Een selfie van hardloper Hans de Roode.
Een selfie van hardloper Hans de Roode.

Hans de Roode loopt marathon voor Filipijnen: „Gezinnen zijn er in een hel op aarde beland”

Sport

SWIFTERBANT - Met de actie Run for better lives heeft Hans de Roode (50) uit Swifterbant drie doelen. Het eerste doel is geld inzamelen voor gezinnen die zijn getroffen door de uitbarsting van de vulkaan Taal op de Filipijnen. „Belangrijker vind ik misschien nog wel, dat ik wil meegeven hoe goed we het hier hebben. Je hoort mensen veel klagen, ik ben op de Filipijnen op vakantie geweest en dan zie je dat we het in Nederland echt niet slecht hebben.”

Het derde doel is lekker hardlopen en dit jaar een hele marathon volbrengen. Hij haalt er geld mee op voor de getroffen gezinnen. De teller staat op ruim tweehonderd euro. „Ik snap dat mensen nu, met de coronacrisis, wel wat anders aan hun hoofd hebben. Mijn actie loopt nog de rest van het jaar door en we zien wel op hoeveel de teller uitkomt.”

42 euro

Het liefst wil hij per gezin 421,50 euro doneren. „Geïnspireerd op de lengte van de marathon, die net iets meer dan 42 kilometer lang is. Ik ben aan de voet van die vulkaan geweest. Toen zag het er prachtig uit, daar. Door de vulkaanuitbarsting zijn de gezinnen er in een hel op aarde beland. Dat doet je relativeren en daarom wil ik iets voor die mensen doen.”

Zelf heeft hij het, na een hartinfarct vier jaar geleden en uiteindelijk het verlies van zijn baan, niet breed. „Als je dan thuis zit denk je meer na. We hebben hier een inkomen, recht op gezondheidszorg, dan heb je weinig te klagen. Daarom ben ik deze doneeractie, voor gezinnen die het een stuk slechter hebben, begonnen.”

Heerlijk

Al voor zijn gezondheidsproblemen liep hij een beetje hard en dat is aardig geïntensiveerd. „Ik vind het heerlijk. Als alles tegenzit en het hoofd raakt vol dan word je geen prettiger mens. Na een uurtje lopen is het hoofdje weer leeg, het lichaam sterker en ben je een prettiger persoon.”

„In december heb ik tijdens de Kerstloop de halve marathon gelopen. Dan moet de hele ook lukken, dacht ik zo. Ik weet niet wanneer het er van komt, of er dit jaar nog marathons georganiseerd worden, maar ik blijf doortrainen en ik ga hem een keer lopen. Door het goede doel heb ik er tijdens die trainingen bij iedere stap een positief gevoel bij.”

Informatie