Afbeelding
©maartenheijenk.nl

LED-verlichting levert te weinig op voor buitensportverenigingen

Sport

DRONTEN - Het heeft geen zin om de verlichting bij de buitensportverenigingen versneld te vervangen door LED-verlichting. „Dit vergt forse investeringen met een lange terugverdientijd”, schrijven B en W.

De voetbalclubs in de gemeente Dronten vinden dat ze te veel huur betalen voor hun accommodaties. De gemeenteraad wil die huur niet verlagen, maar heeft de afgelopen zomer wel besloten onderzoek te doen naar mogelijkheden voor energiebesparing.

Het onderzoek geeft geen spectaculaire bezuinigingsmogelijkheden opgeleverd voor de voetbal-, hockey-, atletiek en korfbalclubs.

Forse investering

Het versneld vervangen van de lampen door LED-verlichting levert volgens het onderzoek te weinig op. „Het effect op de exploitatie voor verenigingen is gering, de gemeentelijke investering is fors”, aldus het college.

Het advies van de onderzoekers is om de conventionele verlichting op natuurlijke momenten te vervangen door LED-verlichting. Dat kan gebeuren als de veldverlichting is afgeschreven of als er sprake is van uitbreiding van de verlichting.

Subsidies en leningen

De gemeente denkt wel aan ondersteuning van de verenigingen bij subsidies en leningen. Daardoor komen zonnepanelen en oplaadpunten misschien binnen bereik van de clubs.

Ook wil de gemeente kijken hoe er gezamenlijk stappen kunnen worden ondernomen. De gemeente gaat in overleg met de clubs en komt in de loop van 2018 met een ‘overall-advies’.