Manon Bakker
Manon Bakker Paul Hinninck

Manon Bakker hoopt na tegenvallend seizoen op de top vijf bij NK veldrijden

Sport

SWIFTERBANT - In het Brabantse Huijbergen worden zondag de Nederlandse kampioenschappen veldrijden gehouden. Manon Bakker uit Swifterbant doet mee in de leeftijdsgroep tot 23 jaar. Vorig jaar werd ze vierde, dit jaar heeft ze geen al te hoge verwachtingen: „Een plek in de top vijf zou mooi zijn.”

Het is het tweede jaar op rij dat het niet zo geweldig gaat met het 19-jarige talent uit Swifterbant. Anderhalf jaar geleden kwam ze tijdens een trainingsrit ten val toen er bij Walibi in Biddinghuizen plotseling een jongetje overstak. Pas na een half jaar werd de juiste diagnose gesteld: een geblokkeerde rug. Dit seizoen speelde de rug opnieuw op.

Te lang doorgereden

„Het is tot nu toe geen geweldig seizoen geweest”, baalt Manon Bakker, „Aan het begin ging het nog wel. Ik ben toen voor twee wereldbekerwedstrijden naar Amerika geweest, Daarna kreeg ik weer last van mijn rug en bekken. Ik dacht ik dat ik niet goed hersteld was van die trip en daardoor heb ik er te lang mee doorgereden. Het seizoen was al bijna ten einde toen ik aan de bel trok.”

„Het is nu rechtgezet en ik ben aan de beterende hand. Iedere wedstrijd gaat het een stukje beter”, legt de veldrijdster uit. De blessure heeft ertoe geleid dat het seizoen niet is gegaan zoals ze verwacht en gehoopt had. „Gelukkig we hebben nu nog anderhalve maand.”

Top vijf

Het NK van dit weekeinde staat vooral in het teken van het herstel. Manon Bakker: „Dat betekent niet dat ik niet voor de prijzen ga. Ik ben tevreden zijn met een plek in de top vijf, maar zonder dat ik mezelf druk ga opleggen kijk ik toch stiekem ook een beetje richting een podiumplek.”

Over het parcours zegt ze: „Ik vind het een mooi rondje. Het is veel zand, het gaat op en af, je moet vrij veel lopen. Ik denk dat het me wel moet liggen.”

Sportverkiezingen

De vrijdag daarop zijn de sportverkiezingen van de gemeente Dronten. Manon Bakker is genomineerd als Sportvrouw van het Jaar, samen met Alice Naber (paardensport) en Nikki Boon (atletiek).

Die nominatie verraste haar: „Ik wist het eigenlijk niet eens. Ik kreeg gisteren een uitnodiging en pas daarna zag ik dat ik zelf genomineerd was. Het verbaasde me, ik had het niet verwacht, maar het is natuurlijk altijd leuk.”

Abonneer gratis

op de digitale krant