Wandelend voetballen bij FC Oldtimers in 't Dok: „Iedereen kan meedoen”

Sport

DRONTEN - Ze noemen zichzelf FC Oldtimers en iedere maandagavond om zeven uur komen ze naar sporthal ’t Dok. Dronten heeft sinds vorig jaar walking football voor zestig-plussers onder de vlag van zaalvoetbalvereniging ASVD. Deze week is het seizoen begonnen en de groep kan nog wel wat aanvulling gebruiken.

Hardlopen hóórt toch bij voetbal? Waarom wandelen?
Marcel Vonk: „Op een bepaalde leeftijd worden de fysieke verschillen onderling nogal groot. Er zijn er bij die nog heel erg fit zijn, anderen zijn minder fit. Als je het rennen er uit haalt gaat het om balvaardigheid en tactisch inzicht. Dan kan iedereen weer meedoen.”

Hoe is het begonnen in Dronten?
„Ik ben fysiotherapeut bij Topfit en Wim Bokkers was één van mijn patiënten. Die had met een paar andere mannen het plan opgevat om met walking football te beginnen. Ik heb toen gezegd dat ik het wel wilde begeleiden.”

Ben jij zelf een voetballer?
„Ik heb altijd bij Flevo Boys en ook bij ASVD gespeeld in de hoofdklasse. Ik ben net vijftig, ben geopereerd aan mijn heup en kan daardoor niet meer rennen. Voetballen was daardoor eigenlijk afgelopen, maar zonder te rennen kan ik weer meedoen.”

Wat is jouw rol?
„Ik verzorg de warming-up. Een goede warming-up is belangrijk, want het zijn allemaal mannen die hiernaast niet heel veel sporten. Daarna begeleid ik het wedstrijdje.”

Een scheidsrechter is bij deze mannen toch niet nodig?
„Eén van de regels is dat er geen fysiek contact is. Dat is vergelijkbaar met zaalvoetbal, alleen is het daar door de jaren heen wel wat ruwer geworden. Ik ben er een tijdje uit geweest en toen werden de regels toch wat vrijer geïnterpreteerd. Dan wordt er af en toe een schouderduwtje gegeven. En dat willen we niet.”

Waarom doen jullie het in de zaal?
„De KNVB doet het meestal buiten. Wij zijn heel toevallig in de zaal beland. De zaalvoetbalvereniging had nog een uurtje vrij. De mannen hebben buiten al wel een paar keer aan een toernooi van de KNVB meegedaan.”

Hoe gingen die toernooitjes?
„In het begin was het lastig. De andere teams spelen al wat langer en die waren er wat handiger in. Wandelend voetballen is toch anders, alleen al motorisch gezien. Maar naarmate we wat langer bezig zijn, zie je dat vooral de wat meer balvaardige spelers de transitie van rennend naar wandelend voetbal vrij makkelijk maken.”

We begrijpen dat jullie nog wel wat nieuwe mensen kunnen gebruiken.
„Door de corona zijn we een periode niet bij elkaar geweest. We zijn met een man of twintig gestart en daarvan zijn er nu nog een stuk of zestien over. Het mooiste is als je zes tegen zes kunt spelen met wat wissels. Als er mensen bij willen komen, zou dat mooi zijn. Sommigen zijn een beetje huiverig en dan zeg ik: kom een keer langs, doe een keer mee.”

Probeer de mensen die twijfelen eens over de streep te trekken.
„Ten eerste is het heel gezellig. Veel van deze mannen komen uit het voetbal en die geven aan dat ze het missen. En dan niet alleen het voetbal zelf, maar ook de gezelligheid, de kameraadschap, de grappen in het veld, de voetbalhumor, het ouwehoeren in de kleedkamer, de derde helft, het biertje na afloop. Dat krijgen ze nu weer een beetje terug.”

En iedereen kan inderdaad meedoen?
„Jazeker. We hebben ze van alle niveau’s, ook mensen die eigenlijk nog nooit gevoetbald hebben. Zodra je de zaal binnenkomt, wordt er niet meer gerend. Dat is vrij lastig voor de mannen hoor, zeker in het begin. Maar doordat het wandelvoetbal is, kan iedereen lekker meedoen, ook als je misschien iets minder balvaardig bent of als je wat minder goed ter been bent.”

Video


Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 2 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 2 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 3 uur geleden