Manon Bakker
Manon Bakker archieffoto

Iedereen noemt Manon Bakker uit Swifterbant als absolute favoriet voor wereldtitel

Sport

OOSTENDE - Op een zandparcours aan de kust bij Oostende gaat morgenmiddag (zondag 31 oktober) om 13:35 uur het wereldkampioenschap veldrijden voor vrouwen-beloften van start. Na haar prestaties van het afgelopen weekeinde wordt de 21-jarige Manon Bakker uit Swifterbant door iedereen als dè favoriet genoemd. Velen noemen de overige Nederlanders en Kata Blanka Vas uit Hongarije als belangrijkste outsiders.

De wedstrijd wordt zondagmiddag live uitgezonden op de Belgische publieke tv en is dus ook in de gemeente Dronten te ontvangen.

Corona in Oostende

Het doorgaan van het WK stond eerder deze week nog ter discussie vanwege een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in Oostende. Na overleg op hoog niveau en het nemen van extra maatregelen op en rond het parcours, kreeg de wedstrijd toch groen licht.

Het rondje van 2.900 meter bestaat voor bijna de helft uit gras en voor twintig procent uit zand. Opvallend obstakel is een steile brug met een lengte van 134 meter

Derde plaatsen

De Sportvrouw van het Jaar van de gemeente Dronten veroverde vorig weekeinde twee derde plaatsen: in Hamme en bij de wereldbekerwedstrijd in Overijse. „Op basis van de prestaties van de afgelopen weken is Manon Bakker dé te kloppen vrouw”, schrijft Indeleiderstrui.nl, „Na haar ploegperikelen van vorig jaar moet het een welkome opsteker zijn voor Bakker dat ze zich zo heeft ontwikkeld bij haar nieuwe formatie Credishop-Fristads. Kan ze dit bekronen met de regenboogtrui?”

Het Nieuwsblad dicht de Nederlanders de grootste kans toe bij de beloften: „Met Banon Bakker op stip, van dichtbij gevolgd door Puck Pieterse.” De krant plaatst ook een interview met de Belgische belofte Julie De Wilde: „Mijn favoriet voor zondag? Manon Bakker.”

Bondscoach

Het Nieuwsblad citeert verder de Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout. Hij spreekt van ‘een sterke Nederlandse lichting: „Voorop Manon Bakker, Pieters, van Empel, van der Heijden… De kans dat er een Nederlandse vlag zal wapperen, is reëel.”

Vanthourenhout wordt ook ondervraagd door Sporza.be. Daar stelt hij dat Nederland het volledige podium kan bezetten: „Afgelopen weekend acteerde Manon Bakker enorm sterk, maar Oranje beschikt ook over onder meer Puck Pieterse en Fem van Empel. Kata Blanka Vas? Een toptalent, maar iets minder in haar sas op dit zandparcours.”

Fiets.nl noemt Manon Bakker als ‘de favoriet’ bij de belofte-vrouwen. De site spreekt met de Nederlandse belofte Inge van der Heijden: „Als ik kijk naar afgelopen weekend, zou Manon Bakker topfavoriet zijn. Maar ook Anna Kay en Marion Norbert Riberolle gaan steeds beter rijden. Maar vergeet niet Aniek van Alphen, Kata Blanka Vas en Fem van Empel.”

Het Laatste Nieuws

Het Laatste Nieuws praat met Christel Herremans, ploegleider van twee concurrenten van Bakker: „Voor mij is Manon Bakker bij de beloften de topfavoriete. Omdat zij heel goed kan lopen. Drie jaar geleden, toen ze nog in mijn ploeg reed, voorspelde ik al dat zij in Oostende de wereldtitel zou veroveren.”

De krant interviewt ook Kris Wouters, de ploegleider van Manon Bakker bij het team van Credishop-Fristads. Hij noemt de Swifterbantse als topfavoriet: „Manon is heel sterk en de omloop is niet in haar nadeel. Manon kan er haar vermogen en haar wilskracht kwijt.”

!