Afbeelding
Zuiderzeezwemmers

Danique Stoop van de Zuiderzeezwemmers zwemt NK-finale op 50 meter vlinderslag

Sport

HOOFDDORP - Vijf leden van de Zuiderzeezwemmers hebben meegedaan aan de Nederlandse kampioenschappen kortebaan. Danique Stoop verscheen zeven maal aan de start en plaatste zich voor de finale op de 50 meter vlinderslag.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

Gedurende de donkere dagen voor Kerst werd er drie dagen van donderdag tot en met zaterdag gezwommen voor de Nederlandse kampioenschapstitels kortebaan in Hoofddorp. De Zuiderzeezwemmers werden er door vijf zwemmers vertegenwoordigd.

Danique Stoop had een keuze gemaakt uit de vele limieten die ze had weten te behalen en verscheen er 7 maal aan de start, ze deed dat op de 50m vlinder, rug, school en vrijeslag, de 100m vlinder en wisselslag en de 200m wisselslag.

Lisanne Andeweg zwom de 1500m vrijeslag en Dagmar Kruik startte op de 100m vrijeslag. Ook het dames estafette team met Lisanne Andeweg, Dagmar Kruik, Cynthia Smit en Hilde Jonkman hadden een limiet behaald, zij mochten startten op de 4x100m vrijeslag.

Tot slot verscheen ook Jarick Stoop die gedeeltelijk traint bij de Drontense zwemclub, maar uitkomt voor de Wageningse club de Rijn twee maal aan de start, dit was op de 50m vlinder en schoolslag.

Danique Stoop

Tijdens de eerste ochtendsessie begon voor Danique Stoop het kampioenschap met een 50m rugslag. Ze tikte op deze slag aan in een mooie tijd van 30.38, hiermee zat ze 4 tiende boven haar tijd van vorig jaar en behaalde ze een 20e plaats.

Haar tweede afstand verliep iets beter, daarop zwom ze zich namelijk naar een finaleplaats. Ze werd 11e tijdens de series in een tijd van 1.03.78. Rond vijf uur startte ze in de B-finale en werd daar tweede in een tijd van 1.03.38, wat haar bracht naar een tiende plaats in het eindklassement op 100m vlinder.

De volgende ochtend stonden er weer twee afstanden op het programma. Als eerste startte ze op de 200m wisselslag hier zette ze een hele knappe tijd van 2.24.28 neer, alles behalve een finaleplaats, maar toch heel goed gedaan. Ze had haar zinnen gezet op haar tweede afstand, een 50m schoolslag finale, dat lukte ze zwom zich als 14 naar een finale plaats in een tijd van 33.20 een mooi pr.

Tijdens de middagsessie bleek dat ze, na wat afmeldingen, ook de B-finale op de 200m wisselslag mocht zwemmen. Geen optimale situatie, zeker als je van plan bent om je tweede afstand van die dag nog een keer aan te scherpen. Uiteindelijk zwom ze zich op de 200m wisselslag naar een 12e plaats in het klassement met een tijd van 2.24.74. Vlot daarna verscheen ze aan de start van de 50m schoolslag, waarop ze helaas niet meer de kracht had om even te knallen. Ze tikte aan in een tijd van 33.6, hiermee werd ze nog wel heel netjes 14e.

Op de derde dag stonden er drie afstanden op de planning tijdens de ochtend sessie, deze brachten enige druk met zich mee naar aanleiding van de prachtige prestaties tijdens het NK van vorig jaar. Helaas op de 100m wisselslag deze keer geen A-finale, maar wel een prachtige 12e plaats in een tijd van 1.05.48, waarmee ze de B-finale mocht zwemmen.

De 50m vrijeslag werd vervolgens gezwommen met de nog komende 50m vlinder in het achterhoofd, waarop ze heel graag wilde knallen, ondanks dat zette ze een mooie tijd neer op de vrijeslag van 26.83 hiermee werd ze 30ste.

De derde afstand verliep buitengewoon goed, ondanks dat de vermoeidheid van het toernooi aardig begon toe te nemen. Ze zette heel erg knap en verrassend de zesde tijd op de klok en veroverde daarmee een felbegeerde plek in de A-finale.

Aan het einde van de middag ging ze er nog eens volledig voor. Doelen werden bijgesteld en op de 100m wisselslag geen a-finale mogen zwemmen, betekende voor Danique dat ze er alles aan zou doen om de B-finale te winnen. Ze maakte haar nieuwe doel waar en er weer een prachtige tijd uit te persen en de race te winnen, waarmee ze als 9de eindigde op de 100m wisselslag in een snellere tijd dan in de ochtend sessie van 1.05.19.

Om kwart voor zeven startte ze op haar laatste en meest favoriete afstand de 50m vlinderslag, ze wist haar tijd van die ochtend op een honderdste na te evenaren en liet een tijd van 27.98 noteren waarmee ze 7de werd in het eindklassement. Voor de bijna 26-jarige Stoop weer een zeer geslaagde Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan, met prachtige prestaties en resultaten.

Lisanne Andeweg

Op de eerste dag verscheen aan het einde van de ochtend sessie Lisanne Andeweg aan de start voor haar 1500m vrijeslag . Zij zwom een ongelooflijk sterke en vlakke race, bijna al haar 50m ronde tijden liet ze in de 37 seconden klokken. Ze liet zich niet gek maken door een aantal snelle starters in haar serie en zwom volledig haar eigen race en wist uiteindelijk op één na al deze dames terug te pakken. Ze finishte in een prachtige tijd van 18.39.37 waarmee ze als 10de eindigde in het eindklassement. Met deze tijd was ze niet ver verwijderd van haar persoonlijke tijd die ze in 2013 neerzette tijdens het NK Masters.

Dagmar Kruik

Op de vrijdag startte Dagmar Kruik op de 100m vrijeslag, zij had hiervoor een uitloop limiet weten te behalen tijdens de Gelderse Kampioenschappen kortebaan afgelopen november. Ze zwom een mooie race, maar haar wens om onder de minuut te duiken ging helaas niet in vervulling, toch wist ze haar pr zo goed als te evenaren en tikte ze aan in 1.00.39, hiermee werd ze 71ste.

Estafetteteam

Op de zaterdag verschenen de dames Andeweg en Kruik aan de start met Cynthia Smit en Hilde Jonkman om deel te kunnen nemen aan de vrijeslag estafette. Zij finishten als 28ste in een tijd van 4.09.33, hun tijden waren als volgt, Smit 1.01.06, Jonkman 1.04.88, Andeweg 1.03.25 en Kruik 1.00.14

Jarick Stoop

Tot slot zijn ook de prestaties van Jarick Stoop die een aantal keren per week traint met de Zuiderzeezwemmers het vermelden waard. Hij verscheen op twee afstanden aan de start waarbij hij een paar tiende verwijderd bleef van zijn persoonlijke tijden. Op de 50m vlinderslag werd hij 54ste in een tijd van 26.69 en op de 50m school tikte hij aan in 30.62 hiermee werd hij 45ste.