Update | Bestuur Atletiekunie fluit NK-jury terug: alsnog een medaille voor Jarno de Groot

Sport

DRONTEN - Het bestuur van de Atletiekunie heeft de jury van het NK voor A-junioren teruggefloten. Jarno de Groot uit Dronten won in juni een zilveren medaille, maar de jury verklaarde zijn race ongeldig vanwege de regen. Na talloze protesten is het hoogste orgaan van de bond maandag uiteindelijk door de knieën gegaan. Er worden nu duplicaatmedailles gemaakt en de Drontenaar krijgt eerherstel.

De finale vierhonderd meter horden voor A-junioren werd in juni een heroïsche strijd. In Vught kwamen de kanshebbers in de stromende regen stuk voor stuk ten val. Jarno de Groot liep juist een PR en eindigde als tweede, zijn eerste NK-medaille ooit.

Race ongeldig

De vreugde was van korte duur. Op het moment dat de winnaars zich meldden voor de huldiging, kregen ze te horen dat de race na protesten van de verliezers ongeldig was verklaard. „Tegen het besluit van de jury d’appel is geen beroep mogelijk”, beweerde de jury.

De nummers één, twee en drie waren des duivels. Zij wezen erop dat de omstandigheden voor iedereen gelijk waren geweest. Alle drie besloten ze de volgende dag niet aan de herkansing deel te nemen.

Belachelijke keuze

Alhoewel het ‘slechts’ om een juniorenwedstrijd ging, stond de atletiekwereld op z’n kop. „Belachelijke keuze”, schreef Flevo Delta-trainer John Jansen meteen, „Hier is het laatste woord nog niet over gezegd!” Moeder Marjo de Groot zei over de protesten: „Klachten over het weer stuur je naar het KNMI of naar boven.”

Uiteindelijk krijgen de drie originele prijswinnaars nu waar ze recht op hebben. Maandag heeft het bondsbestuur zich gebogen over het voorstel om duplicaatmedailles uit te reiken. Het bestuur heeft hiermee ingestemd.

Medailles bestellen

„Het betekent dat we die medailles gaan bestellen en op een passend moment gaan uitreiken”, schrijft algemeen directeur Joëlle Staps van de Atletiekunie in een e-mail aan de betrokkenen.

Update: Joëlle Staps

Directeur Joëlle Staps zegt in een telefonische reactie op bovenstaand artikel dat de Atletiekunie de jury niet heeft teruggefloten als het gaat om de beslissing om de finale over te laten lopen. Daar is volgens haar geen sprake van: de uitslag blijft gehandhaafd en de medaillewinnaars blijven in de boeken staan. Reglementair en formeel was de jury bevoegd om de eerste uitslag ongeldig te verklaren.

De NK-jury is door het bestuur van de Atletiekunie uitsluitend teruggefloten waar het de communicatie, de zorgvuldigheid en de procesgang betreft. Dit had volgens de directeur vele malen beter, netter en effectiever gemoeten.

De directeur stelt dat de duplicaatmedailles voor de bühne worden uitgereikt. Het bondsbestuur ziet deze medailles als een tegemoetkoming voor de atleten die gedupeerd zijn geraakt door de tekortkomingen van de jury. Op de medailles wordt nadrukkelijk aangegeven dat het een duplicaat is en dat het gaat om een gebaar naar de atleten toe.

Joëlle Staps is het oneens met de kop boven dit artikel van DeDrontenaar.nl, omdat de juryleden en de latere winnaars de indruk kunnen krijgen dat de officiële uitslag is veranderd. Ze benadrukt dat de jury alleen voor wat betreft de procesgang is gecorrigeerd.

Dossier NK 400 meter horden

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 11 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 11 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 12 uur geleden