Swen Witman met zijn crossmotor.
Swen Witman met zijn crossmotor. eigen foto

Swen Witman (16) start petitie voor motorcrossbaan: „In Dronten is niet veel te doen”

Sport

DRONTEN - Swen Witman uit Dronten is 16 jaar en doet sinds enkele maanden aan motorcross. Nadeel is dat er in zijn woonplaats geen crossbaan is. Als Swen naar de baan in Nunspeet wil, is hij afhankelijk van zijn vader. Daarom is hij een online petitie gestart. Doel: een crossbaan in Dronten.

Swen is enthousiast geworden over de motorcross-sport, toen hij ooit een kijkje nam bij de baan in Lelystad. Spectaculaire YouTube-filmpjes deden de rest. „Dat heeft me geïnspireerd om dit te gaan doen”, vertelt hij.

Bezig met licentie

Inmiddels heeft de Drontenaar een eigen motor. Een rijbewijs is niet nodig: „Want je mag met een crossmotor niet op de openbare weg. Je moet wel een licentie hebben om op de baan te mogen rijden. Die licentie hoop ik zo snel mogelijk te halen.”

Swen’s vader heeft een autorijschool en heeft geen tijd om ieder weekeinde met zoonlief naar Nunspeet te rijden. Samen kwamen ze op het idee om een petitie te starten. Deze is eergisteren online gegaan en is inmiddels al 590 keer ondertekend.

Niet rondhangen

Swen schrijft in zijn petitie: „In Dronten is niet veel te doen voor jongeren. Daarom heb ik bedacht dat het misschien een leuk idee is om een crossbaan aan te leggen bij Dronten.” Zo’n baan zorgt er in zijn ogen voor dat jongeren niet rondhangen: „Het brengt verbinding tussen jongeren en bovendien is motorsport een mooie sport om naar te kijken.”

De steunbetuigingen komen uit het hele land. „Ik heb het op Facebook gepost en ik merk dat het veel gedeeld wordt over heel Nederland”, glundert Swen.

Geluidsoverlast

Af en toe komen er ook minder vleiende reacties binnen. „De mensen die negatief zijn, zijn vooral bang voor geluidsoverlast”, vertelt de jonge motorcrosser. Hij begrijpt zelf ook dat zijn motorcrossbaan niet vlakbij de bebouwde kom moet komen: „Ik heb bijvoorbeeld zitten denken aan de omgeving van het Roggebotsebos.”

Tot 26 maart kunnen er digitale handtekeningen worden geplaatst. Daarna overhandigt Swen de petitie aan het gemeentebestuur van Dronten. Hij hoopt dat er daadwerkelijk iets mee gedaan wordt: „Dat zou geweldig zijn.”

Petitie