Ruben Stuifzand won vorig jaar met Nederland voor 't eerst de Griffin Cup.
Ruben Stuifzand won vorig jaar met Nederland voor 't eerst de Griffin Cup. eigen foto

Ruben Stuifzand uit Biddinghuizen speelt rugby-interlands: „Ik ben één van de snellere spelers”

Sport

BIDDINGHUIZEN - Ruben Stuifzand uit Biddinghuizen zit in de selectie van het Nederlands rugby-leagueteam. Oranje speelt zaterdag in Capelle aan de IJssel (15:00 uur) de interland tegen Duitsland. Stuifzand is basisspeler en de 19-jarige student fysiotherapie hoopt dat zijn ploeg voor de tweede keer op rij kan winnen. DeDrontenaar.nl sprak met hem.

Nederland - Duitsland in Rotterdam. Wat staat er precies op het spel?
Ruben Stuifzand: „Het is een jaarlijkse derby die al heel lang gespeeld wordt. Inzet is de Griffin Cup. Die hebben wij het afgelopen jaar voor ’t eerst sinds twaalf jaar gewonnen. En dit seizoen hopelijk weer…”

Wat is het verschil tussen rugby league en ‘gewoon’ rugby?
„Je hebt twee man minder op het veld en de regels zijn wat anders, waardoor het spel wat dynamischer is en wat sneller verloopt.”

Klopt het dat rugby league in Nederland nog een beetje in de kinderschoenen staat?
„Ja, zeker. We zijn in Nederland vooral bezig met het ontwikkelen van de competitie. Er zijn op dit moment vier teams. Waarschijnlijk komt er volgend jaar een team uit Dordrecht bij.”

Waarom heb jij voor deze vorm van rugby gekozen?
„Ik ben met rugby begonnen tijdens een clinic op school. Daarna werd er in Harderwijk een club opgericht. Er bleek daar voldoende animo te zijn en ik ben er vanaf het begin bij.”

Hoe lang doe je nu aan rugby?
„Sinds de vijfde klas, dat is nu drie jaar geleden.”

Wat voor soort speler ben je?
„Ik ben een winger of een fullback. Dat betekent dat ik helemaal aan de zijkant sta of als laatste man. Ik ben niet supergroot, maar ik ben wel één van de snellere spelers. Die snelheid is mijn specialiteit.”

Wat zijn je ambities als rugbyer?
„Ik ben basisspeler bij het Nederlands team en hoop ook de komende jaren het Nederlands team te halen. Bij Harderwijk ben ik één van de meer ervaren spelers, alhoewel dat misschien raar klinkt met maar drie jaar ervaring. Ik vind het heel leuk om daar de club te ontwikkelen en het lijkt me prachtig om bijvoorbeeld een keer landskampioen te worden.”

Hoe goed zijn de Harderwijk Dolphins?
„Vorig jaar zijn we vierde geworden van de vier teams. Het jaar daarvoor was ons eerste jaar, toen werden we derde. We krijgen er ieder jaar nieuwe mensen bij, iedereen is heel enthousiast en ik denk dat we de potentie hebben om over een paar met de top mee te draaien.”

Hoe serieus is het Nederlands team? Zijn er veel centrale trainingen?
„We zijn begin augustus begonnen. Dat was om de coach een indruk te geven van de nieuwe spelers die er bij zijn gekomen. Daarna hebben we drie weken niks gehad en sindsdien zijn we elke week één en het liefst twee keer aan het trainen in Capelle aan de IJssel. Deze week trainen we ook nog twee keer als laatste voorbereiding op de wedstrijd tegen Duitsland.”

Jullie spelen met het Nederlands team geen EK’s en WK’s?
„Dat klopt. Dat is onze eigen keuze. We zijn nog druk met het ontwikkelen van de sport in Nederland en ik denk dat we over een jaar of drie goed genoeg zijn om kwalificatiewedstrijden te spelen.”

Wat verwacht je van de wedstrijd tegen Duitsland?
?„We hebben goed getraind, dus ik reken erop dat we in ieder geval een goede pot kunnen neerzetten. We spelen natuurlijk allemaal voor de winst; winnen is altijd de doelstelling.”

Daarna gaan jullie nog naar Göthenburg. Wat spelen jullie daar voor wedstrijd?
„Dat is een interland tegen Zweden. Zij zijn vorig jaar voor ’t eerst naar ons gekomen en om die band te versterken gaan wij nu naar Zweden.”

Hans Verveer