De sportende ouderen op De Greente met rechts Frans Wientjes.
De sportende ouderen op De Greente met rechts Frans Wientjes. ©maartenheijenk.nl

50+ Fitgroep in Swifterbant: „We zijn allemaal oud, maar we zijn lekker bezig”

Sport

SWIFTERBANT - Maar liefst 45 jaar verzorgde Frans Wientjes sportlessen in IJsselstein en de omliggende plaatsen. Na zijn verhuizing naar Swifterbant begon het al snel weer te kriebelen. Vorig jaar richtte hij in zijn nieuwe woonplaats een ‘fitgroep’ voor vijftig-plussers op. Inmiddels bestaat deze club uit achttien leden.

Op Koningsdag werd er op De Greente een sportmarkt gehouden. Daar presenteerde ook de Fitgroep zich voor ’t eerst openlijk aan het grote publiek. Een groepje van zes ouderen liet zien waar de club zich mee bezighoudt.

Nog een paar mensen

„We willen er graag nog een paar mensen bij hebben”, zo motiveert Frans de aanwezigheid van zijn club op Koningsdag, „Een man of twintig zou prachtig zijn. Meer hoeft niet, want zo groot is ons zaaltje nou ook weer niet.”

Dat zaaltje is de gymzaal aan de Noordhoren. Daar komen de mannen en vrouwen iedere woensdagmorgen tussen tien en elf uur bij elkaar. De club richt zich op de vijftig-plussers, maar in de praktijk is de jongste 55. „De oudste deelnemer is een vrouw van 86. En die doet nog lekker mee.”

Gevarieerd sportaanbod

Wat doen de ouderen zoal tijdens het wekelijkse uurtje? „Ik verzorg een gevarieerd sportaanbod, het is voor de deelnemers iedere keer een verrassing wat we gaan doen”, antwoordt Frans.

Het begint uiteraard met een warming-up. „Daarna doen we rek- en strekoefeningen, hardlopen, conditietraining, andere oefeningen en elke keer wisselen we dat af met spellen. Of we doen basketbal, of voetbal of weet ik veel wat. En als afsluiting doen we ook altijd een spel om weer een beetje bij te komen.”

Al 45 jaar

„Ik doe dit al vijfenveertig jaar”, zegt Frans Wientjes over zijn beweegredenen, „Ik kom oorspronkelijk uit IJsselstein. Daar heb ik verschillende clubs begeleid en daar werkte ik ook voor de gemeentes in de buurt. Dat begon altijd met een berichtje in de krant en via vooral de van-mond-tot-mondreclame slaagden we erin die clubs levend te houden. Daarnaast heb ik 29 jaar lang sport gegeven aan verstandelijk gehandicapten.”

Na het overlijden van zijn echtgenote leerde Frans zijn huidige vrouw in Swifterbant kennen. Als woonplaats verkozen ze Swifterbant boven IJsselstein. De sportleider heeft daar absoluut geen spijt van, maar merkte al wel snel dat hij het sporten miste.

„Ik had heel veel materiaal. Toen ik ging verhuizen, heb ik dat allemaal weggegeven aan tehuizen en scholen. Op een gegeven moment begon het toch weer te kriebelen en heb ik besloten ook hier een clubje op te zetten. We hebben een stukje naar de krant gestuurd en inmiddels hebben we 18 mannen en vrouwen.”

Laagdrempelig

Op De Greente stralen de deelnemers plezier uit. Is het iedere woensdagochtend zo uitbundig of is het dan vooral hard werken en zweten? „Het is hartstikke leuk”, lacht Frans, „We zijn een laagdrempelige club. De meesten hebben nauwelijks conditie als ze beginnen en het leuke is dat het op een gegeven moment lùkt. Dan zeggen ze: ok, ik ben een dagje ouder, maar ik kan het nog best bijhouden en ik kan die oefeningen goed meedoen.”

„We hebben er mensen bij die nog nooit in hun leven gesport hebben. Die lopen na anderhalf jaar stralend een rondje mee, ze doen mee met basketbal, met volleybal en met wat we ook allemaal doen. Iedereen vindt het hartstikke leuk.”

„Ons motto is: we zijn allemaal oud, maar we zijn lekker bezig”, besluit Frans, „Bewegen, bewegen, bewegen. Dat is belangrijk voor je gezondheid. Alleen één ding kan ik niet: ik kan niet garanderen dat je er honderd mee wordt…”

Informatie: tel. 0321 - 321 462.

Maarten Heijenk

De heer en mevrouw Kollen kregen huisbezoek aan de Cultuursingel in Biddinghuizen.
400 OFW-huurders melden zich aan voor huisbezoek: "Werken aan een thuisgevoel" 10 uur geleden
Popkoor Unlimited Sound Dronten
Wat is er vrijdag te doen? IVN, De Schakel, Dorcas, Maris Sonores, theatershows 11 uur geleden
Thim Verhoeven neemt na tien jaar afscheid van Swift'64 1.
Zinderend slot bij Asv Dronten, afscheid bij Swift'64, titelstrijd bij BAS 11 uur geleden