrijd Asv Dronten - vv Hierden begint zaterdagmiddag om 14:30 uur op het Burgemeester Dekker Sportpark. Zaterdagavond volgt een uitgebreid wedstrijdverslag.

Klaas Huisman