Afbeelding
Zuiderzeezwemmers

Verbeteringsbekers bij Zuiderzeezwemmers naar Hilde Jonkman en Ilmar Stoop

Sport

DRONTEN - Zwemvereniging Zuiderzeezwemmers hield zaterdag haar jaarlijkse clubkampioenschappen. Na afloop werden er verschillende bekers en medailles overhandigd. Zo gingen de verbeteringsbekers naar Hilde Jonkman en Ilmar Stoop.

Clubkampioenen

 • Amber Dijkhuis
 • Tim Kok
 • Ruben Hillebrand
 • Myrthe Dam
 • Thijs Fintelman
 • Hilde Jonkman
 • Yoren van Aalst
 • Cynthia Smit
 • Ilmar Stoop
 • Danique Stoop
 • Gerko Versluis
 • Everinta Kruik
 • David Fintelman

Verslag Zuiderzeezwemmers:

De Zuiderzeezwemmers uit Dronten hebben zaterdagmiddag onder het toeziend oog van veel vrienden en familie, een bijzonder sportieve en spannende strijd gestreden tijdens de clubkampioenschappen 2017-2018.

Leden van zwemvereniging Octopus uit Wapenveld en Jarick Stoop die ui komt voor zwemvereniging de Rijn uit Wageningen zorgden voor wat extra concurrentiestrijd om zo met elkaar tot prachtige persoonlijke prestaties te komen.

In een aantal categorieën was het zeker een spannende strijd om de titel of een eventuele podiumplaats. Vele persoonlijke tijden werden verbeterd. Er werd tijdens deze kampioenschappen in verschillende categorieën in verband met het grote leeftijdsverschil gebruik gemaakt van verrekeningstabellen. Hierdoor hebben de jongere zwemmers in een categorie, als ze voor hun leeftijdscategorie goed presteren ook kans op een podiumplaats.

Na afloop aten alle deelnemers en vrijwilligers gezellig een patatje aan de overkant in Avontura en daar vond ook de prijsuitreiking plaats. Wethouder Ton van Amerongen was aanwezig om een aantal zwemmers van de club te verrassen met een KNZB-prestatie of -herinneringsmedaille.

Lisanne Andeweg

De wethouder mocht aan twee Zuiderzeezwemsters de KNZB-prestatiemedaille overhandigen. Lisanne Andeweg kreeg deze voor haar achtste plaats in het vrijeslagklassement waarin ze 45 kilometer had afgelegd bij dedDames all-in. Verder haalde ze op het WK masters een zevende plaats op de 800 meter vrijeslag en werd ze daar zesde op de 3 kilometer open water zwemmen.

Danique Stoop kreeg haar medaille ook voor twee prestaties. Zij zwom zich op twee afstanden op de ranglijsten bij de beste 25 van Nederland: de 100 meter wisselslag in een tijd van 1.04.33 en op de 50 meter vlinderslag in een tijd van 28.05.

Lange afstand

De wethouder mocht ook de Lange Afstand Circuit herinneringsmedailles uitreiken Deze kunnen uitgereikt worden om het langeafstandszwemmen te promoten en werden bij ZZZ uitgereikt aan de zwemmers die een vol klassement hadden gezwommen in hun leeftijs categorie. Dit waren Iris Kasteel, José Hagting, Hilde Jonkman, Ted Ruiter, Irene Hanse en Charlotte Brinkman.

Bij het open water zwemmen stelt de KNZB ze beschikbaar voor zwemmers die gedurende het seizoen minimaal 40 kilometer hebben gezwommen. Adri Pasman, Lisanne Andeweg en Gerko Versluis waren de gelukkige om deze medaille in ontvangst te mogen nemen.

Verbeteringsbekers

Jaarlijks tijdens de prijsuitreiking van de clubkampioenschappen worden er ook nog verbeteringsbekers uitgereikt aan de zwemmers die zich het afgelopen seizoen het best hebben verbeterd. Dit wordt berekent aan de hand van de beste vijf zwemslagen van een zwemmer en hoe sneller je bent hoe meer punten je krijgt.

Bij de dames werd de wisselbeker gewonnen door Hilde Jonkman. Tweede werd Lotte Klaver en de derde plaats was voor Suzanne Vesseur, Bij de heren werd de beker gewonnen door Ilmar Stoop. Jesper Dinger werd hier tweede en Joep Versluis derde.

Goud, zilver en brons

Bij de EZ zwemmers die allen 3x een 25m zwommen (rug, school en vrijeslag). Werd Amber Dijkhuis 1e in een totaaltijd van 1.33.95, Ylene Zondervan verreweg het jongst in deze categorie werd 2e in 1.39.47 en Shirley Jansen werd 3e in 1.43.41. Bij de jongens in deze categorie won Tim Kok in een totaaltijd van 1.28.33, 2e werd Florian Huisman in 1.38.33 en 3e werd Quinten Vrielink in 2.01.36.

Bij de jongste zwemmers van de wedstrijdafdeling ging het goud naar Ruben Hillebrand in een tijd van 1.15.87. Bij de zwemmers geboren in 2006-7 en 8 werd er 25m vlinderslag aan het programma toegevoegd en werden van de andere slagen 50 metereters gezwommen.

Bij de meisjes werd Myrthe Dam 1e in 2.12.83, Lotte Klaver werd 2e in 2.17.28 en Britt Kok werd 3e in 2.27.42. Bij de jongens ging het goud naar Thijs Fintelman in een totaal tijd van 2.27.21, het zilver was voor Jesper Dinger in 2.31.78 en Gijs Vesseur won het brons in 2.34.37.

De zwemmers geboren in 2003-4 en 5 zwommen drie maal een 100 meter en starten allen met de 50 meter vlinderslag. Hier won bij de meisjes Hilde Jonkman in een tijd van 4.27.23, werd Didi Gest 2e in 4.47.01 en was de 3e plaats voor Ilse Tonkens in een tijd van 4.51.92. Bij de jongens in deze leeftijd categorie won Yoren van Aalst in 4.30.50 en werd Tom Reurink 2e in 5.03.91.

Alle zwemmers geboren in 2001 of eerder mochten starten op 4 maal een 100 meter. Bij de dames werden deze afstanden door Cynthia Smit afgelegd in een tijd van 4.57.00 hiermee won ze het goud in haar categorie. Bij de jongens werd de strijd gewonnen door Ilmar Stoop in een tijd van 4.26.52 en werd Ted Ruiter 2e in 4.38.15, de 3e plaats was voor Martijn Kip in een tijd van 5.34.40.

Bij de oudste senioren ging de winst bij de dames voor het 13e jaar op rij naar Danique Stoop die de afstanden zwom in een tijd van 4.25.22, het zilver ging hier naar Lisanne Andeweg in een totaaltijd van 5.02.18 en Annemarie ten Have won het brons in 5.10.32. Bij de heren won Gerko versluis in 5.18.54 en was de tweede plaats voor Adri Pasman in 6.31.16.

Tot slot namen er ook nog zwemmende ouders deel aan de kampioenschappen en ook zij deden het geweldig. In deze categorie werden er drie 50 meters gezwommen (rug, school en vrijeslag) bij de dames werd er gewonnen door Everinta Kruik in een tijd van 2.36.35, 2e werd Natalie Zondervan in 2.37.91, Carla Kramer had hier bijzonder veel pech, doordat tijdens het inzwemmen haar schouder uit de kom schoot, voor haar was er dus even geen deelname meer mogelijk. Irene Kasteel nam BM deel en zwom de afstanden in een mooie tijd van 2.04.67.

Bij de heren werd er gewonnen door David Fintelman in een tijd van 1.47.97, 2e werd Luuk Hagting in 2.05.32 en als 3e eindigde Harrie Versluis in 2.25.32.

Het was weer een geweldig gezellig en een bijzonder geslaagde clubkampioenschappen, met als resultaat prachtige prestaties, neergezet door jong en oud, ook door de zwemmers die geen podium plaats hebben weten te bereiken. Hierbij mogen we de fantastische groep vrijwilligers niet vergeten die zich met veel plezier hebben ingezet om dit alles mogelijk te maken voor de wedstrijdzwemsport in Dronten.

Coloradokever
Fieldworkers uit Biddinghuizen wint Europese prijs met bestrijding van kevers 20 uur geleden
Asv Dronten kan zich plaatsen voor de nacompetitie.
Agenda zaterdag: Time Bandits, voetbal, tegelactie, kunstmarkt, kleine huisjes 20 uur geleden
Gedeputeerden Jan de Reus van Flevoland (links) bij de opening van de Roggebotbrug in 2023.
Miscommunicatie tussen provincie en project Roggebot over afsluiting Hanzeweg 21 uur geleden