Kerstloop Dronten: Enos Kakopil favoriet bij de mannen, Tabitha Gichia bij de vrouwen

Sport

DRONTEN - Twee Kenianen zijn komende zondag de favorieten voor de winst in de 31ste editie van de Kerstloop Dronten. Bij de mannen gaat de meeste aandacht naar de 20-jarige Enos Kakopil en bij de vrouwen staat de winnares van vorig jaar opnieuw aan de start: Tabitha Gichia.

Enos Kakopil won in oktober de twintig kilometer van Parijs in een tijd 58:27. Hij gaat in Dronten proberen het wedstrijdrecord te verbeteren, dat sinds 2000 op naam staat van Enock Kiptoketer met 1:02:14. „Dat wordt een hele klus, maar als de weergoden gunstig gezind zijn maakt hij een kans”, denkt voorzitter Allert Everts.

Onder de tegenstanders van de Keniaanse favoriet bevindt zich de Marokkaanse atleet Yakoub Labquira, die al eens 1:02:01 heeft gelopen. Daarnaast zijn er nog twee snelle Franse lopers: Yosi Goasdoué en Clément Le Duc. Deze laatste is een 22-jarige atleet die studeert in Portland (VS) en tijdens de kerst een snelle halve marathon zocht in Europa. Hij heeft al eens 10 kilometer gelopen in 29 minuten en wil voor het eerst een tijd neerzetten op de 21,1 kilometer.

Haas bij de vrouwen

Bij de dames gaat Tabitha Gichia proberen de 1:09:15 van vorig jaar te verbeteren en wellicht een aanval doen op het wedstrijdrecord bij de vrouwen (1:09:01). De talentvolle Jill Holterman gaat een limietpoging doen voor het Europees kampioenschap in Parijs. Zij moet 1:13 lopen en daarvoor wordt een haas ingezet in de persoon van Gert-Jan Wassink.

Onder de deelnemers bevinden zich ook weer enkele oudgedienden. Onder hen de vijfvoudige winnaar Jeroen van Damme, die sinds 1996 bijna elk jaar heeft meegelopen en inmiddels start bij de 45-plussers. Irma Heeren is bij de vrouwen heel lang houdster geweest van het wedstrijdrecord: „Deze sympathieke atlete is een graag geziene gast in Dronten.”

Kerstloop Dronten

  • 12:10 uur: eerste start mini-kerstloop
  • 13:00 uur: start 10 km en halve marathon
  • 13:05 uur: start 5 km
  • plm. 14:02 uur: finish winnaar halve marathon
Windplan Groen
84% van de meldingen bij Windplan Groen gaat over geluidshinder 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek gemeente Dronten: Welke ondersteuning hebben mantelzorgers nodig? 22 uur geleden
Afbeelding
Voormalig ASVD-speler Jeroen Boonstra als international naar Catalonië 23 uur geleden