Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Stelling van de Week | Drie partijen vóór alcohol- en rookverbod, drie partijen tegen

Sport

DRONTEN - GroenLinks, ChristenUnie en Jezus Leeft zijn vóór een alcohol- en rookverbod in sportkantines. D66, VVD en CDA zijn juist tegen. Het onderwerp werd de afgelopen week op de agenda gezet door Leefbaar Dronten. Zij reageren ‘neutraal’ op onze Stelling van de Week.

Stelling van de Week:
Een alcohol- en rookverbod op sportvelden en in sportkantines.
.

Wekelijks legt DeDrontenaar.nl in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een stelling voor aan de lezers en aan de politieke partijen. De standpunten van de partijen wordt ook verwerkt in onze kieswijzer.

GroenLinks - eens

GroenLinks is voorstander van een rookverbod langs sportvelden tijdens jeugdwedstrijden, zoals nu vaak al geldt. We vragen verenigingen verkoop van alcoholhoudende dranken te beperken. Hiervoor zijn verenigingen zelf verantwoordelijk.

ChristenUnie - eens

De ChristenUnie vindt dat roken en (overmatig) gebruik van alcohol geen goede combinatie is met sport, ook wanneer sport in passieve vorm beoefend wordt op de sportvelden of in de sportkantines. Een gezonde leefstijl, daar is toch niets mis mee.

Jezus Leeft - eens

We zijn van de partij Jezus Leeft voor strengere regulaties op alcohol en tabak.

Leefbaar Dronten - neutraal

Sport en bewegen bevorderen de gezondheid. Duidelijk beleid van sportverenigingen op het gebied van roken en alcoholgebruik draagt bij aan een gezonde sportbeleving en tevens aan een gezonde leefwijze.

SP - neutraal

Een gezondere leefstijl bevorderen is goed. Een verbod op alcohol of roken is daar niet het middel voor, nog los van alle praktische bezwaren en betutteling.

D66 - oneens

Verenigingen moeten zich aan landelijke wetgeving houden, dus geen alcohol onder de 18 en niet roken in openbare ruimtes. Het is de eigen verantwoordelijkheid en vrijheid van een verenigingsbestuur daarop aanvullende afspraken te maken.

VVD - oneens

De VVD Dronten gunt iedereen een biertje na het sporten. Wij zijn dan ook tegen een algemeen verbod. Wel kan elke vereniging in huisregels afspraken maken wanneer en waar er gedronken en gerookt kan worden. Daarvoor is de gemeente niet nodig.

CDA - helemaal oneens

Een algeheel verbod gaat ons inziens te ver. Er mag in sportkantines al niet gerookt worden. Alcohol schenken onder de 18 mag ook niet. Positieve prikkels voor clubs die bewust bezig zijn met voorbeeldgedrag en gezonde voeding zijn veel effectiever.

PvdA

Geen standpunt (bekendgemaakt).

Stelling van de Week | lezerspoll

Een alcohol- en rookverbod op sportvelden en in sportkantines

Helemaal eens 38%
Eens 3%
Neutraal 8%
Oneens 13%
Helemaal oneens 41%
Onze internetpoll is geen wetenschappelijk verantwoorde steekproef.
Het geeft slechts een indicatie van de meningen van de lezers.

Gemeenteraadsverkiezingen

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 5 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 5 uur geleden