Afbeelding
Kilorace

Jan de Graaf uit Dronten één van de winnaars bij zeilrace op het Ketelmeer

Sport

KETELHAVEN - Jan de Graaf uit Dronten was dit weekeinde één van de winnaars van de Kilorace op het Ketelmeer. De Drontenaar won de wedstrijd in de B-klasse.

Verslag organisatie Kilorace:

De Kilorace 2018 is gewonnen door Sven Grootjen uit Kampen. Na verrekening van alle behaalde scores in de verschillende klassen, kwam hij als algemeen winnaar uit de strijd.

De Kilorace wordt ieder jaar gezeild op het Ketelmeer. Organisator Marco Beenen uit Zwartsluis kon dit keer een recordaantal van 38 boten op de deelnemerslijst noteren. Daarmee staat dit zeilevenement na zeven edities meer dan nadrukkelijk op de wedstrijdkaart.

Gunstige omstandigheden

De weersomstandigheden waren dit keer erg gunstig, met op de eerste dag een westenwind met kracht 4-5 en op de tweede dage een zuid-zuid-westen wind, kracht 4. Marco Beenen zette op beide zeildagen het parcours uit.

Alle zeiltrajecten kwamen aan bod op het Ketelmeer. Varen voor de wind, scherp aan de wind, kruisen en ‘voor het lapje’ waarbij de felgekleurde spinakers worden opgetrokken. Dit leidde niet alleen tot een heel mooi schouwspel, maar vaak ook tot spectaculaire inhaalraces. De zeilers probeerden elkaar de loef af te steken om zo snel mogelijk te kunnen passeren.

Landelijke rating

Tijdens de Kilorace komen de klasseringen tot stand volgens door toepassing van het zogenaamde SW-cijfer (Snelheidsfactor Watersport). Deze rating wordt landelijk vastgesteld op basis van de bouw, omvang en snelheid van elk type schip.

Zo heeft iedere zeiler met zijn schip een eerlijke kans om bij de uitslag op een goede plek te eindigen. En komt het vooral aan op tactiek, zeemanskunst en ook wel een beetje geluk. Bij de Kilorace waren de boten op basis van het SW-cijfer ingedeeld in vier verschillende groepen.

Winnaars in de verschillende klassen:
A-klasse

  • Sven Grootjen uit Kampen

B-klasse

  • Guus van Haaf uit Deventer

C-klasse

  • Jan de Graaf uit Dronten

Platbodems

  • Thom van Heusden uit Oldemarkt
Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 11 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden