Pim Kaagman
Pim Kaagman Asv Dronten

Trainer Pim Kaagman voelt zich geen derde keus bij Asv Dronten: „Onwijs veel zin in”

Sport

DRONTEN - Asv Dronten maakte vorige week bekend dat Pim Kaagman uit Enkhuizen de nieuwe trainer wordt. Hij volgt het komend seizoen Raymond Schuurman op, die vertrekt naar hoofdklasser VV Berkum.

Je bent aan deze kant van het IJsselmeer niet erg bekend. Wie is Pim Kaagman?
Pim Kaagman: „Ik ben 55 jaar oud, ben getrouwd, heb twee kinderen en ben ondernemer, eigenaar van een plantenveredelingsbedrijf. Ik heb in de jeugd gevoetbald bij West Frisia, ben gescout door PEC Zwolle en heb daar drie jaar gespeeld, vervolgens nog even bij Telstar en bij diverse amateurclubs bij ons in de regio. Als trainer heb ik al veel clubs gehad in het district West 1.”

Waarom Asv Dronten?
„Dat is een simpel verhaal. Twee jaar geleden was ik trainer van De Zouaven en hebben we in de voorbereiding een wedstrijd tegen Asv Dronten gespeeld. Toen we daar aankwamen werd ik meteen verliefd op het complex. Ik wilde altijd al heel graag een keer ‘aan de overkant’ werken. Ik heb een aantal jaren bij PEC Zwolle gespeeld en de mentaliteit in het oosten en in Flevoland heeft me altijd erg aangesproken.”

Wat voor soort trainer ben je?
„Ik ben een bouwer, een trainer die heel graag een team en spelers ontwikkelt, ze beter wil maken. Ik werk vanuit de club en ik hou ervan om jonge jongens in te passen in het eerste elftal. Daardoor krijg je een herkenbare ploeg voor de mensen.”

Wat voor soort voetbal sta je voor?
„Dat is heel lastig. We praten in Nederland altijd over 4-3-3, punt naar voren, punt naar achteren. Uiteraard wil ik graag dominant spelen, de bal hebben. Alleen… ik kan allerlei dingen willen, maar ik moet eerst kijken of de spelersgroep daar geschikt voor is. Ik kan dat voor Dronten nog niet zeggen.”

Je hebt de ploeg zien spelen, wat is je indruk?
„Dat vind ik heel lastig, daarvoor heb ik nog niet genoeg gezien.”

Asv Dronten is bezig met het oprichten van een stichting om meer financiële armslag te krijgen voor het eerste elftal. Ben jij in het verlengde daarvan al bezig met het aantrekken van nieuwe spelers?
„Wat jij zegt is nieuw voor mij, dat weet ik niet. Natuurlijk hou ik me bezig met de samenstelling van de selectie, maar voorlopig laat ik Raymond Schuurman zijn werk doen. Straks ga ik met de jongens praten. Als zij benaderd worden door andere clubs, moeten we daarop inspelen. De selectie heeft nu veel jonge spelers uit de jeugd van Asv Dronten en die wil ik graag voor de club behouden.”

Assistent-trainer John Halsema stopt er ook mee. Heb jij inspraak in wie jouw assistent wordt?
„Dat doen we natuurlijk in samenspraak. Ik sta iedere keer met die assistent op het veld, dus daar moet je een klik mee hebben. Het moet niet eenzelfde persoon zijn als ik ben. Het liefst heb ik iemand die uit de club komt, die de club kent en die de cultuur van de club bewaakt.”

Asv Dronten is serieus in onderhandeling geweest met Marco Roelofsen en Jeroen Burghout. Die hebben uiteindelijk voor Go Ahead Kampen en CSV Apeldoorn gekozen. Voel jij je geen derde keus?
„Nee hoor, want ik wist niet eens dat er met hen gesproken was. Dat vind ik ook helemaal niet belangrijk. Het gaat niet om mijn ego. Ik ben één van de mensen die benaderd zijn door ASVD. Zij hebben mij gevraagd m’n CV op te sturen en dat heb ik gedaan. Ik ben in gesprek gegaan met ASVD en dit is wat er uit is gekomen.”

Als we je een beetje mogen plagen: in je laatste 11 seizoenen als hoofdtrainer ben je 5 keer gedegradeerd. Heeft Asv Dronten volgend seizoen een kans van bijna 1 op 2 om te degraderen?
„Nee, want dan moet je ook kijken hoe die degradaties tot stand zijn gekomen. Asv Dronten is twee jaar geleden via de nacompetitie gepromoveerd en je hebt zelf gezien wat er daarna is gebeurd in de hoofdklasse… Dat is ook niet zo raar als je vijfde of zesde wordt in de eerste klasse. Ploegen waar ik mee gedegradeerd ben, hebben een soortgelijk verhaal. Achter elke degradatie zit een verhaal. En aan de andere kant: ik ben ook een aantal keren gepromoveerd, misschien dat je dat ook gezien hebt? Als je twintig jaar trainer bent, dan zitten er successen bij en dan zitten er teleurstellingen bij.”

Heb je er zin aan?
„Geweldig veel! Het lijkt me ontzettend leuk om in jullie regio trainen te geven. Als ik kijk hoe de beleving is, de mentaliteit, het complex, de mensen er omheen, het plezier dat ze uitstralen, dat vind ik geweldig. Ik heb er onwijs veel zin in.”

Voetbaltrainers gemeente Dronten

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 7 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 7 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 8 uur geleden