Afbeelding

Is het de technische staf van Asv Dronten gelukt om de scherven bij elkaar te vegen?

Sport

DRONTEN - De Doetinchemse Zaterdagclub (DZC) komt zaterdagmiddag in de eerste klasse oost op bezoek bij Asv Dronten. Hoe heeft Asv Dronten de flinke 6-1 oorwassing bij WHC Wezep verwerkt? Is het de technische staf gelukt om alle scherven weer bij elkaar te vegen en het team op tijd klaar te stomen?

Vorig seizoen werden de blauw-gelen uit Doetinchem kampioen van de tweede klasse H. Momenteel staat DZC'68 op een negende plek in de eerste klasse.

Stand van zaken

De Drontenaren staan met 19 punten uit 14 wedstrijden en een doelsaldo van 23 voor en 21 tegen op een zevende plek in de middenmoot. De groen-witten wonnen vijf wedstrijden, speelden vier keer gelijk en verloren vijf wedstrijden. De topscorers bij Asv Dronten zijn Kevin van der Vlag en Jeroen van der Meer met vijf treffers en vlak daarachter volgt de groene beuker Rik Breemhaar met vier doelpunten.

Koploper Flevo Boys uit Emmeloord heeft met 37 punten uit 15 wedstrijden nog steeds vijf punten voorsprong op de nummer twee SVZW Wierden en zes punten voorsprong op nummer drie DETO uit Vriezenveen. Op de vierde plek staat WHC Wezep met 28 punten en de Wezepers lijken een gooi naar de top drie te gaan doen.

Onderin moeten Vroomshoopse Boys en FC Zutphen vrezen voor degradatie terwijl ook vv Hierden en DOS'37 goed moeten oppassen.

Stijgende lijn bij DZC’68

De Doetinchemers boekten na de winterstop drie goede overwinningen en hebben de stijgende lijn ingezet. Eerst werd zowel in de beker alsook in de competitie met 1-3 en 2-1 van DOS'37 uit Vriezenveen gewonnen en vorige week boekte DZC'68 een indrukwekkende 1-4 overwinning op Go Ahead Kampen.

Doordeweeks won DZC'68 in een oefenwedstrijd met 2-0 van stadgenoot VIOD Doetinchem. Tegen vv Nunspeet verloren de blauw gelen thuis met 1-2, maar de opmars en achtervolging lijkt te zijn ingezet in Doetinchem.

De blauw gelen staan met 16 punten uit 14 wedstrijden en een doelsaldo van 24 voor en 28 tegen op een 9e plek in de eerste klasse. Er werden vijf wedstrijden gewonnen, 1 keer gelijkgespeeld en er gingen acht wedstrijden verloren voor de Achterhoekers.

Eerdere ontmoetingen

Beide clubs kwamen vier keer eerder tegen elkaar in actie, waarbij Asv Dronten de thuiswedstrijden met 3-1 en 2-1 van DZC'68 wist te winnen.

De uitwedstrijden in Doetinchem eindigden in een 2-2 en 1-1 gelijkspel. In 2011 kruisten de clubs voor de laatste keer de degens tegen elkaar.

Trainer en topscorers

Hoofdtrainer Steven Verheijen is aan zijn tweede seizoen bezig bij DZC'68 en stond eerder bij vv Zelhem en in Winterswijk bij FC Trias aan het roer. De topscorers bij DZC'68 zijn Thomas Klein Lugtebeld en Fatih Ilkan met zeven en vijf doelpunten gevolgd door Nick Abbink met drie treffers.

Met gemiddelde leeftijd van 25 jaar oud nemen de routiniers Luuk Jansen, Robin Faber, Kushtrim Simnica en Thomas Klein Lugtebeld de jonge talenten Fabian Mensah en Furkan Yeter op sleeptouw.

Clubinfo

De Doetinchemse Zaterdagclub DZC'68 werd op 20 mei 1968 in de clubkleuren blauw geel opgericht en is met ruim 1300 leden de grootste amateurclub van Doetinchem. De blauw gelen spelen hun thuiswedstrijden op Sportpark Zuid aan de sportweg waar zeven voetbalvelden waaronder twee kunstgrasvelden liggen.

Bij deze club begonnen de profs Luuk en Siem de Jong ooit aan hun voetballoopbaan en waren ook de profvoetballers Caner Cavlan, Cihan Yalcin en Siri Worm ooit actief. De club heeft goede banden met zijn buurman profclub De Graafschap en spelen regelmatig oefenwedstrijden tegen elkaar.

De meeste wedstrijden werden vrij eenvoudig door De Graafschap gewonnen, maar in 2013 verraste DZC'68 door in een oefenwedstrijd met 1-2 van profclub De Graafschap te winnen.

De palmares

Tot aan 1992 acteerde DZC'68 in vierde klasse om daarna vier seizoenen in de derde klasse uit te komen. In 1996 promoveerde DZC voor het eerst naar de tweede klasse, maar er volgde meteen weer degradatie om in 1999 weer terug te keren.

Vanaf 2000 tot en met 2013 schommelde de club tussen de eerste en tweede klasse Oost. Nadat de club in 2013 naar de derde klasse degradeerde volgden er in 2014 en 2017 twee kampioenschappen en werd in 2017 de eerste klasse weer bereikt.

Aan de oude IJssel

De oude stad Doetinchem ligt aan de oude IJssel in de Achterhoek en heeft tegenwoordig ongeveer 58.000 inwoners. In de oude archieven wordt de stad ook wel Duetinghem, Deutekom of Durkum aan de Liemers genoemd.

Naast profclub De Graafschap is DZC'68 de grootste amateurclub van de stad waar ook nog de clubs VIOD, vv Doetinchem en SVDW'75 onder de walmolen actief zijn.

De wedstrijd Asv Dronten - DZC'68 begint zaterdagmiddag om 14:30 uur op het Burgemeester Dekker Sportpark te Dronten. In de loop van zaterdagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.

Voorspellingen eerste klasse Oost

  • Asv Dronten - DZC'68 - Een 1
  • Vroomshoopse Boys - SDV Barneveld - Een 2
  • DOS'37 Vriezenveen - vv Nunspeet - Een 2
  • WHC Wezep - DETO Vriezenveen - Een 1
  • SVZW Wierden - vv Hierden - Een 1

Klaas Huisman