Een groot deel van het startgeld gaat naar de stichting Energy4all.
Een groot deel van het startgeld gaat naar de stichting Energy4all. eigen foto

Kiekendief Marathon trekt 65 lopers: „Ze zagen het echt als een uitje”

Sport

SWIFTERBANT - De alternatieve corona-editie van de Kiekendief Marathon viel dit weekeinde bijzonder goed in de smaak. Verdeeld over 23 teams volbrachten 65 teams de 42 kilometer door de gemeente Dronten. „Ze zagen het echt als een uitje”, constateert organisator Francis Smit.

Twee jaar geleden beleefde de Kiekendief Marathon haar eerste editie. De opzet: een recreatief evenement voor teams, waarbij steeds één teamlid loopt en de rest meefietst. Onderweg waren er tal van stops, waar de sportievelingen getrakteerd werden op lokale producten.

Alternatief

In 2020 kon het evenement niet doorgaan. Dit jaar wilde de loopgroep uit Swifterbant toch wat doen om het enthousiasme en de bekendheid vast te houden. En dus zetten ze een route uit, die de deelnemers vrijdag, zaterdag of zondag op eigen gelegenheid konden afleggen.

„We mogen niks organiseren en dus was er onderweg niks te doen. Toch waren de mensen heel blij dat ze weer iets actiefs hadden om naar uit te kijken. En als organisatie waren wij ook superblij dat we dit konden doen.”

Behalve het uitzetten van de route zorgde de organisatie voor goodiebags. Die werden op vrijdag bezorgd bij de lopers. „Daar zaten vooral producten in van sponsors. Met name artikelen die ze onder het hardlopen goed konden gebruiken, zoals een energiereep, een energiedrank, een smoothie, een wortel.”

Heerlijk loopweer

Op vrijdag waren er geen lopers en op zondag een enkeling. De meeste teams volbrachten de 42 kilometer op zaterdagochtend. „Een heel groot succes, mede dankzij het weer. Het was wat bewolkt, maar dat is om te lopen juist heerlijk.”

Eén team kwam uit Emmeloord, de rest uit Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen. „Dat snap ik ook wel. Twee jaar geleden kwamen ze van heinde en verre, maar door deze opzet was het wat minder spectaculair”, beseft Francis.

Het risico op besmettingen was nihil met 65 deelnemers, verspreid over 3 dagen en 42 kilometer: „Bovendien: je bent buiten. En vergeet niet: twee jaar geleden was er een massaal vertrek vanaf onze boerderij. Deze keer mochten ze zelf weten waar ze vertrokken en hoe laat. Dus er was geen team dat met een ander team tegelijk liep. Je zag alleen ploegjes van twee, drie of vier man. Perfect!”

Fijn om te horen

„Als organisatie hebben we zaterdag de route gefietst en gisteren hebben we ook nog een rondje gereden om iedereen een hart onder de riem te steken. We kregen we alleen maar positieve reacties. Ook op de mail en op facebook kregen we hartstikke leuke reacties. De mensen waren blij dat ze weer iets konden dóén. Echt heel fijn om te horen!”

„We hebben in ieder geval bereikt dat de mensen volgend jaar terugkomen”, weet Francis Smit, „En het is zeker de bedoeling om dan weer een editie te organiseren zoals twee jaar geleden.”

Organisatie Kiekendief Marathon

  • Robert Kramer
  • Johann Diermeier
  • Ingrid Timmer
  • Francis Smit

.


Eén van de deelnemende teams bij de Kiekendief Marathon. (eigen foto)

Kiekendief Marathon

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 15 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 15 uur geleden