Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Asv Dronten ontvangt zaterdagmiddag DETO in vormcrisis

Sport

DRONTEN - Asv Dronten speelt zaterdag thuis tegen DETO. De ploeg uit Vriezenveen staat één plek boven de Drontenaren, heeft een voorsprong van negen punten, maar heeft wel de laatste twee wedstrijden verloren.

Voorbeschouwing Asv Dronten - DETO Twenterand

Aanstaande zaterdagmiddag ontvangt Asv Dronten de subtopper DETO Twenterand uit Vriezenveen op het burgemeester Dekker Sportpark. De aftrap van deze wedstrijd is om 14:30 uur en voorafgaand speelt om 12:30 uur het tweede team van Asv Dronten tegen vv Hierden 2. Na de 2-0 overwinning op FC Zutphen is het nu zaak voor de groen-witten om de vijfde plek vast te houden.

Vormcrisis

Tegenstander DETO morste de afgelopen weken dure punten door met 1-0 van FC Zutphen en thuis met 2-3 van Go Ahead Kampen te verliezen, maar staan nog wel steeds op de vierde plek in de eerste klasse Oost.

De rood-zwarten werden afgelopen woensdagavond verrassend uitgeschakeld door derdeklasser MASV Arnhem in de kwartfinale van de districtsbeker. Deze wedstrijd eindigde in een doelpuntloos 0-0 gelijkspel waarna de derdeklasser MASV verrassend toesloeg door de strafschoppenserie met 4-3 te winnen en eersteklasser DETO uit te schakelen.

Spelerscarrousel

Het houdt voorlopig nog niet over bij Asv Dronten nu ook de spelmaker en groot talent Niek Telgen heeft aangegeven de club te gaan verlaten. Deze veelbelovende middenvelder maakt de overstap naar de hoofdklasser vv Berkum en is nu al zesde basisspeler die Asv Dronten zal gaan verlaten. De club zal Niek Telgen die uit de eigen jeugdopleiding afkomstig is enorm gaan missen.

Het is ook nog steeds onzeker of Chris van Maanen, Ricardo Talu en Rik Breemhaar zullen aanblijven, maar dit zal de komende weken duidelijk worden. Daartegenover staat de komst van spits Willem Jelle Bos van Lelystad'67 en doelman Jordy ter Burg van NSC Nijkerk. Pas in mei zal het duidelijk worden hoe het nieuwe Asv Dronten eruit komt te zien.

Stand van zaken

De groen-witten staan met 28 punten uit 19 wedstrijden en een doelsaldo van 36 voor en 29 tegen op een vijfde plek in de eerste klasse Oost. Er werden acht wedstrijden gewonnen, vier keer gelijkgespeeld en er gingen zeven wedstrijden verloren.

De rood-zwarten uit Vriezenveen staan met 37 punten uit 19 wedstrijden en een doelsaldo van 36 voor en 23 tegen op een vierde plek. De Vriezenveners wonnen 12 wedstrijden, speelden 1 keer gelijk en verloren zes keer. De Twentenaren leken lange tijd mee te doen in de titelrace maar hebben inmiddels tien punten achterstand op koploper Flevo Boys Emmeloord en zeven punten achterstand op de nummer twee SVZW Wierden.

Heenwedstrijd

Eerder dit seizoen ging de uitwedstrijd in Vriezenveen met 2-0 verloren. Het was toen Frank Smit die beide doelpunten voor DETO voor zijn rekening nam. Eentje voor rust en het tweede doelpunt viel diep in de tweede helft.

Beide teams troffen elkaar zeven keer waarbij DETO vijf keer van Asv Dronten wist te winnen. In Vriezenveen hielden beide teams elkaar in 2009 in evenwicht door met 1-1 gelijk te spelen, maar de overige drie uitwedstrijden bij DETO gingen met 1-0, 2-0 en 2-0 verloren.

In Dronten verloren de Polderboys twee keer van DETO en werd het in 2006 in een doelpuntrijke wedstrijd 3-5 voor DETO en in 2008 gingen de groen witten met 0-1 onderuit. De laatste editie in 2015 eindigde in Dronten in een doelpuntloos 0-0 gelijkspel.

Topscorers

Bij Asv Dronten zijn Jeroen van der Meer en Kevin van der Vlag de topscorers met acht doelpunten. Daarachter volgen Rik Breemhaar en Ricardo Talu met zes en vier treffers.

Bij DETO Twenterand is Frank Smit met 14 doelpunten de topscorer met daarachter good old Kevin Aman met zeven treffers en Kevin Peppels met zes treffers.

Selectie DETO

De selectie van DETO Twenterand heeft een gemiddelde leeftijd van 24 jaar oud waarbij de vijf dertigers Kevin Aman, Mark Koetsier, Wybe Kram, Lesley Nahrwold en Qaya Shayesteh de jonge talenten Kevin Peppels, Anthony Zaltbommel, Lars Reekers, Stan Nijhuis en Hans Matti op sleeptouw nemen.

Hoofdtrainer Jos van der Veen is aan zijn tweede seizoen bezig bij DETO en heeft inmiddels bijgetekent. Sinds 2016 staat Jos van der Veen aan het roer in Vriezenveen en daarvoor was hij jeugdtrainer in het profvoetbal bij FC Twente en SBV Vitesse Arnhem en hoofd jeugdopleiding bij vv Tubantia in Enschede.

Door Eendracht Tot Overwinning

De afkorting van DETO staat voor Door Eendracht Tot Overwinning en deze volksclub werd op 1 Juli 1948 uit een fusie tussen PVB/SEV in de clubkleuren rood zwart te Vriezenveen opgericht. Inmiddels heeft DETO Twenterand ruim 800 leden en een gigantische jeugdafdeling.

De club speelt zijn thuiswedstrijden aan de rode zijde van sportpark Het Midden op een steenworp afstand van de geel zwarte buren DOS’37. Het eerste elftal werd in 1974 en 1975 twee keer achter elkaar kampioen en bereikte in 1975 de eerste klasse wat toen het hoogste amateurniveau was. In 1986 won DETO de districtsbeker regio Oost.

Maar liefst 19 seizoenen kwamen de rood zwarte Vennekloetn in de eerste klasse uit om in 1995 en 1996 twee keer achter elkaar te degraderen en naar de derde klasse af te zakken. Na twee kampioenschappen in 1998 en 2000 promoveerde DETO weer naar de eerste klasse waar het tien seizoenen tot 2010 zou blijven.

Stabiele eersteklasser

Vanaf 2010 tot en met 2012 acteerde DETO twee seizoenen in de hoofdklasse om vervolgens zelfs de Topklasse te bereiken, maar in 2013 en 2014 volgden er twee degradaties op rij. Sinds 2014 tot op heden is DETO een stabiele eersteklasser.

Vorig seizoen wisten de Vennekloeten zich ternauwernood te handhaven door op de 12e plek te eindigen, maar dit seizoen doen de rood zwarten weer knap mee in de subtop van de eerste klasse.

Het Twentse dorp Vriezenveen ligt met 15000 inwoners in de gemeente Twenterand. De inwoners worden Vennekloetens, Vriezenveners of Venneheksen genoemd en verder staat het dorp bekend om zijn Leemansmolen en Watertoren.

De wedstrijd Asv Dronten - DETO Twenterand begint zaterdagmiddag om 14:30 uur op het burgemeester Dekker Sportpark te Dronten. In de loop van zaterdagavoind volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag. Ik wens iedereen een spannende voetbalzaterdag toe in de eerste klasse oost.

Programma eerste klasse Oost

  • Asv Dronten - DETO Twenterand
  • Flevo Boys Emmeloord - WHC Wezep
  • KHC Kampen - DZC'68 Doetinchem
  • DOS'37 Vriezenveen - Go Ahead Kampen
  • Vroomshoopse Boys - SVZW Wierden
  • vv Nunspeet - SDV Barneveld
  • FC Zutphen - vv Hierden

Klaas Huisman

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 11 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden