Afbeelding
Xplore Gym

Weer gymlessen voor volwassenen in Dronten: „Je màg bewegen moeilijk vinden”

Sport

DRONTEN – Een gymclub voor volwassenen, een bewegingsgroep voor ouderen, ze schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. In Opbouw komt ook met gymmen voor volwassenen, maar denkt daarmee wel uniek te zijn. „Enthousiasme is niet voldoende om dit te doen”, zegt Arjan Baak van In Opbouw.

Het idee van gymlessen voor volwassenen kwam tot stand via een eerder concept voor kinderen. In Opbouw bracht kinderen in aanraking met een zo breed mogelijk aanbod van bewegingsactiviteiten en deed dat in speciale lessen.

„Je ziet dan dat de kinderen worden gebracht door ouders. Daarnaast merkten we steeds meer dat er in Dronten heel veel volwassenen zijn die wel willen bewegen, maar het toch niet doen. Het bleek dat heel veel mensen verschillende activiteiten wilden doen en op oudere leeftijd is het lastig om een sport nog aan te leren. Dan is het moeilijk om mee te doen”, vertelt Baak.

Xplore Gym

Daaruit ontstond het idee om ClubXtra, de sportclub voor kinderen die bewegen lastiger vinden, op de bonnefooi uit te breiden met een groep volwassenen. Het principe is hetzelfde, maar dan onder een andere naam: Xplore Gym.

„We hebben ClubXtra en daarnaast gaan we beginnen voor achttien jaar en ouder. Alle volwassenen die gewoon eens een les bewegingsonderwijs willen volgen, nodigen we uit. Zo krijg je zelfvertrouwen in bewegen, je leert bewegen en je leert ook samen bewegen. Je mag bewegen leuk vinden, maar ook zeker lastig. Wellicht kun je daarna de stap maken naar een reguliere sportvereniging”, legt Baak uit.

Visie op bewegen

Maar wat is nou het verschil met alle andere initiatieven die in den lande op poten zijn gezet? Waarom gaat dit concept wel werken? „Je hebt een visie op bewegen nodig”, vindt Baak. „Je hebt vakmensen nodig, want er zit een groot verschil in de kwaliteit van de lesgevers.”

„De initiatieven die er zijn geweest, kwamen vaak van, met alle respect, goedbedoelende hobbyisten. Dat zijn mensen die zelf enthousiast zijn over hun eigen tak van sport. Die denken: kom, we gaan hardlopen met de buurvrouw. En dat is nou net het niveau wat we moeten ontstijgen.”

Vakbekwame docenten

Dat probeert In Opbouw met name te doen door het inzetten van vakbekwame sportdocenten, die zich niet alleen maar focussen op de sport. „Het gaat om het sociale proces, wat doet het met jou als mens? Dat is waar wij heel erg naar kijken en daarom denk ik dat wij een aanvulling zijn”, aldus Baak, die benadrukt dat het ook niet om een beoordeling of wat dan ook gaat. Daar zijn de gymlessen op school voor ingericht, maar bij In Opbouw werkt het anders. Het gaat om het sociale.

Het concept start op 5 januari om 20.00 uur, maar vanaf 1 april gaat het helemaal los. Dan hoopt het bedrijf, dat haar activiteiten huisvest op het terrein van de CAH, ook een buitenlocatie gereed te hebben.

Een uurtje of een avond

„Je kan een uurtje of een avond komen ballen. Deels ook op eigen initiatief, want het is mogelijk om een veld te huren. Je kunt basketballen, beachvoetballen en beachvolleyballen. Een mooie aanvulling”, denkt Baak.

Zo is Dronten weer een bewegingsinitiatief rijker, maar wel eentje die kans van slagen lijkt te hebben. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 5 januari melden in de sporthal van CAH, waar iedere vrijdagavond een gymles wordt georganiseerd. “En nogmaals, iedereen is welkom. Echt iedereen”, aldus Baak.

Wouter Foppen

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 7 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 7 uur geleden