Jan Kuipers in zijn Abe Lenstra-musem in een slaapkamer van zijn woning in Swifterbant.
Jan Kuipers in zijn Abe Lenstra-musem in een slaapkamer van zijn woning in Swifterbant. ©maartenheijenk.nl

Hart van Jan Kuipers klopte sneller bij kleurenopnames Abe: „Bijzondere beelden”

Sport

SWIFTERBANT - Het Fries Film Archief presenteerde maandag unieke kleurenbeelden van de voetbalwedstrijd Heerenveen - Haarlem uit 1948. Daarin was ook Abe Lenstra te zien. Abe-kenner Jan Kuipers was uitgenodigd voor de presentatie en erkent dat zijn hart sneller ging kloppen: „Het zijn bijzondere beelden.”

Jan Kuipers (71) is Abe Lenstra-verzamelaar en een autoriteit als het gaat om kennis en informatie over de voormalige Friese topvoetballer (1920 - 1985). In zijn woning in Swifterbant heeft hij in een slaapkamer z’n eigen Abe-museum.

100 jaar

Morgen (27 november) is de honderdste geboortedag van Abe Lenstra. Daarom zijn het drukke tijden voor Jan Kuipers. Hij leverde bijdragen aan de Abe-scheurkalender, werd geïnterviewd door het Friesch Dagblad en komende zaterdag is hij om half vier te zien op NPO2 in het tv-programma ‘Fryslân DOK’.

„Het is allemaal actie deze week”, vertelt Kuipers. Maandag was hij eregast bij de presentatie van de historische filmbeelden uit 1948. „Ik weet het niet helemaal zeker, maar ik vermoed dat het de oudste kleurenbeelden van het Nederlandse voetbal zijn”, geniet hij na.

Jan Kuipers

.


Afbeelding
Andy Snijdt Hout | Wat is dit toch een leuk feest 7 uur geleden
Afbeelding
Wat is er zondag te doen? Darttoernooi, Igor Popov, Wereldlichtjesdag 7 uur geleden
Afbeelding
Polderleven in Beeld | De torens van Dronten 8 uur geleden