Tirsa Postma (PEC Zwolle)
Tirsa Postma (PEC Zwolle) Lute Bruinenberg

Tirsa Postma uit Dronten debuteert bij PEC Zwolle in eredivisie: „Lekker gegaan”

Sport

DRONTEN - Uitgerekend in de wedstrijd dat de vrouwen van PEC Zwolle zich voor ’t eerst in de geschiedenis plaatsten voor de kampioenspoule, maakte Tirsa Postma haar debuut in de eredivisie. Achilles’29 werd met 3-1 verslagen en de 18-jarige Drontenaar keepte een goede wedstrijd.

Je keept gewoonlijk bij Jong PEC Zwolle. Wanneer wist je dat je zou debuteren in het eerste?
Tirsa Postma: „Donderdag kreeg ik te horen dat de eerste keeper (Stephanie Bukovec - red.) ziek was. De andere keeper van Jong PEC (Moon Pondes - red.) was geschorst, dus ze zeiden: hou er maar rekening mee dat je moet invallen. ’s Middags kreeg ik nog een Appje dat ze echt heel ziek was en drie kwartier voor de wedstrijd vertelden ze dat ik in de basis stond.”

Was je zenuwachtig?
„Ja, natuurlijk.”

Hoe is het gegaan?
„Ik ben wel tevreden. In de eerste minuut had ik een mooie redding. Dat voelde goed, dus toen zat ik meteen goed in de wedstrijd. In de eerste helft heb ik er nog een paar corners uit kunnen houden. In de tweede helft had ik niet veel meer te doen. Al met al is het lekker gegaan.”

Hoe waren de reacties?
„Heel positief. Mijn teamgenoten waren natuurlijk hartstikke blij, ook omdat we nu in de kampioenspoule zitten. Mijn ouders waren trots, vrienden waren komen kijken, dus het was een hele mooie ervaring.”

Dit smaakt waarschijnlijk naar meer. Of moet je nu weer genoegen nemen met een plekje op de bank?
„Ik hoop natuurlijk dat ik nog een keer mag spelen, maar ik denk dat ik nog even geduld moet hebben.”

Wat voor soort keeper ben je?
„Ik ben vooral een meevoetballende keeper. Ik heb inzicht en kan goed coachen. Verder is mijn sprongkracht denk ik goed en dat helpt bij het verrichten van reddingen.”

Was dat coachen niet lastig als je debuteert in de eredivisie?
„Dat viel wel mee hoor. Ik train met ze mee, dus ik ken iedereen en met sommigen ga ik ook buiten het voetbal veel om. Het voelde niet heel gek aan.”

Waarom ben je indertijd keeper geworden?
„Eigenlijk weet ik niet eens meer hoe dat precies gegaan is. Ik was zes jaar toen ik lid werd van ASVD. Vanaf de eerste wedstrijd was ik keeper. Ik vond het zó leuk, dat ik het daarna altijd ben blijven doen.”

Hoe is je carrière daarna verlopen?
„Ik heb drie jaar bij Reaal gespeeld en daarna ben ik teruggegaan naar ASVD, altijd bij de jongens. Toen ik bij ASVD in de C1 speelde, heb ik een jaar bij een trainingsteam van PEC gezeten. De overgang is dus wel soepel verlopen. Twee jaar geleden kreeg ik te horen dat ik naar Jong mocht en op dat moment heb ik definitief voor PEC gekozen.”

Combineer je het met school?
„Ja, ik woon nog steeds in Dronten en ik doe het Vwo op de speciale topsportschool in Zwolle (Centre for Sports & Education - red.). Dat biedt de mogelijkheid om ’s ochtends te trainen. Meteen daarna heb je school en ’s middags kun je weer trainen. Dat is allemaal goed te combineren.”

Asv Dronten-keeper Eser Elmali is bij PEC Zwolle jouw trainer?
„Ja, dat klopt. Daar leer ik veel van. Hij is een goede keeperstrainer.”

Wat wil je bereiken in het voetbal?
„Ik wil sowieso heel ver komen. Het lijkt me mooi om het Nederlands elftal te halen en om uiteindelijk in het buitenland te kunnen voetballen. Maar eerst maar eens zien dat ik in het eerste van PEC Zwolle kom.”